30-09-2008

Inleiding in de gebarentaal in café L’Harmo in Armentières, Noord Frankrijk.


Achteraan in de zaal van café L’Harmo zijn de leerlingen van modules 1 tot 4 die gebarentaal leren verenigd rond leerkracht Serge Cuvelier. Ze worden vervoegd door Stéphane Pickaert, dove leraar en zijn vrienden doven, om samen met de horenden te discussiëren, niet meer met woorden maar met de handen en het hart. Het is vrijdagavond 8 uur. Vanaf nu is de gebarentaal de enige gangbare taal . De stress stijgt, zeker voor de leerlingen van de eerste module. Ze zijn bang gebaren te vergeten of ze slecht weer te geven. Ze bang om uitgelachen te worden. Maar ze kunnen hulp vragen aan Françoise die al gebarentaal leert van in 2007. Ze begint nu aan haar vierde module. Vanaf module 5 kan je specialiseren in de sociale sector, de juridische toer op, de media of de gezondheid. Bij de doven die aanwezig zijn vanavond zijn een animator, een magazijnier, een onderhoudselektricien en een beroepstolk. Het geroezemoes verstomt en maakt plaats voor de geluidloze gebaren en de lipbewegingen. Dank zij deze laatste kunnen de beginnelingen de conversatie volgen.

http://www.lavoixdunord.fr/Locales/Armentieres/actualite/Secteur_Armentieres/2008/09/30/

29-09-2008

De angst van de dove chauffeur


Mijn vader is echt slechthorend, maar hij blijft erbij dat het geen invloed heeft op zijn manier van autorijden. Hij rijdt zelfs meestal zonder hoorapparaat. Doven maken nogal wat mee en er is weinig medeleven met dove autobestuurders. Velen voelen aan dat dove autobestuurders niet zo goed kunnen zijn als horende chauffeurs. Toch heeft onderzoek in Nieuw Zeeland aangetoond dat bij meer dan 30.000 ongevallen werd aangetoond dat doofheid in geen enkel van die gevallen de oorzaak was. In de VSA beschouwen diegenen die de rijbewijzen afleveren dat dove chauffeurs veiliger rijden dan gemiddeld. Er is wel een reden voor. Dove chauffeurs zijn zich zo bewust van hun handicap en de vooroordelen tegen hen dat ze meer dan gemiddeld opletten bij het rijden. Eén verzekeringsmaatschappij liet weten dat gemiddeld 8% klanten een schadeclaim indienen, maar dat slechts 3 tot 4% schadeclaims door doven ingediend worden. In sommige landen werd gesuggereerd dat doven bij hun rijbewijs ook een soort certificaat zouden moeten bijhebben in hoeverre ze horen. Maar zoals de statistieken nu aantonen is daar geen enkele nood aan.

http://www.independent.ie/health/questions-answers/checkup-deaf-driving-fears-1484912.html

28-09-2008

Bevlogenheid priester van Uden maakte Instituut voor Doven groot


Priester Toine van Uden was een bevlogen, hartelijke, man. Nagenoeg zijn hele leven stond in het teken van het dovenonderwijs. Van Uden, die al enige tijd ziek was, is gisternacht op 95-jarige leeftijd overleden in Nijmegen.
Hij woonde hier al enkele jaren in het kloosterverzorgingstehuis Berchmanianum waar hij in 2007 zijn 70-jarig priesterjubileum vierde. Van Uden, die voor het Instituut voor Doven in Sint-Michielsgestel - tegenwoordig Viataal - enkele nieuw leermethoden ontwikkelde, had altijd een vriendelijk woordje over voor zijn leerlingen, de leerkrachten en de ouders. Mede hierdoor en door altijd klaar te staan voor 'zijn' instituut, maakte Van Uden zich geliefd in alle lagen. In 1938 werd Van Uden gewijd tot priester en aangesteld als leraar op het Instituut voor Doven. Hij werkte onder meer als adjunct-directeur voor onderwijs en opvoeding, en als hoofd van de researchafdeling. Zo ontwikkelde hij een gespreksmethode waarbij praten centraal stond. Lichaamstaal tussen de dove kinderen was toegestaan, maar meer omdat dat niet te voorkomen was. Het gebruik van gebarentaal echter was strikt verboden. Ook hometraining waarbij kinderen en ouders thuis door medewerkers van het instituut werden begeleid, is door Van Uden bedacht en uitgewerkt. Het instituut nam hiermee jaren een vooruitstrevende positie in Europa in. Bij het samengaan van de scholen De Schakel en Theerendonk in 1987 werd de nieuwe school vernoemd naar Van Uden, die in 1977 afscheid had genomen. Deze school is inmiddels opgegaan in Talent, een van de Viataal-scholen in Vught.

