27-11-2005



Voel je het? Luidspreker laat dove muzikanten muziek voelen.


‘Vibrato’ verandert muziek in trillingen die men met de toppen van de vingers kan voelen. Shane Kerwin, gediplomeerd van de Brunel Universiteit heeft een unieke luidspreker ontworpen die aan dove mensen toelaat om muziek te voelen met de toppen van hun vingers.
Door aparte verbindingen te maken voor verschillende instrumenten kan men met Vibrato de muziek veel dramatischer voelen en veel verfijnder dan tot nu mogelijk was.
Hoe werkt het.
Het splitsen van de trillingen over 5 vingertoetsen (pads in het Engels) is een grote doorbraak in het communiceren van muziek door aanraking. Terwijl onze oren verschillende klanken kunnen onderscheiden die uit één luidspreker komen, hebben onze vingers en lichamen meer hulp nodig. Als je de trillingen van een gewone luidspreker voelt, kan je onmogelijk de verschillende instrumenten onderscheiden. De luidspreker die Vibrato heet is verbonden met 5 vingertoetsen. Als er muziek wordt gespeeld zendt Vibrato verschillende trillingen naar de verschillende vingers zodat de drager verschil kan voelen tussen noten, rhytmes en instrumentencombinaties. Je kunt met Vibrato ook je eigen muziek maken. Als je de luidspreker met een computer verbindt dan kunnen dove muziekcomponisten een hele reeks instrumenten, ritmes, hoogtes en volumes uitproberen.

Geen opmerkingen:

Blogarchief