16-02-2006


Dove student verslaat regering.

Een dove tiener won een belangrijk anti-discriminatieproces tegen het departement onderwijs van de deelstaat Victoria in Australiƫ, nadat hem een doventolk voor in de klas was geweigerd. De jongen zijn moeder die ook doof is had klacht ingediend omdat hij sommige klasactiviteiten niet kon volgen en de school hem dus niet het gepast onderwijs had gegeven.
Dylan is doof en communiceert met Auslan, de enige erkende gebarentaal in Australiƫ.
Maar tijdens zijn 3 jaar in de lagere school in Pearcedael kreeg hij les van 8 verschillende leerkrachten en tolken. Geen een van hen kon Auslan vloeiend gebruiken. In de plaats kreeg hij les in gesproken Engels, of Engels met gebaren of vingerspelling. Hij voelde zich daardoor vernederd, gestresseerd en begreep niet wat er in de klas gebeurde.
Zijn moeder , Robyn, die ook doof is , legde klacht neer in zijn plaats in 2003. Zij wou gewoon gelijke rechten voor haar zoon, en voor alle dove kinderen. Wij willen dat de regering tolken voorziet als er geen leerkrachten zijn die gebaren kennen.
Het departement van onderwijs had beter de 500.000 Australische dollars gebruikt om een programma te voorzien om leerkrachten Auslan te leren, voor tolken en voor schrijftolken. De uitspraak houdt in dat dove kinderen het recht hebben op alle nodige hulp om in het onderwijs te kunnen volgen.

http://www.starnewsgroup.com.au/story/10297 door Alison Noonan

Geen opmerkingen:

Blogarchief