Overgenomen van http://www.brabantsdagblad.nl/regios/denbosch/3771467/Bevlogenheid-priester-Toine-van-Uden

27-09-2008

Obstakels overwinnen



Heather Hardison, doof van geboorte, zegt dat één van de moeilijkheden waar doven mee te maken hebben, het gebrek aan tolken is. Ze zegt dat haar echtgenoot gebarentaal geleerd heeft. Hardison, die 33 is leeft in een dove wereld. Bij het opgroeien werd ze op de lagere school verstoten omdat ze anders was. In de jaren 80 ging ze naar een plaatselijke lagere school. Haar cijfers waren slecht ze werd gepest. Haar moeder haalde haar van school af. Ze bloeide maar open nadat ze naar de dovenschool in Wilson ging. Later studeerde ze boekhouding. Nu woont ze in Deep Run met haar familie. “Ik ben er gekomen” zegt Hardison, ik heb leren spreken met mijn handen en ik heb liplezen geleerd.

http://www.enctoday.com/news/deaf
Ontgoocheld en kwaad door behandeling van winkelketen


Een dove vrouw, Anne Roberts, zette met haar cochleair implant het alarm in werking bij Woolworth (een grote Britse winkelketen). Ron Scrimgeour beklaagt zich over het botte gedrag van de veiligheidsmensen en het management bij de winkel en het hoofdbestuur. Ofwel hebben ze geen communicatiestrategie of ze hebben het wel en het werd niet toegepast. De gewone gang van zaken en hoffelijkheid alleen al zou suggereren om iemand die het alarm doet afgaan en ‘verdacht’ wordt van diefstal, in een aparte ruimte zou ondervraagd worden. Doven vallen wel onder de ‘Disability Act’, waardoor ze niet kunnen of mogen gediscrimineerd worden of benadeeld. Dit betekent ook dat het personeel moet getraind zijn in communicatie en dat er waarschuwingen moeten aangebracht worden op elektronische apparatuur met de vermelding hoe ze geactiveerd worden. Het leven voor doven is al moeilijk genoeg. Kunt u u voorstellen wat het is om op een vijandige en onsympathieke manier door het personeel aangesproken te worden? We proberen niet te oordelen op dit alleenstaande feit. Van groter belang is hoe er later geregeerd wordt. Maar noch de winkel in kwestie, noch het hoofdbestuur liet iets van hen horen, hoewel ze door de dovenorganisaties werden gecontacteerd met het voorstel om hun personeel een opleiding te geven.
Dat maakt dat het incident dubbel bitter smaakt.

http://www.kirriemuirherald.co.uk/people/

25-09-2008

Petrina Hicks wint een opvoedingsprijs in Australië


Er is een speciale vrouw nodig om met speciale kinderen te werken en Petrina Hicks die in Tallebudgera woont, heeft er haar specialiteit van gemaakt. Ze is ook moeder van drie kinderen is de speciale leerkracht op de campus van Varsity College Senior. Een dovenlerares die dove ouders en dove broers heeft. De Australische Gebarentaal is dan ook haar moedertaal, gesproken Engels haar tweede. Melissa helpt anderen om les te geven in gebarentaal aan leden van de dovengemeenschap. Ze is gepassioneerd in haar beroep en de kinderen aanbidden haar, vooral de doven en slechthorenden. Ouders vertrouwen haar en bewonderen haar voor haar passie en haar collega’s staan in bewondering voor haar kunnen. Ze geeft ook dikwijls les buiten de schooluren om mensen een inzicht te geven in het leven van doven en slechthorenden.

