15-10-2006


Dove jongen gered uit huisbrand.


Vallejo (Californië-VS). De brandweer van Vallejo redden een 13 jaar oude dove jongen uit zijn brandend huis. Vrijdagnacht klom een brandweerman op de ladder naar een raam op de tweede verdieping, zwierde de jongen over zijn schouder, en droeg hem naar veiliger oorden.
“Dit is voor ons dagelijkse kost, alhoewel het niet altijd zo dramatisch is”, zegt William Tweedy. “Het voelt altijd goed als we iets kunnen doen.”
Het vuur begon toen een koolmonoxide detector ter grootte van een rookalarm van het plafond viel, recht in een halogeenlamp die voor één of andere redenen op de grond stond.
De hitte van de lamp was voldoende om het plastiek van de detector te doen ontbranden.
De brandweer wist dat er een kind in het huis aanwezig was. Ze kregen de oproep om 11 over 9 van een buur en rukten om 15 over 9 uit. De brandweer in Vallejo is uitgerust met een computersysteem dat hen waardevolle informatie geeft over de bewoners van de plaatsen waar ze naartoe gaan, dat kan een blinde persoon zijn of iemand die in een rolstoel zit. In dit geval dat er een dove jongen woonde.
De 13-jarige jongen was alleen thuis en gedroeg zich zeer verantwoordelijk. De buur vertelde aan de dispatcher dat ze de jongen konden zien staan aan een raam op de eerste verdieping en van bij hun aankomst konden de brandweerlui hem daar zien staan. Beneden was het al één vuurzee en dikke zwarte rook kwam uit de ramen. Kapitein Michael Lionel klom op de ladder, gooide het muggenraam uit het kozijn en trok de jongen in veiligheid. De jongen werd ter plaatse behandeld voor rookinhalatie en daarna naar het ziekenhuis gebracht. Nochtans was het huis uitgerust met rookdetectors en zijn ouders hadden een aanvraag gedaan om rookdetectors te krijgen met flitslicht voor hun zoon, de enige dove in het gezin. Langs zijn moeder om, die voor hem tolkte, gaf hij te kennen dat hij dankbaar en blij is. De ouders zijn opgelucht dat hij gered is. Alles wat ze verloren kan vervangen worden. Hun zoon niet.

http://sfgate.com/

Geen opmerkingen:

Blogarchief