13-03-2006


Dokters oefenen zich in gebarentaal.

In Noord-Ierland krijgen jonge dokters een opleiding in gebarentaal om met dove mensen te kunnen communiceren. De cursus die ook doofbewustzijn omvat word georganiseerd in samenwerking met de Royal National Institute for the Deaf. De studenten maken zelf een woorden-gebarenboek over onderwerpen zoals de schildklier of zwangerschap.
Men veronderstelt dat één op de zeven personen die met een dokter in contact komen ofwel doof zijn of toch gehoorproblemen hebben.
Toch wees onderzoek uit dat meer dan een derde van de doven en slechthorenden niet goed wisten wat hun medisch probleem was als gevolg van slechte communicatie met hun huisdokter.
Het is heel belangrijk om dokters te hebben die op een zinvolle manier met hun dove of slechthorende patiënten kunnen omgaan. Het is een grote stap vooruit in de gezondheidszorg van Noord-Ierland.
Sinds 2003 hebben 60 studenten met succes de cursus afgemaakt. Het gebarenwoordenboek dat ze zelf maken voor gezondheidswerkers behandelt algemene ziektes.
Elk jaar worden er nieuwe hoofdstukken toegevoegd aan het gebarenboek als deel van hun eindwerk. De studenten zelf illustreren de gebaren met foto’s van henzelf.
Volgens de RNID zijn er 219000 doven en slechthorenden die van deze service kunnen genieten.

Bron: BBC-News op http://news.bbd.co.uk/2/hi/uk_news/northern_ireland/4799464.stm

Geen opmerkingen:

Blogarchief