08-05-2006


Een gen dat doof maakt maar ook beschermt

Een genetische mutatie die oorzaak is van de helft van de gevallen van erfelijke doofheid geeft de dragers ook een onvoorzien voordeel: het gen zou ook de genezing van kwetsuren bevorderen en op die manier risico’s op infectie verminderen. Deze ontdekking werd vandaag aangekondigd tijdens een congres in Amsterdam. Het zou een verklaring zijn waarom het gen Cx26 zoveel voorkomt bij alle bevolkingsgroepen op onze planeet.

De link tussen het gen Cx26 en doofheid werd een tiental jaar geleden vastgesteld door David Kelsel ( van de universiteit Queen Mary in Londen) . Doofheid ontwikkelt zich alleen als beide ouders drager zijn van het gen Cx26. Dit gen is de code van een proteïne, binding 26, die zorgt voor de communicatie tussen cellen.
De mutatie van het proteïne Cx26 dat doofheid met zich meebrengt komt relatief veel voor bij Europeanen, Aziaten en Afrikanen. David Kelsel en zijn collega’s gingen uit van de veronderstelling dat deze variant niet zo frequent zou zijn als er ook niet een voordeel aan verbonden was. Binding 26 is ook aanwezig in de huid. De onderzoekers bewezen ‘in vitro’ dat cellen die drager waren van het gen beter wondweefsel konden aanmaken en zich beter konden verdedigen tegen bacteriën.

Congres van de Europese Gemeenschap van Menselijke Genetica, 6-9 mei, Amsterdam

Bron: http://sciences.nouvelobs.com/sci 2020060508.OBS6829.html

Geen opmerkingen:

Blogarchief