13-12-2006


Ouders maken gebruik van genetisch onderzoek om gehandicapte babies te krijgen



Steven Ertelt

Het in kaart brengen van genen kwam onder vuur te liggen van pro-leven verdedigers omdat ouders het proces kunnen gebruiken om embryo’s die elementen van een handicap in zich dragen, te vernietigen.
Een nieuwe studie, echter, toont aan dat een handvol ouders een genenanalyse gebruiken om doelbewust kinderen te krijgen met dezelfde handicap als zijzelf.
Wetenschappers van het Genetics and Public Policy Center van de Johns Hopkins Universiteit staan op het punt een artikel over dit onderwerp te publiceren in het volgende nummer van ‘ the journal Fertility and Sterility’.
Hun artikel heeft het over enkele ouderparen die de pre-implantatie genetische diagnose of PGD, gebruiken om menselijke embryo’s te controleren of ze wel dezelfde gebrekkige genen hebben als zijzelf.
In een New York Times rapport staat dat Susannah Baruch en haar collega’s 190 Amerikaanse PGD klinieken hebben nagekeken en vonden dat drie percent van de ouders bewust de PGD-techniek gebruikten om een embryo te kiezen op basis van een handicap.
Baruch zegt dat sommige ouders hun beperking niet als een handicap zien of willen dat hun kinderen dezelfde ervaring hebben als zijzelf.
Mensen die hier kritiek op hebben wijzen zulke beslissingen af op basis van het feit dat ze bewust hun kinderen een handicap doorgeven, maar het is niet nieuw.
In 2002 bracht The Washington Post een profiel van een doof lesbisch koppel die gepland hadden een doof kind te hebben door een dove spermadonor aan te spreken.
“Een horende baby zou een zegen zijn,” zei Sharon Duchesneau indertijd aan de krant. “Een dove baby zou een speciale zegen zijn.”
Toch waren er ook vruchtbaarheidsklinieken die aan de Times zegden dat ze zulke praktijken onaanvaardbaar vinden.
Robert Stillman van de Shady Grove Fertility Center in Rockville, Maryland, ontkent dat ze ouders toestaan om specifiek genenonderzoek te doen naar doofheid of dwerggroei.
“Algemeen is een van de belangrijkste verplichtingen van het ouderschap om een betere wereld te creĆ«ren voor onze kinderen,” zei hij. “Dwerggroei en doofheid behoren niet tot de norm.”
Yury Verlinsky van de Reproductive Genetics Institute in Chicago weigert ook zulke verzoeken en zei dat ook aan de krant, “Als we een diagnose op punt stellen, is dat met het doel om ziektes te vermijden.”

http://www.lifenews.com/bio1907.html

Geen opmerkingen:

Blogarchief