31-01-2007


Dove vrouw geeft stem aan dove kankerpatiënten


Bij televisie is de klank bijna even belangrijk als wat je ziet. Toch zijn er belangrijke verhalen waar geen klank bij hoeft. ‘Ik groeide op in Saint Paul’, zegt de 57-jarige Anita O’Hara Buel – maar je hoort niet haar stem maar die van de ASL-tolk. “Tijdens mijn eerste 6 levensjaren zei de dokter aan mijn ouders dat ik achterlijk was.” Een paar alerte nonnen in een Katholieke school ontdekten dat ik niet achterlijk was, maar gewoon niet kon horen wat er van mij verlangd werd. Anita is dus doof. Maar het hield haar niet tegen om een graad te behalen in de Gallaudet Universiteit in Washington.
In Gallaudet veranderde haar leven en haar naam. Ze ontmoette er Tim Buel die haar hart veroverde. Ze zijn 34 jaar getrouwd en hebben 2 kinderen en 3 kleinkinderen. Geen enkele is doof. Anita’s wereld is echter groter dan die van haar familie of haar werkkring. Haar wereld is misschien geluiddicht maar ook geconcentreerd op het helpen van haar lotgenoten. Ze engageert zich voor tehuizen voor oudere doven. Maar ze helpt ook als consulente met vrouwen die borstkanker hebben. Anita wekt heel wat vertrouwen op met dove borstkankerpatiënten in remissie, want zijzelf overwon ook borstkanker. Ze was pas 29 en kreeg problemen bij de borstvoeding van haar tweede dochter. Ze voelde wel een bobbeltje. Haar dokter gaf er verder geen aandacht aan. Via een andere dove vrouw die borstkanker had ontdekte ze dat een mammogram uitsluitsel kon geven. Het was 1983 en met een oude TTY teletypemachine moest ze 6 keer proberen voor ze een afspraak voor een mammografie kon maken. Haar borst werd verwijderd en het redde haar leven. Nu heeft ze een zelfhulpgroep voor dove vrouwen met borstkanker opgericht. Anita gaat soms mee bij de oncoloog. De meeste vrouwen zijn zo overweldigd dat ze vanalles vergeten vragen. Voor veel vrouwen is Anita’s werk dus vitaal. Samen met al de overlevenden wil Anita nu een dvd-opname maken met interviews en informatie.
Zonder één woord te zeggen is Anita Buel een luide en vitale stem voor de dove gemeenschap.

http://www.kare11.com/news/news_article.aspx?storyid=148321

26-01-2007




Britse Gebaren Taal leren op het net.



Wil je naar Engeland op reis en je goed voorbereiden? Dat kan. Je kan on line de basisbegrippen van BSL leren. Wil je weten hoe je in BSL flirt, vloekt (daarvoor moet je ouder dan 16 zijn in Engeland), of iemand kunt beledigen? Of wil je het tweehandige vingeralfabet leren? Dat kan allemaal online met een mini gebaren videogebarencursus.



Doof zijn is geen probleem voor deze student


Darby Leigh is acteur geweest, sociaal assistent en student godsdienstwetenschappen. Maar één ding waar hij zelf niet aan gedacht had was rabbi worden. Reden daarvoor. Hij is zo doof als wat. Maar hij is al vijf jaar ver in zijn zesjarige studie en het gaat goed.
Leigh is geboren in New York. “Omdat mijn beide ouders doof zijn was de kans groot dat ze een doof kind zouden hebben.” Dokters bevestigde het vermoeden van zijn moeder. Maar ze besloten om hun doof kind te laten spreken en luisteren. Indertijd was de standaard al dat dove kinderen opgevoed werden met Amerikaanse Gebaren Taal. Op zijn zes maanden kreeg Leigh 2 grote hoorapparaten en begon te werken met een logopedist. Zijn moeder besloot dat indien hij op zijn 2 jaar nog geen vooruitgang vertoonde zou overschakelen op gebarentaal. Maar op zijn twee jaar had Leigh meer taalvooruitgang dan zijn horende leeftijdsgenoten. Hij ging naar de Universiteit van Rochester en bracht een jaar door op de Gallaudet Universiteit in Washington. Hij studeerde er dovencultuur. Daarna werkte hij drie jaar in het Nationaal Theater voor de Doven. Hij was drie jaar acteur en speelde een rol in Henrik Ibsen’s ‘Peer Gynt’. Nu studeert hij voor rabbi. Hij heeft tolken in de klas en collega’s helpen hem met notities omdat hij niet tegelijkertijd kan liplezen en schrijven.
“Ik geloof echt dat het Judaïsme een bron is,” zegt Leigh. Hij wil anderen helpen om het pad van de waarheid te vinden, net zoals bij hem het geval was.

