20-05-2007


Dove studenten helpen doven in Senegal.


Dove studenten en leraars weenden van geluk toen ze vernamen dat een groep doven van de Maryland School for the Deaf hen willen bezoeken.
Ze wachten al 20 jaar op zulk nieuws. In Senegal zijn slechts 3 scholen voor doven. Twee ervan onderwijzen ASL (Amerikaanse Gebaren Taal) , de andere school gebruikt alternatieve communicatiemiddelen, zoals liplezen.
De twee ASL-scholen, die elk tussen de 120 tot 150 leerlingen hebben werden 20 jaar geleden opgericht door een oud-leerling van Gallaudet. Eerwaarde Andrew Foster. Voor die tijd werd geen gebarentaal onderwezen.
Maar Foster stierf in 1987 zonder dat er plannen gemaakt waren voor samenwerking met de V.S.. De Senegalese leerkrachten en studenten staan te springen om de kennis van hun gebaren te verbeteren. Er is geen materiaal om ASL te leren, of te onderwijzen. Ze zoeken online als ze aan een werkende computer kunnen geraken en proberen woorden en uitdrukkingen te zoeken en door te geven aan hun studenten.
De groep uit Maryland, die bestaat uit 8 dove studenten en 5 horende volwassenen, gaan er les geven in groep en individueel. Ze nemen ook sportmateriaal mee om hun Senegalese vrienden te introduceren in basebal en volleybal. Ze gaan ook schoenen meedoen voor Senegalese daklozen. Ze zullen ook verscheidene dagen helpen bij het bouwen van een bibliotheek in de Senegalese hoofdstad Dakar. Ze nemen boeken mee uit Amerika om de bibliotheek te vullen. Andere boeken en videotapes met ASL-lessen gaan naar de scholen voor doven. Het algemene doel is om betere relaties op te bouwen tussen de twee landen. De dove Senegalezen hopen hun scholarisatie te verbeteren. Nu blijven veel leerlingen hangen op niveau van de lagere school.
De deelnemers wonen tijdens hun verblijf samen met Senegalese families. Ze gaan er de universiteit bezoeken. Ze leren traditionele kooktechnieken, dansen en trommelen en de plaatselijke taal Wolof. Ze doen excursies naar historische plaatsen zoals Djoudj, een nationaal vogelpark, Goree Island, een vroegere slavenhaven en Pare De Bandia, een dierenpark.
Ze reis kost 3.500 dollar. Elke leerling in Maryland haalde 100 dollar bij elkaar om de onkosten te dekken.

http://www.fredericknewspost.com/sections/news/display.htm?StoryID=60366

Geen opmerkingen:

Blogarchief