17-07-2006


Moeder op zoek naar dove zoon na bomontploffingen in Mumbai

Mumbai: “Ik ben het beu om de lijkenhuisjes af te zoeken in de stad. Mijn zoon Amit die doof is kwam niet naar huis van school. Alstublieft, help mij hem te vinden.” Dit is de smeekbede van Mukta, een moeder op zoek naar haar verdwenen dove zoon. Ze houdt een recente foto van haar 20-jarige zoon in haar handen terwijl de tranen over haar wangen lopen. Ze hangt aan de mouw van een politieman en schreeuwt haar woede en onmacht uit. Amit is de oudste van mijn twee zoons die beiden doof zijn. Hij ging donderdagmorgen weg naar school om zijn rapport op te halen. Hij studeert in het Chetna College en nam de trein van Kurla naar Bandra. Maar hij kwam niet thuis. Mijn kind moet ergens liggen zonder dat iemand zich om hem bekommert.

http://www.gulfnews.com/world/India

11-07-2006


Doofheid speelt hoofdrol in nieuwe BBC tv-film ‘Soundproof’.

Een nieuw drama, geregisseerd door de gelauwerde regisseur Edmund Coulthard met een dove in de hoofdrol wordt op BBC-2 uitgezonden op 12 juli om 21 u BST(in Vlaanderen en Nederland dan om 22u00). Hoofdrolspelers zijn Joseph Mawle als Dean en Susan Lynch als Penny. Dean is hoofdverdachte in een moordzaak.
Penny is een gebarentolk die voor de politie werkt. Maar de twee vormen snel een koppel op basis van hun gemeenschappelijke gebarentaal. Beide acteurs moesten op een paar weken gebarentaal leren, maar Mawle kon putten uit zijn eigen dovenervaring. Hij werd doof op zijn 16de. Zijn ouders gingen uit elkaar en hij ging in een caravan wonen. Zijn gehoorverlies was deels psychisch en deels fysisch. Na twee jaar werd zijn gehoor weer beter, maar hij blijft toch hoorapparaten dragen. Mawle zegt dat het leren van gebarentaal ‘buitengewoon’ was. Een deel van de scènes worden uitgezonden met gedempt geluid om de kijker te laten aanvoelen hoe het is om in Dean’s schoenen te staan. Dean is natuurlijk niet vloeiend in British Sign Language, maar hij kan wel een eenvoudige conversatie voeren. Mawle kent wel veel BSL gebruikers en ik heb een heleboel nieuwe dove vrienden als gevolg van het onderzoek dat hij deed voor de film.

http://news.bbc.co.uk/1/hi/entertainment/5134082.stm#startcontent

10-07-2006


Jeugdrechter neemt slechthorende moeder kind af.

Ze is nog erg jong, 18 jaar, en op de foto houdt ze haar pasgeboren zoon Alex in haar armen. Een gelukkige jonge moeder. Maar het geluk duurde niet lang. Drie dagen na zijn geboorte werd Alex door de dienst van de jeugdrechter opgehaald en bij pleegouders geplaatst. Reden: ‘omdat dejonge moeder door haar handicap niet in staat is haar kind op te voeden.’ Welke handicap? Slechthorend. Die werd maar laat ontdekt en leidde tot een zekere ontwikkelingsachterstand. Dit komt niet zo zelden voor, maar voor de jeugdrechter stond dit toch gelijk met ‘geestelijke handicap’. Hoe onbeschaamd kan men zijn? Omdat de rechter de zaak hoogdringend vond werd de moeder niet gehoord en ook niet geinformeerd. Ongelooflijk!
Op http://www.enbeka.de/ kan je de zaak verder volgen, je kan er ook een digitale postkaart invullen om je solidariteit te betuigen.

Blogarchief