24-01-2007


Dovenschool viert 80-jarig bestaan

Tamil Nadu – Chennai. Dove leerlingen geven een dansvoorstelling op het verjaardagsfeest van hun school, het Little Flower Convent Higher Secundary School for the Deaf.( Middelbaar onderwijs in ‘Het Kleine Bloempjesklooster’). Dr. Poongothai, de minister van sociale zaken was ook aanwezig. In haar toespraak zei ze dat ze sprakeloos was bij het zien van het optreden. Ze kondigde ook aan dat de dove leerlingen voortaan in de school hun hoortests zouden krijgen in plaats van naar de kliniek te moeten. De regering is ook van plan om cochleaire implants te betalen voor kinderen uit behoeftige gezinnen.

Vakantie van doven verknoeid


Een stoutmoedige diefstal van kredietkaarten en vliegtickets uit een afgesloten busje op een drukke weg in Rotorua heeft de vakantie van twee doven volledig op zijn kop gezet.
Het busje behoorde toe aan de Ier Stephen Gilligan en zijn Koreaanse vriend Jong-Moon Kim. Er werd op klaarlichte dag ingebroken in een winkelstraat, zondagmorgen tussen 10 en 12 uur. Ze zijn ook kledij en een paar nieuwe loopschoenen kwijt. Als gevolg moeten de twee hun reis door Nieuw Zeeland inkorten. Normaal bleven ze tot april. Ondanks dit spijtige incident vinden ze Nieuw Zeeland nog altijd prachtig. Tot nu toe hadden ze geen enkel probleem. Natuurlijk was de communicatie zonder gebarentaal wel moeilijk. Toevallig bezochten ze op het moment van de diefstal een contactpersoon van de dovenvereniging, Diana Luke die hen hielp bij het afleggen van een verklaring aan de politie.

http://www.stuff.co.nz/bayofplenty/3937765a6663.html

23-01-2007


‘The Deaf Musicians’, “De dove muzikanten” wint prijs.


New York – Een boek geschreven door muzikant Pete Seeger over een muzikant die zijn gehoor verliest ontving de Schneider Family Book Award voor het boek dat het best een artistieke expressie geeft van een handicap, voor een kinder- en adolescentenpubliek.
Het boek dat hij samen met Paul DuBois schreef vertelt over een jongen die een jazzgroep samenstelt met andere dove spelers die communiceren in gebarentaal. Ze worden een senatie door hun nachtlijke optredens in de ondergrondse. Ik dacht voor het eerst aan het verhaal, 30, of 40 jaar geleden, zegt Seeger die 87 is. Tot dan wist ik niet wat gebarentaal was en toen ik ontdekte wat het was fantaseerde ik wat al de mogelijkheden ervan waren.

Bron: http://www.forwayne.com/

21-01-2007


Twaalfjarige Andrea, doof van geboorte, krijgt al 2 maanden geen les meer.

