14-05-07


Senjo – Prijs voor vernieuwende gebarentolk.


De hele week zindert het door de pers: “Senjo”, de vernieuwende gebarentolk. Maxie Pantel heeft de Dyson Award voor vernieuwend design gekregen uit de handen van James Dyson, de uitvinder van de Dyson stofzuiger die het doet zonder papieren zak. De uitvinding van Maxie ‘Senjo’ moet dus ook wel wat bijzonders zijn.
‘Senjo’ is een draagbaar computerssysteem dat bestaat uit een bril en een gedeelte dat op de borst hangt en waarin de electronica opgeborgen zit. Met de hulp van camera’s en sensoren zet het toestel gebaren om in gesproken woorden die doven in alledaagse situaties zouden kunnen gebruiken. En omgekeerd wordt het antwoord van de gesprekspartner door het toestel in gebaren omgezet die je dan in de bril kan zien.
Super! Indien het ook al zou werken. Maar het bestaat nog maar als studie en zou met de huidige techniek gemaakt kunnen worden. Echter sinds jaren staat spraakherkenning in zijn kinderschoenen en het herkennen van gebaren ligt nog een stuk verder achterop.
Voor een bruikbaar ‘Senjo’-toestel in de winkelrekken ligt ( misschien nooit) zullen nog vele jaren voorbijgaan. Nu is het alleen maar ‘gebakken lucht’. Een mooie prijs voor een goed idee, natuurlijk in dienst van de gehandicapte! Dat maakt altijd indruk.
Maar de oude Romeinen wisten het al : Mundus vult decipi – de wereld wil bedrogen worden!

http://www.taubenschlag.de/index.html

Geen opmerkingen:

Blogarchief