05-02-2006

Twee dove vrouwen kiezen voor doof kind.

‘We zullen beter en gelukkiger worden’ zegt moraalfilosoof Julian Savulescu in een interview in Knack van 5 februari. Voor hem kan alles. Embryo’s genetisch verbeteren, organen verkopen.
Eén van de vragen van interviewer De Ceuleer gaat over de twee dove vrouwen die in 2003 bewust kozen om samen een doof kind te hebben met zaad van een eveneens dove vriend. Indertijd was er een hevige discussie binnen de Amerikaanse dove gemeenschap.
Savulescu antwoordt:” Ouders mogen hun kind niet schaden. Dus je mag een kind, of een embryo niet doof maken. Dove ouders mogen hun dove kind ook geen operatie of hoorapparaat onthouden.” (Daar werd in de Verenigde Staten zelfs al een proces over gevoerd).
Savulescu is er van overtuigd dat doofheid een handicap is.” Een kind dat kan horen heeft meer kansen en mogelijkheden. Of ouders uit verschillende embryo’s een doof embryo mogen selecteren is een andere vraag.” Volgens Savulescu hebben ze dat recht. “Ze maken een zware vergissing, maar hij vindt niet dat we hen daarvan mogen weerhouden.”

Lees het hele interview op www.knack.be

Geen opmerkingen:

Blogarchief