http://www.goldcoast.com.au/article/2008/09/25/16725_gold-coast-news.html

23-09-2008

Guti stalked door dove bokser


De middenvelder van Real Madrid heeft klacht ingediend bij de politie over een dove bokser na een incident op het trainingsveld van de club. De Spaanse krant Marca schrijft dat de zogezegde stalker Jorge Munoz heet. Hij volgde Guti naar de training en deelde wat meppen uit aan de veiligheidsmensen. Munoz werd overmeesterd en gearresteerd. Het feit dat Munoz niet hoort hinderde hem toch niet om klappen uit te delen. Guti was eerder bevriend met Munoz, maar omdat de laatste geen bokslicencie kreeg verzuurde hun relatie en voelde Guti zich verplicht zijn eigen lijfwachten in te huren om zijn familie te beschermen.

http://www.football365.com/story/

22-09-2008

Dove Jef Vandendriessche doet mee aan tv-programma


Op maandag 1 september startte het tv-programma “Voorbij de grens”. Er stond al een artikel in Dag Allemaal en vandaag 22 september nog een artikel met Jef in het Nieuwsblad. Het is nogmaals gebleken dat visuele handicaps uiteraard meer in het oog springen en dat voorbijgegaan wordt aan de communicatieproblemen van de doven. Het is blijkbaar na 3 weken wel goedgekomen maar toch voel ik aan dat Jef het niet gemakkelijk heeft gehad. Je kan ook nog een interview met hem zien op de site van Fevlado. Je kan het programma volgen via teletekst 888en Jef kon bekomen van de VRT dat ze het programma op dinsdagmorgen om 9 uur uitzenden met ondertiteling die doven dan kunnen opnemen.

http://fevlado.be/ en Het Nieuwsblad

21-09-2008

Oudere dove vrouw jaagt overvaller op de vlucht


New York. Een dove vrouw van 83 vocht terug tegen een overvaller in de hall van haar appartementsgebouw. Er zit nog pit in Elsie Barretto. “Ik vocht. Ja, ik sloeg hem. Ik weet niet meer of ik hem gekrabd heb, maar ik weet wel dat ik hem klop heb gegeven en geschopt ook. Daarom werd hij kwaad op mij, want hij viel neer. Ik heb daarna nog veel slaag van hem gekregen.” Elsie heeft blauwe plekken op haar borst en been, en ook nog een blauw oog en haar mond moest genaaid worden. De politie vertelde de reporters dat een bewakingscamera de overval ziet binnenkomen langs een zij-ingang. Hij ging mee in de lift voor hij haar aanviel. Als ze hem te pakken krijgt wil ze zeker vragen waarom hij dat gedaan heeft. Zij heeft hem niets gedaan. En als hij niet wil antwoorden dan krijgt hij een klop op zijn tanden om hem een lesje te leren. De vermoedelijke overvaller is in de 20 en niet al te groot, met een donkere huid. Als je hem kent, bel de politie voor Elsie hem vindt!

http://wcbstv.com/

19-09-2008

Waarom zou er hier een tolk op het podium moeten staan?


Theater maken waarin gebarentaal versmelt met muziek. Dat is de missie van Kurt Vanmaeckelberghe en zijn theatergezelschap Hand in ’t Oog, met zowel dove als horende spelers. Vanavond gaat Eden, hun tweede voorstelling, in première. Dit is de kop van een langer artikel dat je in de Morgen van vrijdag 19 september kan terugvinden.

http://krant.demorgen.be/

18-09-2008

Inuit gebarentaal maakt zijn debuut in Nunavut regering




Voor het eerst konden Inuit de gebeurtenissen in de Nanavutvergadering volgen dank zij tolken die de debatten tolkten in de nieuwe Inuit gebarentaal dat men volop bezig is te documenteren. De tolken gebruikten ook ASL voor dove Nunavut bewoners die naar Iqualuit het hele territorium waren overgestoken om zich te informeren over de nieuwe Inuit Gebarentaal.(ISL).”Ik heb het moeilijk om met andere mensen te praten omdat ik alleen maar Inuktitiut gebarentaal ken,” zegt Geetee Maniapik aan de journalisten terwijl hij tolkt voor de dove Yvo Sammungshak, een dove jager die communiceert met een eigen, persoonlijke gebarentaal die hij van zijn ouders heeft geleerd. Men is wel verrast dat veel dove Inuit die over het grote gebied van Nunavut verspreid zijn toch veel dezelfde handgebaren gebruiken. Er zin ongeveer 150 tot 200 doven in Nunavut. De meesten leerden ASL in scholen in het zuiden. De andere doven gebruiken een combinatie van handsignalen, lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen die ze ontwikkeld hebben met familieleden en mensen rondom hen. Professor psychologie Jamie MacDougall van de McGill universiteit probeert de ISL te documenteren zodat meer diensten kunnen aangeboden worden aan de Nunavummiut.

