21-09-2006


De helft van alle doven heeft op een of ander moment aan zelfmoord gedacht.

Dit toont een onderzoek in Schotland aan. Doven denken eerder aan zelfmoord dan horenden, ze hebben het ook moeilijker om hulp te zoeken voor hun problemen.
Bijna de helft van de mensen die door Deaf Connections werden ondervraagd in Glasgow zegden dat ze er al aan gedacht hebben om zelfmoord te plegen. Ze vonden het ook moeilijk om aan te sluiten bij Anonieme Alcoholiekers of bij geestelijke zelfhulpgroepen die niet doof-vriendelijk zijn en te weinig fondsen hebben om tolken te betalen.
Zaken zoals vereenzaming en communicatieproblemen leiden ook naar depressies bij doven. Dit is zeker acuut bij mensen die doof geworden zijn. Het onderzoek toont aan dat 17% van de mensen uit die groep last hebben van een depressie. In vergelijking is dat maar 5% in de algemene bevolking.
Mensen die hun gehoor verliezen voelen een diepe woede en frustratie. Het heeft een invloed om hun werk, hun sociaal leven en op hun relaties.
Een aandachtspunt in het onderzoek is dat dove kinderen dikwijls gepest worden en zich geïsoleerd voelen. Ze zijn kwetsbaar en hebben een laag zelfbeeld.
Een andere kwetsbare groep mensen, zijn de vaders die zich buitengesloten voelen uit het leven van hun kinderen, nadat ze doof geworden zijn. Ook adolescenten en moeders met niet herkende postnatale depressies zijn extra kwetsbaar.
De studiegroep ziet ook dat dove kinderen die vroeger opgevangen werden in het buitengewoon onderwijs nu meer problemen hebben in het gewoon onderwijs omdat ze hun groepsidentiteit verloren zijn.

Bron:http://www.theherald.co.uk/news/70364.html

Geen opmerkingen:

Blogarchief