Gedurende 2 maanden wachten Jean en Corinne Limbert op een oplossing om hun zoon Andréa opnieuw naar school te laten gaan. Binnen de familie is iedereen tweetalig, Anaïs, 13 jaar, Théo, 8 jaar, vader Jean en mama Corinne schakelen zonder nadenken over van gesproken Frans naar gebarentaal zodat er niets aan Andréa ontsnapt. Andréa is doof van bij zijn geboorte. Gedurende de eerste maanden is de diagnose een harde dobber. Maar de familie heeft zich snel aangepast, en Andréa heeft zich aangepast aan de horenden. Tot hij terug naar school moest. Als kleuter ging hij naar de kleuterschool in zijn gemeente, maar de problemen beginnen als hij naar het lager moet. Er zijn geen gespecialiseerde leerkrachten in de integratieklas van de Colombierschool in Châteauroux. Daarom moest hij naar Poitiers, eerst in het Regionaal Instituut voor Dove Jongeren en daarna in het gewoon onderwijs dank zij de medewerking van gespecialiseerd personeel. Hij was ver van huis en het was moeilijk, maar het waren 4 mooie jaren voor hem. Vanaf september proberen zijn ouders hem binnen te krijgen in een school in Bourges, maar de inspectie stelt een een school in Châteauroux voor met een tolk. Maar tolken alleen volstaat niet zegt de moeder, Andréa heeft ook iemand nodig die hem helpt met de lessen, een logopedist, kortom een een aangepast project. Ze hebben het gevoel dat ze met hun kop tegen de muur lopen en alleen hulp krijgen van families die dezelfde problemen hebben als zijzelf.

Bron: http://www.lanouvellerepublique.fr/

17-01-2007


Hoorapparaat vast in achterste!

In de ‘British Medical Journal’ (334,2007,85) doet dr. Frances Marr haar verhaal. Ze wist tot dan niet dat een rectaal onderzoek goed kon zijn voor het gehoor.
Een oude, zwaardove man werd met de spoeddienst onlangs afgeleverd in een ziekenhuis in Noordoost Engeland. De communicatie met de man was moeilijk, maar de eerste diagnose wees in de richting van een obstipatie.
De dokter besloot om een rectaal onderzoek te doen. “Van bij de aanvang zag ik een ongewone huidlap” volgens dr.Marr. Verder onderzoek toonde aan dat het om geen anatomische anomalie ging – maar dat het een hoorapparaat was, dat tussen de bilnaad geklemd zat. De patiënt was zo gelukkig dat zijn apparaat was gevonden dat hij het direct weer wilde gebruiken. Dr. Marr kon hem overtuigen om toch nog even te wachten.


16-01-2007


Peuter uit Belleville misschien de jongste met een implant.


Liam Collins zou wel eens de jongste uit St. Louis kunnen zijn met een cochleaire implant. Hij werd op 15 december 2005 geboren in Memorial Hospital in Belleville, en zijn ouders waren vol van vreugde. Toen zagen ze op een hoortest dat Liam doof was. “Als hij naast een vliegtuigmotor staat kan hij hem niet horen, “ zegt zijn vader Danny Collins, een 24-jarige politieman. Zijn ouders wisten niet wat ze moesten doen. Over cochleaire implants hadden ze nog nooit gehoord. Via, via kwamen ze terecht bij Dr. Jacques Herzog die de eerste implant plaatste in september toen Liam pas 9 maanden oud was. Een maand later de tweede implant.Liam is nu 13 maanden oud en reageert op geluid, roept blij als hij geexciteerd is en antwoordt op stemmen. Volgende zomer gaat hij naar een school in St. Louis waar ze hem zullen helpen leren horen.

15-01-2007


Doventolken steken hun hand uit naar het publiek


Ze zijn met 179 in Frankrijk en men hoort weinig over hen. Op 13 januari is er een opendeurdag in Poitiers om het beroep van doventolk te ontdekken. Geneviève Decondé legt uit dat ze de indruk heeft dat ze dove mensen hun burger-zijn teruggeeft. Het woord terug geven aan hen die het niet hebben. Ze is al 25 jaar lang doventolk. Maar ze kan al veel langer gebaren. Ze wil een brug zijn tussen twee werelden. Eerst was ze dovenlerares, maar na een reis naar Gallaudet werd ze zich ervan bewust dat tolken ook een beroep kan zijn.
In Frankrijk werd de gebarentaal erkend in 1991. Een recente wet geeft recht op een beroepstolk. Maar het blijft moeilijk voor een dove om zijn plaats in de maatschappij op te eisen. In Frankrijk staat het beroep nog in zijn kinderschoenen, terwijl gebarentaal in de Verenigde Staten de derde taal is. De beeldvorming in Frankrijk is moeilijk. Laatste bewijs ervan: TF1 heeft zelfs geen beroep gedaan op een beroeps doventolk voor de vertaling van de verkiezing van Miss Frankrijk in Poitiers, en de tolkendienst is vlak naast de deur.

