05-01-2007


Aangename vibraties met Evelyn Glennie


Evelyn Glennie kreeg de titel ‘dame’ van de Engelse koningin. Ze is één van de meest gevierde percussionistes ter wereld. Geboren in Aberdeen op 19 juli 1965 studeerde ze muziek vanaf haar twaalfde. Ze was toen al helemaal doof.
Glennie was niet van haar stuk te brengen. Ze voelt de muziek door trillingen in zich op te nemen. Ze werd lid van de Royal Academy voor muziek in London. Ze is een talentrijk componist en uitvoerder en won twee Grammy prijzen. Ze begon haar carrière in Wigmore Hall in 1986 en treedt nu tot 100 keer per jaar op. Ze geeft ook masterclasses en motiverende speeches.
Ze is de enige fulltime percussionist die alleen speelt. Ze trad op met alle grote orkesten ter wereld en voor verscheidene presidenten en wereldleiders.
Tijdens een concert speelt ze op 60 instrumenten zoals de gamelan, xylofoon, marimba en timpaan. Naast de slaginstrumenten speelt ze ook de doedelzak.
Ze heeft een persoonlijke verzameling van 1.800 instrumenten. Sommige heeft ze zelf ontworpen. Ze heeft slaginstrumenten op 6 verschillende plaatsen op de wereld om haar hectische schema te kunnen volgen.
Naast klassieke muziek werkte ze ook samen met pop en rockartiesten zoals Sting, Ray Davies en Bjork. Ze kreeg ook lof voor haar eigen composities en kreeg een Bafta nominatie voor de soundtrack van de tv-serie Trial en Retribution in 1997.
Glennie spreekt niet graag over haar doofheid en zegt dat ze zich als normaal beschouwt. “Mijn gehoor is speciaal zoals anderen het bekijken, maar niet voor mij” staat op haar website te lezen. Op het toneel treedt ze op met blote voeten om de trillingen van de instrumenten te horen.

http://news.bbc.co.uk/1/hi/entertainment/6216831.stm

Geen opmerkingen:

Blogarchief