02-11-2006


Dove man bloedt dood.


In een ziekenhuis in München is een gepensioneerde dove man van 76 doodgebloed zonder dat dokters ingegrepen hebben. De verantwoordelijke arts werd veroordeel tot een geldboete wegens dood door verwaarlozing. De arts schuift de verantwoordelijkheid op de werkomstandigheden.
De 76-jarige man Franz M. is in een Münchens ziekenhuis overleden aan een innerlijke bloeding zonder dat iemand iets gezien heeft. De zwaar zieke man kon zich niet uiten omdat hij doof was, maar ook nog aan zijn bed vastgemaakt. Bij een val thuis had hij verscheidene ribben gebroken. Aan de vooravond van zijn val had de man nog het geneesmiddel ‘Clexane’ toegediend gekregen. Dat is een bloedverdunner. Om niet gekende redenen had men wel een foute dosis toegediend, 80 milligram in plaats van de voorgeschreven 20 milligram. Binnen een periode van 10 uur kreeg de man dus 160 milligram toegediend zonder dat er een speciale opvolging was. Noch zijn bloeddruk, noch zijn hemoglobinegehalte werden gecontroleerd. Franz M. bloedde dood door de innerlijke verwondingen als gevolg van zijn gebroken ribben en door de overdosering van de bloedverdunner. Pas om 16u30 merkte de verpleging op dat de man niet meer leefde. Bij de autopsie vond men 1,8 liter bloed in zijn buikholte.
De arts die hem bij zijn opname ’s morgens had onderzocht heeft die dag op 40 minuten tijd 35 patiënten gezien. De fout ligt bij het systeem, maar de arts blijft verantwoordelijk.

http://www.sueddeutsche.de/muenchen/artikel/662.89533/

Geen opmerkingen:

Blogarchief