http://www.lanovellerepublique.fr/

13-01-2007


PocketWeb voor Doven

Waarom lopen doven met GSM’s rond. Ze kunnen toch niet telefoneren? Ze kunnen wel SMS’en natuurlijk! Maar eigenlijk zou een apparaat waarmee men helemaal niet kan telefoneren toch beter zijn. De PocketWeb is een dergelijk toestel. Je kunt alleen maar telefoneren met een Headset. Maar je hebt dat niet nodig. Met de PW is men overal online, om te surfen, maar ook om te mailen of te chatten en dat allemaal voor de spotprijs van 9,99 euro per maand.(In Duitsland!) Onklopbaar goedkoop. Natuurlijk kan men ook berichtjes versturen, en gemakkelijk met een volledig toetsenbord, maar E-mails zijn natuurlijk goedkoper.

http://www.taubenschlag.de/

Een MP3 speler voor doven

Het lot besliste erover dat Sandy Mintz, een audiologe die werkt voor Advanced Bionics, een bedrijf dat medische apparaten ontwikkelt, 10 jaar geleden haar gehoor verloor. Nu werkt ze met Samsung om een draadloze MP3 te ontwikkelen opdat ook dove mensen van muziek kunnen genieten.
Het idee bestaat erin om een SamsungMP3 speler te verbinden met de cochleaire implant die door Advanced Bionics wordt ontwikkeld en verkocht.
Het systeem werkt als een gewone implant. Voor gesprekken werkt dit al zeer goed. Mintz zei dat ze 10 jaar lang de telefoon niet kon gebruiken, maar dat ze drie dagen na de operatie al met haar vader kon telefoneren. Het komt er nu op aan om het systeem optimaal te doen werken om muziek te horen. Toonhoogte en frequentie van muziek zijn moeilijk perfect te bereiken. Alles moet heel precies afgesteld worden. Draadloosheid is ook een uitdaging. Eén van de ideeën is om het externe oorstukje met de MP3 speler te verbinden via Bluetooth.
De onderzoeksresultaten zijn veelbelovend en Samsung vroeg al de goedkeuring van het Amerikaanse FDA (Food en Drug Agentschap).

http://www.asia.cnet.com/

12-01-2007


Dove patiënten hebben te kampen met recordwachttijden

Dove patiënten die zich aanmelden in het Bromley Hospitaal staan voor één van de langste wachttijden ooit in het land voor een hoorapparaat. En dan nog niet de laatste nieuwe digitale modellen. Een nieuw rapport bracht uit dat ze meer dan twee jaar moeten wachten voor een verouderd toestel. Over heel Groot-Brittanië duurt de gemiddelde wachttijd voor een hoorapparaat 41 weken. De cijfers worden aangehaald door Grant Shapps, volksvertegenwoordiger. Hij zegt:” Het gaat om mensen die moeilijkheden hebben om met hun familie en vrienden te communiceren, problemen met tv kijken of gewoon deel van de maatschappij te zijn.” Het is jammer dat de overheid zijn doel van 18 weken wachttijd niet gehaald heeft. De overheid geeft toe dat de wachttijden te lang zijn en ze plannen maken om de diensten van Nationale Gezondheids Dienst te verbeteren.