Paralympics afgesloten


Een doof meisje gebruikt gebarentaal tijdens haar optreden op de sluitingceremonie van de Paralympicsspelen in Peking 2008 op 17 september. Het stadium staat ook bekend onder de naam het vogelnest.

http://news.yahoo.com/
Gelukkig zonder geluid


Christian Pflugfelder wandelt tussen twee werelden. Thuis in Wabern spreekt hij alleen met zijn handen. Onderweg gebruikt hij ook zijn stem. Hij kan spreken, maar zijn vrouw en kinderen zijn doof. Maar dat is voor de familie geen probleem. En plezier maken ze natuurlijk ook. Zo gaan ze ook naar een concert. Horen kan men ook zonder oren. De familie die in een wereld van stilte wonderwel functioneert, is voor Christian Pflugfelder het draai en ankerpunt in een leven met en voor de doven. Zelf is hij kind van dove ouders, en kwam al van kleins af in contact met doven. Hij was zo onder de indruk dat hij er ook zijn beroep, doventolk, van gemaakt heeft. Ondertussen is hij als vertegenwoordiger tussen twee werelden actief en ontdekt steeds nieuwe uitdagingen. Het is nu voor hem spannend om te tolken voor iemand die stage loopt bij een beenhouwer. Hij is vooral inspirerend als hij met nieuwe mensen samenkomt om hen gebarentaal of de doofblinden spraak bij te brengen.

http://www.hr-online.de/website/fernsehen/sndungen/index.jsp?key=standard_document_35215362

17-09-2008

Warm klimaat oorzaak doofheid


Een warme en vochtige zomer kan niet alleen zweterig zijn maar ook de oorzaak van ernstige oorinfecties die tot doofheid kunnen leiden. Dokters raden aan de minste pijn in het oor niet te verwaarlozen gedurende het warme seizoen omdat het een ernstige infectie zoals otomycosis kan ontwikkelen. Deze infectie die zich ontwikkelt in het buitenste oorkanaal komt veel voor in India volgens dokter R.C.Deka. De infectie wordt veroorzaakt door ophoping van oorsmeer en door het baden in vuil water en het leven in onhygiënische omstandigheden. Het kan ook veroorzaakt worden door een overdadig gebruik van antibiotische oordruppels of bij een ernstige diabetische toestand. Deze infectie leidt tot een perforatie van het trommelvlies, opzwellen van het oorkanaal, duizeligheid, gehoorproblemen en druk op de hersenen. De meest prominente symptomen van de ziekte zijn irritatie of jeuk in het oor, zachte of gematigde pijn, gele of zwarte afscheiding, een gevoel van verstopping of zwaarte in het oor. De kans dat de infectie leidt tot doofheid is 10 tot 20 procent.

http://timesofindia.indiatimes.com/

16-09-2008

Nu beschikbaar bij een apotheker bij jou in de buurt…het kleine hoorapparaat dat spraak hoorbaar maakt


Een nieuw toestel dat duizenden kan helpen die een matig gehoorverlies hebben. Het gadget heeft de grootte van een snoepje en is gemaakt om alleen maar spraak te versterken. De doelgroep zijn die mensen die problemen hebben bij het goed verstaan van spraak op drukke plaatsen of op tv. Traditionele hoorapparaten zijn zo geprogrammeerd om iedereen te passen en om het bereik van alledaags geluid te versterken. Ze worden meestal de hele tijd gedragen. Het nieuwe apparaatje – de HearPlus – helpt alleen maar bij hoge frequenties zoals die bij het spreken geproduceerd worden. Geluiden met lage frequenties zoals verkeersgeluiden of muziek worden niet versterkt. Het wordt ook niet continue gedragen. Je propt het in je oor als de conversatie moeilijk wordt om volgen. En dat is meestal aan de leeftijd te wijten. De helft van de plus zestigers heeft er last van. In Engeland bestaat er een winkelketen ‘Boots’ waar ze schoonheidsproducten en geneesmiddelen die vrij mogen verkocht worden aanbieden. Ze werken samen met het David Ormerod Hoorcentrum om HearPlus als oplossing aan te bieden. Ze nemen wel eerst een hoortest af en als het gehoorverlies te groot is wordt je doorverwezen naar een dokter. Het apparaatje kost 149 Pond ( een 225 euro) en is vanaf vandaag bij Boots te krijgen.

