08-11-2005



Een zegen voor dove scholieren.

Astrid Weidinger (24) uit Linz is de eerste dove lerares in Oostenrijk. Daardoor is de jonge lerares voor velen een symboolfiguur. Het is niet haar bedoeling om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Astrid wil alleen maar lerares worden en les geven aan dove kinderen. Dat was in het begin niet zo eenvoudig . In het begin mocht zij alleen als vrije leerling de lessen bijwonen. Ze mocht dus geen examens doen en kon dus ook geen diploma krijgen. Maar na berichten in de kranten en op tv kon ze toch opgenomen worden. Weidinger is voor alle vakken geslaagd. Ze is alleen maar zwak voor muziek.
Maar niet alleen de 24-jarige Astrid Weidinger moest de afgelopen 2 jaar veel leren. Ook voor de leerkrachten was het een grote aanpassing. Zo kan je als dove urenlang gebarentaal gebruiken, maar om 10 minuten lang te liplezen is er een enorme concentratie nodig.
Ze kreeg hulp van de gemeenschap en van de dovenvereniging. Samen deelden ze de kosten voor een tolk. Haar grootouders waren een grote steun voor haar. Ze zeggen: “Astrid is een moedige jonge vrouw, die weet wat ze wil. We zullen haar missen.”
Astrid is na haar studie al 6 maanden in Zweden geweest om een cursus te volgen. Ze ging op vakantie naar Australiƫ en gaat nu voor een jaar naar India om te helpen bij een project voor dove kinderen.
De direkteur van de school zei dat hij aangenaam verrast was om te zien hoe de doe kinderen op haar reageerden. Astrid zal een zegen zijn voor dove kinderen.

Geen opmerkingen:

Blogarchief