07-11-2005

Gepensioneerde die jongen neerstak moet niet naar de gevangenis

Een doofstomme gepensioneerde die een schooljongen neerstak nadat hij meer dan een jaar pesterijen moest verdragen moet niet naar de gevangenis. Frank Morton, 66, verloor de controle over zichzelf door de trillingen van een voetbal die de jongeren urenlang tegen de gevel van zijn huis schopten.
Hij nam een mes en sneed in de borst en in de hand van één 14-jarige jongen die moest genaaid worden. Het was het hoogtepunt van 18 maanden miserie en kwellingen door lokale tieners tegen Morton, zijn vrouw Elisabeth en hun volwassen zoon Simon. Simon zelf was het slachtoffer van een gewelddadige aanval en de familie diende verschillende keren klacht in bij de politie. Frank Morton had een ziek hart, is doof en kan niet spreken sinds zijn tweede en had vroeger nog nooit problemen gehad. Nadat hij de jongen had aangevallen nam hij contact met zijn zoon en vroeg hem om de politie te bellen. Morton die gearresteerd werd verklaarde aan de politieofficieren dat hij dacht dat de jongen die hij had gestoken ook betrokken was bij de aanval op zijn zoon. Morton bekende dat hij de jongen heeft verwond en kon een gevangenisstraf tot 5 jaar krijgen. Maar meer dan 100 personen vertelden in een petitie dat Morton een goed mens is en dat hij in de dovengemeenschap hoog aanzien geniet. Zijn verdediger, Gavin Doig, zei: “ Dit is een ernstig misdrijf, gepleegd door een goed mens die tot het uiterste werd gepest.” Tot de politie had Morton gezegd: “O God, ik heb het mes erin gestoken, ik heb een fout begaan.” Ook de rechter hield rekening met verzachtende omstandigheden. Een groep jongeren had hen jarenlang gepest en aangevallen. De rechter , David Hodson zei dat hij de straf niet kon doen verdwijnen omdat er met een mes gestoken was, en dat is toch ernstig. Maar de speciale omstandigheden leiden ertoe dat de straf van 9 maanden voorwaardelijk blijft gedurende twee jaar. Dit betekent dat Morton niet naar de gevangenis moet, maar tijdens die 2 jaar mag hij niet meer in de problemen komen. Het is spijtig dat het zover moet komen. De rechter bepaalt ook hoeveel schadevergoeding Morton aan zijn slachtoffer moet betalen.
De politie zegt dat de overlast in sommige wijken heel erg is. Grote groepen jongeren komen tot laat in de nacht samen en drinken alcohol op straat en maken veel lawaai.

Geen opmerkingen:

Blogarchief