http://www.dailymail.co.uk/

15-09-2008

Een dove kat adopteren en een prijs winnen


Heb je er ooit aan gedacht om een huisdier te adopteren dat een handicap heeft? Het kan een heel mooie ervaring zijn, maar potentiële adoptiefouders moeten wel nadenken over enkele gevolgen. Er kunnen bijkomende kosten zijn voor de dierenarts, je moet je levensstijl wel iets aanpassen en er is de mogelijkheid dat het dier minder lang leeft. Maar voor mensen die hun hart en huis openzetten kan de band die gesmeed wordt verbazend zijn.
Gabriella dacht er zelfs niet aan een kat te adopteren toen ze de dierenzaak binnenstapte. Er waren al 4 andere katten en honden in haar huis. Maar toch kon ze het niet laten en werd haar aandacht direct getrokken naar een mooie witte kat met heldere groene ogen. De kat zag Gabriella en begon tegen haar kooi kopjes te geven om haar aandacht te trekken. Om het kaartje aan de kooi stond: “Ik heet ‘Angel’. "Ik ben drie jaar oud en ik ben doof.” Grabiella heeft altijd al een zwak gehad voor dieren met handicaps, maar ze ging zonder kat naar huis die dag. Na heel was overleg met de familie kreeg Angel toch een nieuwe familie. Niet horen was eigenlijk nog een voordeel. Angel is niet zo vlug bang. Zo kon Angel overal mee in de stad en iedereen gaf complimentjes over het kalme karakter van Angel. Op die manier kreeg Gabriella het idee om haar kat te laten meedoen aan wedstrijden. Tot ieders verrassing won ze de 5de plaats in de categorie huisdieren.

http://www.examiner.com/

13-09-2008

Dove gemeenschap spreekt over cultuur, taal en gevoeligheden.



Het is een heel andere wereld nu dan de tijd waarin ik opgroeide, zegt Wendy Dobbie, een van de 150 mensen in Greater Victoria die doof geboren zijn. Als 43-jarige vrouw heeft ze een heleboel technologische en sociale veranderingen meegemaakt die de mogelijkheid van de dovengemeenschap om te participeren en te communiceren toch sterk heeft omgegooid. Dobbie maakte slechts kennis met Amerikaanse Gebarentaal tot ze 16 jaar oud was. In die tijd had ze een vriend maar moest beroep doen op haar moeder om via de telefoon met hem te communiceren. Niemand van haar familie leerde gebarentaal en tot vandaag weet Dobbie niet wat er op familiebijeenkomsten wordt gezegd. “Ik leerde spreken voor hen en het was een groot tijdsverlies,” zegt Dobbie via haar tolk Mary Warner.”Het doet pijn, echt pijn.” In de basisschool droeg Dobbie een groot vervelend hoorapparaat rond haar nek en probeerde zo goed als mogelijk te liplezen. Negen jaar logopedie en uren leren liplezen zorgden ervoor dat ze niet mee kon voor lezen en schrijven. Dove volwassenen in Canada die de middelbare school hebben afgemaakt hebben het leesniveau van een’Grade 3 student ‘ ( Ik zie dat er in Noord Amerika begonnen wordt met kindergarten en dan 12 graden tot je achttiende mt). Maar de filosofie was dat je moest proberen om te integreren in de horende wereld. “Het is niet waar. We kunnen nooit integreren,” zegt Dobbie. “Liplezen is geen taal… het is een methode om doven te leren praten.” Slechts 30% van de gesproken taal kan begrepen worden met liplezen. Dat is geen succes.

