12-12-2006


Dove Robert Davila nieuwe president van Gallaudet


Toen de voorzitter van de raad van bestuur gisteren aankondigde dat Robert Davila de nieuwe leider wordt van Gallaudet Universiteit, ging de menigte recht staan en wuifde met hun handen in de lucht om te applaudisseren.
Een paar weken geleden leek de universiteit verscheurd, in chaos door de nieuwe president. Maar nu dat Davila, 74 jaar oud, verkozen is, lijkt de campus weer verenigd en hoopvol.
Davila is een bekende dove leider. Hij komt terug uit zijn pensioen om volgende maand interim-president te worden. Hij zei gisteren dat de school vooruit moet omdat iedereen van Gallaudet houdt. “Als we het niet samen kunnen doen, zal het niet gebeuren,” zei hij.
“Hij heeft iets waar iedereen van houdt, hij kent de universiteit, hij kent de federale bureaucratie, hij kent het hoger onderwijs en wordt allom erg gerespecteerd in de dovengemeenschap.”
Hij is de zoon van landbouwarbeiders die uit Mexico geimmigreerd zijn. Hij was arm in zijn jeugd en studeerde om leraar te worden. Later werd hij ambtenaar en secretaris van het Amerikaanse onderwijsdepartement.
Davila moet heel wat hete hangijzers aanpakken. Raciale spanning en debatten over het belang van Amerikaanse Gebaren Taal voor de school. Culturele en sociale zaken die extra zwaar wegen omdat Gallaudet voor velen het hart is van de dovenwereld. Nog een groter knelpunt is de akademische uitdaging waar de school mee geconfronteerd wordt. Gallaudet wordt zowel door de federale overheid als door zijn geldschieters onder de loep gehouden.

http://www.washingtonpost.com

Geen opmerkingen:

Blogarchief