08-01-2007


Europees project brengt genetische basis van doofheid aan het licht


Een Europees project bouwt verder op het pionierwerk van zijn topwetenschappers om de werking van het binnenoor verder te onderzoeken en therapieën te zoeken voor gehoorstoornissen. Met een budget van 12,5 miljoen euro brengt Eurohear meer dan 250 wetenschappers samen uit 10 verschillende landen.
De basis van het project was het vroegere werk van Professor Christine Petit van het Institut Pasteur van Parijs. Ze kon bewijzen leveren voor achterliggende genetische oorzaken bij doofheid door het gen otoferlin in muizen te bestuderen. Door het gen bij muizen te verwijderen vond het team dat de doofheid bij de muis het resultaat was van de onmogelijkheid om geluidsstimulans te vertalen in de productie van een chemische boodschapper, een neurotransmitter die normaal informatie doorgeeft aan de geluidszenuw en zo verder naar het brein.
Nu wil Eurohear zo'n onderzoek toespitsen op het functioneren van het binnenoor, meer bepaald hoe geluidsgolven omgezet worden in electrische signalen en doorgestuurd naar de hersenen. Het project zoekt ook naar de identiteit van moleculaire fouten die aan de basis liggen van erfelijke doofheid in de hoop om bruikbare therapieën te ontwikkelen voor de ongeveer 40 miljoen Europeanen met een oorprobleem.

Meer info op: http://www.eurohear.org/index.html

Geen opmerkingen:

Blogarchief