http://www.bclocalnews.com/vancouver_island_south/sanichnews/news/28000939.html

12-09-2008

Doelwachter van Rapid Wenen doof


De Duitse doelman George Koch kreeg een voetzoeker op de borst, naar het veld geworpen door een supporter, tijdens een Weense derby in Oostenrijk. Rapid won met 3-0 maar George Koch verloor er zijn gehoor bij. Het projectiel ontplofte op zijn borst. Momenteel twijfelen de artsen nog, maar ze denken toch dat de doofheid blijvend kan zijn.

http://www.lesdessousdusport.fr/
Lerares voor doven en slechthorenden bezoekt scholen in Yuma County


Sylvia Ruiz-Montoya is ook bekend als de lerares op wielen. Elke dag is anders, want ze moet elke dag ergens anders naartoe. Ze werkt in Yuma County, een regio toegewezen aan het Arizona Staatsonderwijs voor doven en blinden. Ze is de schakel die families en scholen voor doven en blinden met elkaar verbindt. “Ik wil hen helpen zodat ze meer succes hebben en dat ze minder geplaagd worden in de klas,” zegt Ruiz-Montoya. Een paar van haar taken zijn het nakijken of de hoorapparatuur nog goed werkt, het begeleiden van de taalontwikkeling en leren problemen oplossen met hun hoorapparatuur. Ze bezoekt tot 14 verschillende scholen per week om haar dove en slechthorende leerlingen te checken. Ze variëren in leeftijd van de kleutertuin tot in het middelbaar onderwijs. Er zijn ongeveer 100 dove en slechthorende kinderen waar ze mee werkt.

http://www.yumasun.com/articles/schools_44314__article.html/across_teacher.html
Verbogen voor een beter leven


Ledematen uit rubber, gewrichten uit was. In de Mongolische steppe leven de beste slangenmeisjes van de wereld. En ze dromen van het geluk dat ze in het Westen kunnen vinden. Het kostuum van Altansuvd licht op als een robijn in het late namiddaglicht in Ulan Bator. In de arme wijk waar ze woont, lopen blaffende honden los. Maar Altansuvd hoort de honden niet want ze is doof. Maar ze kan wel haar lichaam plooien alsof ze uit rubber is gemaakt. Ze kan haar ruggengraat rugwaarts ombuigen tot haar hoofd op het tapijt tussen haar benen weer opduikt. Haar mooie naam – Altansuvd betekent ‘gouden parel’ – haar kunsten en haar mooie kostuum zien er een beetje fout uit in de koudste hoofdstad ter wereld, 1350 meter boven de zeespiegel, tussen China en Siberië, waar eens Djengis Khan zijn rijk had. Het meisje is de trots van de familie. En tegelijkertijd is ze hun financiële hoop. De vader verdient als verkeersagent omgerekend 100 Euro per maand en betaalt daarvan ook de training van zijn dochter. Hij hoopt dat de opleiding een investering is die zich later zal terugbetalen.

http://www.focus.de/panorama/playboy-reportage/

11-09-2008

Mannelijk model doof


Het nieuwste mannelijke model ziet er schattig uit, hij is homo…en doof. Martin Ritchie was maar 16 toen hij naar Los Angeles verhuisde uit zijn thuisstad Austin. Dat is nu 4 jaar geleden. Hij zegt dat hij zich niet liet tegenhouden door zijn homo-zijn of zijn doofheid. Hij wou en zou fotomodel worden. Hij is nu al 4 seizoenen bij het Janice Dickinson Model Agentschap. Het is een programma dat lijkt op Big Brother. Martin vertelt dat de andere kandidaten eerlijk en vriendelijk zijn, en dat er zelfs een paar gebaren wilden leren. Maar hij kan ook liplezen. Soms dacht ik dat sommigen over mij aan het praten waren, maar ik til er niet zwaar aan. Hij is nog vrijgezel, maar raar maar waar, hij heeft liever horende mannen. Indien hij geen model kan worden, dan wil hij tandarts worden.

http://www.advocate.com/issue_story_ektid60840.asp
Gebarentolk op Republikeinse bijeenkomst


Republikeinse presidentskandidaat senator John McCain knuffelt zijn medekandidaat voor het vice-presidentschap; gouverneur Sarah Palin van Alaska nadat ze hem heeft voorgesteld aan zijn supporters op een bijeenkomst in Fairfax op woensdag 10 september 2008. Christina Hammrich, rechts, tolkt voor de gehoorgestoorden.

http://news.yahoo.com/

10-09-2008

Perspectieven voor mensen met het Usher-Syndroom en doofblindheid in de 21ste eeuw.