http://www.kentnews.co.uk/kent-news

10-01-2007


Anastasia Feger, een dove vrouw van 100


Op vrijdag 22 december 2006 vierde Anastasia Feger haar 100ste verjaardag. Ze heeft nooit gedacht om zo oud te worden. Anastasia communiceert alleen schriftelijk met het verplegend personeel van het tehuis waar ze verzorgd wordt. Want ze is vanaf haar geboorte doof. Haar moeder zorgde ervoor dat ze een opleiding kreeg in Heiligenbronn. Ze leerde er lezen en schrijven. Zo kan ze zich heel goed verstaanbaar maken. Ze helpt nog een beetje mee in het tehuis en leest nog elke dag de krant. Vrienden en oude buren komen haar nog opzoeken en ze kijkt graag naar dierenfilms op de tv.

http://www.baden-online.de

08-01-2007


Europees project brengt genetische basis van doofheid aan het licht


Een Europees project bouwt verder op het pionierwerk van zijn topwetenschappers om de werking van het binnenoor verder te onderzoeken en therapieën te zoeken voor gehoorstoornissen. Met een budget van 12,5 miljoen euro brengt Eurohear meer dan 250 wetenschappers samen uit 10 verschillende landen.
De basis van het project was het vroegere werk van Professor Christine Petit van het Institut Pasteur van Parijs. Ze kon bewijzen leveren voor achterliggende genetische oorzaken bij doofheid door het gen otoferlin in muizen te bestuderen. Door het gen bij muizen te verwijderen vond het team dat de doofheid bij de muis het resultaat was van de onmogelijkheid om geluidsstimulans te vertalen in de productie van een chemische boodschapper, een neurotransmitter die normaal informatie doorgeeft aan de geluidszenuw en zo verder naar het brein.
Nu wil Eurohear zo'n onderzoek toespitsen op het functioneren van het binnenoor, meer bepaald hoe geluidsgolven omgezet worden in electrische signalen en doorgestuurd naar de hersenen. Het project zoekt ook naar de identiteit van moleculaire fouten die aan de basis liggen van erfelijke doofheid in de hoop om bruikbare therapieën te ontwikkelen voor de ongeveer 40 miljoen Europeanen met een oorprobleem.

Meer info op: http://www.eurohear.org/index.html

05-01-2007


Doof, blind kind vergeten op schoolbus.


Woodsfield, Ohio, VS De moeder van het gehandicapte kind zei dat haar dochter de hele dag op de bus was achtergelaten. Dina stapte op de schoolbus naar het Monroe Achievement Center zoals elke dag. Pas na 3 uur in de namiddag kreeg ze het bericht dat Dina al 6 uur op de bus zat. De moeder zegt dat haar dochter met niemand kan communiceren, dus als niemand hulp bood bleef Dina gewoon wachten. Dina die 20 is heeft de mogelijkheden van een kind van twee. De chauffeur realiseerde zich niet dat Dina nog op de bus zat tot zij terug aan haar ronde begon om de kinderen terug naar huis te voeren. De directrice van de instelling zei dat het incident een fout was die ze in de toekomst niet zou tolereren. De moeder van Dina is blij dat haar dochter in orde is maar wil niet dat dezelfde fout nog gemaakt wordt. Haar dochter mag niet meer met de bus mee van haar en ze heeft klacht ingediend tegen de school. De buschauffeur heeft spijt van haar onoplettendheid en heeft ontslag genomen.

