26-01-2007


Doof zijn is geen probleem voor deze student


Darby Leigh is acteur geweest, sociaal assistent en student godsdienstwetenschappen. Maar één ding waar hij zelf niet aan gedacht had was rabbi worden. Reden daarvoor. Hij is zo doof als wat. Maar hij is al vijf jaar ver in zijn zesjarige studie en het gaat goed.
Leigh is geboren in New York. “Omdat mijn beide ouders doof zijn was de kans groot dat ze een doof kind zouden hebben.” Dokters bevestigde het vermoeden van zijn moeder. Maar ze besloten om hun doof kind te laten spreken en luisteren. Indertijd was de standaard al dat dove kinderen opgevoed werden met Amerikaanse Gebaren Taal. Op zijn zes maanden kreeg Leigh 2 grote hoorapparaten en begon te werken met een logopedist. Zijn moeder besloot dat indien hij op zijn 2 jaar nog geen vooruitgang vertoonde zou overschakelen op gebarentaal. Maar op zijn twee jaar had Leigh meer taalvooruitgang dan zijn horende leeftijdsgenoten. Hij ging naar de Universiteit van Rochester en bracht een jaar door op de Gallaudet Universiteit in Washington. Hij studeerde er dovencultuur. Daarna werkte hij drie jaar in het Nationaal Theater voor de Doven. Hij was drie jaar acteur en speelde een rol in Henrik Ibsen’s ‘Peer Gynt’. Nu studeert hij voor rabbi. Hij heeft tolken in de klas en collega’s helpen hem met notities omdat hij niet tegelijkertijd kan liplezen en schrijven.
“Ik geloof echt dat het Judaïsme een bron is,” zegt Leigh. Hij wil anderen helpen om het pad van de waarheid te vinden, net zoals bij hem het geval was.

Geen opmerkingen:

Blogarchief