10-09-2006


Zuid-Afrika: Aidspreventie gebaseerd op Zuidafrikaanse gebarentaal.


Een homosexuele vereniging van Zuid-Afrika geeft een stripverhaal uit met de titel: Worden je rechten gerespecteerd? In de vorm van een tekenverhaal over Aids en over sexuele rechten bestemd voor jonge doven. Het is te bekijken op het internet en behandelt verkrachting, de overdraagbare sexuele ziektes of homosexualiteit. Alles is gebaseerd op de gebarentaal van het land. Je moet er maar op komen!
Het project wordt gedragen door John Meletse, doof, seropositief en homo. Het is een noodzaak in een land waar heel veel HIV-seropositieve mensen zijn en waar er voor gehandicapten weinig aan preventie wordt gedaan.
Het werkje van 14 pagina’s vertelt het verhaal van dove leerlingen in het buitengewoon onderwijs. Ze wennen aan hun sexualiteit in de mate dat ze verschillende situaties beleven: de eerste sexuele gevoelens, verkrachting, hoe omgaan met homosexualiteit…Professer Kunene legt uit wat sexueel overdraagbare ziektes zijn, hoe je de symptomen kan herkennen en de gevolgen die ze op lange termijn kunnen hebben. Hij toont ook op een mannequin hoe je een condoom moet gebruiken. Hij legt ook uit dat elk niet gewenst sexueel contact verkrachting is en dat iedereen het recht heeft om heterosexueel, homosexueel of bisexueel te zijn.

Te zien op: http://www.wits.ac.za/gala/deafcomic1.htm

Geen opmerkingen:

Blogarchief