15-02-2006


Zwaar doof!

Andréane Gagné, studente aan het Cégep van Saint-Félicien in Canada is een voorbeeld van moed, doorzettingsvermogen en positieve uitslagen. Hier samen op de foto met haar tolk Brigitte Larouche en Gilles Lapointe , pedagogisch directeur.

Andréane studeerde voor boekhoudster. Ze ziet er niet anders uit dan de andere studenten, maar ze is wel bilateraal doof. Vanaf haar geboorte is ze van de horende wereld afgesloten. Toch functioneert ze in diezelfde horende maatschappij. Ondanks de vele moeilijkheden die ze moest overwinnen is haar schoolloopbaan heel speciaal. Pas op haar vierde ging ze voor het eerst naar school. Vanaf haar vijfde kreeg ze van de schoolcommissie van het departement een universitair geschoolde tolk. Gedurende de lagere school en het middelbaar kan ze zich handhaven in de middenmoot. De hele tijd neemt ze haar tolk mee. Ze werkt hard maar ervaart dat ze toch nog dubbel haar best moet doen en nog tijd over houden om taken thuis te maken .
In mei 2006 studeert ze af. Er moet gezegd dat zowel de directie als de leerkrachten door hun grote openheid, aanpassing en medewerking alles in het werk stelden om haar te helpen. Als gevolg daarvan stelde de school zich open voor andere jongeren met beperkingen, dyslectici bijvoorbeeld die nu ook speciale assistentie krijgen

Bron: http://www.lbr.ca/

Geen opmerkingen:

Blogarchief