http://www.wtov9.com/news/10672799/detail.html

Aangename vibraties met Evelyn Glennie


Evelyn Glennie kreeg de titel ‘dame’ van de Engelse koningin. Ze is één van de meest gevierde percussionistes ter wereld. Geboren in Aberdeen op 19 juli 1965 studeerde ze muziek vanaf haar twaalfde. Ze was toen al helemaal doof.
Glennie was niet van haar stuk te brengen. Ze voelt de muziek door trillingen in zich op te nemen. Ze werd lid van de Royal Academy voor muziek in London. Ze is een talentrijk componist en uitvoerder en won twee Grammy prijzen. Ze begon haar carrière in Wigmore Hall in 1986 en treedt nu tot 100 keer per jaar op. Ze geeft ook masterclasses en motiverende speeches.
Ze is de enige fulltime percussionist die alleen speelt. Ze trad op met alle grote orkesten ter wereld en voor verscheidene presidenten en wereldleiders.
Tijdens een concert speelt ze op 60 instrumenten zoals de gamelan, xylofoon, marimba en timpaan. Naast de slaginstrumenten speelt ze ook de doedelzak.
Ze heeft een persoonlijke verzameling van 1.800 instrumenten. Sommige heeft ze zelf ontworpen. Ze heeft slaginstrumenten op 6 verschillende plaatsen op de wereld om haar hectische schema te kunnen volgen.
Naast klassieke muziek werkte ze ook samen met pop en rockartiesten zoals Sting, Ray Davies en Bjork. Ze kreeg ook lof voor haar eigen composities en kreeg een Bafta nominatie voor de soundtrack van de tv-serie Trial en Retribution in 1997.
Glennie spreekt niet graag over haar doofheid en zegt dat ze zich als normaal beschouwt. “Mijn gehoor is speciaal zoals anderen het bekijken, maar niet voor mij” staat op haar website te lezen. Op het toneel treedt ze op met blote voeten om de trillingen van de instrumenten te horen.

http://news.bbc.co.uk/1/hi/entertainment/6216831.stm

04-01-2007


Leren horen met de ogen.
Over heel Duitsland zijn er 4 hogescholen met een opleiding gebarentolk.


Als haar medestudenten over Charlotte praten dan maken ze met de rechterhand een golfbeweging in de lucht. Als er iemand dit teken niet kent dan moet hij naar de mondbeweging van zijn gesprekspartner kijken. “Char-lot-te”, kan hij daar dan aflezen. Horen kan je het niet, want waar Charlotte studeert, communiceert men zonder geluiden. Aan het instituut voor Deutsche Gebärdensprache van de Hamburgse universiteit wordt Charlotte een gediplomeerde doventolk. Slechts 4 scholen bieden deze leergang aan in Duitsland. De ‘Golf’, haar naamgebaar dankt Charlotte aan haar familienaam ‘Wellemeyer’. (Welle betekent golf). Net zoals de 21-jarige Charlotte hebben ook beroemdheden hun eigen gebaar. Charlotte lacht als ze het onofficiële gebaar voor Angela Merkel voordoet. Met de rechterwijsvinger trekt ze haar mondhoek naar beneden. Maar er is ook een voornamere variant: men tikt met de vinger op het voorhoofd. “Dat is dan van het woord ‘merken’ (weten) afgeleid” zegt Charlotte.
Gebarentaal is natuurlijk veel meer dan alleen maar het juiste handgebaar. Het bovenlichaam is voortdurend in beweging. De mond spreekt de woorden uit zonder klank, de gezichtsuitdrukking onderstreept het gezegde. Opgetrokken wenkbrauwen staan voor een vraagteken. De spreekruimte eindigt aan de gordellijn. Sinds 2001 is de aanspraak die doven kunnen maken op een tolk bij doktersbezoek in de sociale CAO vastgelegd. Als een dove een tolk nodig heeft, worden de onkosten terugbetaald. De kansen op werk zijn daardoor voor Charlotte zeker gestegen.
Tussen de 450 en 500 gebarentaaltolken werken er momenteel in Duitsland. Dat is onvoldoende. Er zijn in Duitsland ongeveer 80.000 doven. Er zijn 150.000 doven en slechthorenden die de DGS, de Duitse Gebarentaal gebruiken. Natuurlijk is ook in Duitsland de sociale kas leeg. In Hamburg krijgt een doventolk als zelfstandige 42,50 euro per uur, in Thüringen is het 20 euro.
Voor Charlotte haar diploma op zak heeft moet ze 8 semesters studeren. Ze is nu 3 semesters ver en moet nog veel leren. Grammatica en zinsbouw zijn in DGS helemaal anders dan in gesproken Duits. Wat wel gelijk is met gesproken taal, is dat elke streek zijn eigen dialect heeft. Berlijnse doven spreken ook in gebarentaal dubbel zo snel als andere Duitsers. Maar toch kunnen alle Duitse doven elkaar verstaan, ook de Oostenrijkers.

Blogarchief