25-02-2007


Xu Xianqin: De “mooie mama” en haar dove kinderen



Xu Xianqin woont in Yongkang. Haar zoon is doof. Ze heeft haar moederlijke zorg en passie gewijd aan haar zoon om hem te leren spreken. Met haar hulp kon haar zoon gewoon naar school zoals elk ander kind.
Xu is ook de moeder van nog 48 gehandicapte kinderen. Ze werd een modelmoeder bewonderd door het volk. Ze kreeg er zelfs een prijs voor in 2005.
In de jaren 90, toen Xu 23 jaar oud was werd ze verliefd en trouwde. In het tweede jaar van hun huwelijk kregen ze een mollige jongen. Toen het kind 3 was kon hij nog altijd niet spreken. Ze konden zich niet voorstellen waarom. Op zijn vierde nog geen voortuitgang. Het nerveuze koppel bracht hun kind naar het Hangzhou Kinderziekenhuis. Uit het niets kwam het nieuws dat hij doof was. Onmogelijk! Ze gingen ook nog naar het kinderziekenhuis in Shanghai en in Beijing. Maar hun hoop verdween.
Ze zwoeren de eed: “Zelfs indien we er een fortuin bij inschieten, we zullen het kind helpen om te leren spreken”. Xu nam onmiddellijk ontslag .Ze leende geld van vrienden en familie om een digitaal hoorapparaat te kopen. Ze kocht handboeken en materiaal om haar zoon zelf te leren spreken. Om hem iets goed te laten uitspreken oefende ze met hem meer dan duizend keer. In het begin had haar zoon moeite met de uitspraak van de “a”. Xu liet hem op zijn rug op het bed liggen om te ontspannen. Als hij de “a” uitsprak legde ze zijn hand op haar keel zodat hij de klank kon voelen en ze toonde de vorm van haar mond. Na herhaald oefenen en veel geduld kon hij na een week de “a” goed uitspreken. Na maandenlang volhouden begon haar zoon “mama” te zeggen. Het koppel weende vreugdetranen en uit hun hart herrees de hoop. Van één woord kwamen er twee, dan drie, enzoverder. Ze liet geen enkele gelegenheid voorbijgaan om hem te helpen bij de uitspraak. De jongen was goed opgevoed en beleefd, maar soms had hij gewoon geen zin om te leren. Xu nam hem dan mee naar buiten om te kalmeren en wachtte tot hij weer zin had. Door de stress sliep ze slecht en verloor 20 kilogram. Na vier jaar hard werk kon haar zoon naar school zoals een normaal kind. Later ontmoette ze andere dove kinderen. Hun ouders smeekten haar om hulp. Samen met de autoriteiten stichtte ze verschillende centra met professionele hulpverleners. “Geef de dove kinderen een wereld met geluid” Dat is het doel van Xu.

Bron: sohu.com

Geen opmerkingen:

Blogarchief