Op 8 november 2008 viert de Usher-patiëntengroep in de regio van Berlijn de stichting Pro Retina het 10-jarige bestaan met een internationaal Usher-Patiënten symposium in samenwerking met het Instituut voor Rehabilitatiewetenschappen aan de Humboldt Universiteit. De beide belangrijke thema’s zijn: verzorgingscentra en onderzoek, samen met causale therapie tegenover implantaten. Er wordt gehoopt op een uitwisseling van ervaringen en van medische informatie, en de uitbouw van een netwerk voor de tot nu toe ongeneesbare ziekte, waar in Duitsland alleen al 5.000 mensen aan lijden. Usher-patiënten-symposium , zaterdag 08.11.2008 in de senaatszaal van de Umboldtuniversiteit, Unter den Linden 6, 10099 Berlijn, van 9u30 tot 18u30.

http://www.taubenschlag.de/meldung.3978

09-09-2008


Zware geluiden helpen de doven.

Uit ‘Popular Science Magazine’, uitgave van september 1933. Met deze machine laat men zware geluiden in de oren van dove personen weerklinken en door oefenen verbetert het gehoor. Gebaseerd op de theorie dat het oefenen van het trommelvlies sommige gevallen van slecht horen kan verbeteren. Dr. J.B.Prager uit New York heeft een fonograaf ontworden die patiënten met een koptelefoon aan zware geluiden bloot stelt. Zijn opnames omvatten dynamietontploffingen en golven die op rotsen beuken. Het gehuil van brandweersirenes, donderstormen. Knoppen op een paneel zoals bij een reuzenradio regelen het volume.

http://fookembug.wordpress.com/



Dove Australische zwemster mist haar start op de Paralympics

Een jonge doofblinde Australische zwemster bleef op het startblok staan nadat zij de start miste van haar finale op de Paralympics in Peking door een technische fout bij de start. Teigan Van Roosmalen wist dat er iets fout was toen ze zich realiseerde dat ze alleen achterbleef op het startblok. Het 17 jaar oude meisje begon te wenen als ze er aan dacht dat ze al haar kansen verdwenen waren in de 400 meter vrije slag in haar categorie. Omdat ze doof is en visueel gehandicapt en het startschot niet kan horen is er een licht in het startblok. Door het defect werkte het licht niet. Na 75 meter werd de race gestopt en men besliste in overeenstemming om te herstarten. Bij de tweede poging kwam Roosmalen binnen op de achtste plaats.

http://livenews.com.au/Articles/2008.09/08/Deaf_Aussie_swimmer_misses_start_after_malfunction

School in Hawai biedt Amerikaanse Gebarentaal aan als vreemde taal

Als je op school moet kiezen welke vreemde taal je wilt studeren dan denk je in Hawai aan Japans, Spaans of Frans. Maar in Hawai biedt een school een taal aan waarbij je niet communiceert met je mond, maar met je handen. Leerlingen in de St.Franciscusschool leren ASL. Het is stil in de klas van juffrouw Daquioag. Het enige geluid is het geklingel van een sleutelbos rond haar nek. Ze onderwijst de basis, vingerspelling. Geen enkele van de leerlingen is doof, maar Juf. Daquioag wel. Daarom vindt ze het zo opwindend om les te geven aan een klas horenden. “Mijn leerlingen zijn echt goed, ze hebben veel energie, ze moet ze kalmeren.” Samen met de taal is er ook een handboek dovencultuur. Hoe moet je op dove mensen reageren en hoe met hen omgaan in de maatschappij. Iedereen is tevreden met het initiatief. Er zijn zelfs een paar oud-leerlingen die nu werken als tolk. Volgens de vereniging in Hawai die zich bezig houdt met handicap en communicatietoegang zijn er meer dan 40.000 doven en slechthorenden in Hawai.

http://www.khnl.com/Global/story.asp?S=8974014

Blogarchief