12-04-2018


Zet je zintuigen op scherp om 'Children of a Lesser God' goed te horen.






Naar 'Children of a Lesser God' kijken is niet makkelijk. Je moet zelf heel actief zijn en in de relatie
zitten tussen de doofgeboren Sarah Norman (gespeeld door de dove Lauren Ridloff) en haar horende man, James Leeds (gespeeld door Joshua Jackson), een leraar op de Staatsschool voor de doven.

Het stuk opent woensdagavond op Broadway waar bijna alle theaters van New York zijn. Het gaat over communicatie, het gemak en het geniale en de zwakheid en de vele fouten. We kijken hoe de horenden omgaan met niet horenden en hoe de doven rondschipperen in de wereld rond hen.

Wie hoort wie, wie spreekt voor wie, wie gebaart er voor wie? Is de wens van de logopedist James om zijn vrouw te leren spreken iets wat we moeten goedkeuren, of is het een verkrachting van haar eigen zijn?

James vertaalt voor Sarah in de wereld rond hen, maar dat moet hij ook doen voor ons die naar het stuk zitten te kijken. Voor Sarah is dit frustrerend en bedreigend voor hun relatie.

Het toneelstuk geschreven door Mark Medoff is oorspronkelijk geschreven in 1979 en aangepast voor de film uit 1986 met Marlee Matlin en William Hurt. Marlin won een oscar en een Golden Globe voor beste actrice.

Op aangeven van Medoff moesten de rollen van Sarah, en haar vrienden Orin en Lydia door doven of slechthorende gespeeld worden, en dat zijn ze ook.

Er is alles aan gedaan om het publiek alles te laten volgen. Voor iedereen zijn er boventitels zodat horenden de ASL kunnen volgen en doven het gesproken Engels. Doven kunnen ook gebruik maken van een app die gesproken taal geschreven weergeeft en tijdens sommige voorstellingen zal en een doventolk zijn.



Children of a Lesser God speelt in studio 54, 254 West 54th Street, New York, tot 9 september. De meesten onder ons hebben de film meermaals gezien, en/of zelfs het toneelstuk in het theater in Brussel of door amateurgezelschappen.

Blogarchief