07-01-2006

Geschiedenis van de Britse Gebaren Taal op de BBC.

Zaterdag 7 januari en 14 januari bekijkt Clark Denmark op BBC 2 in twee fascinerende programma’s de evolutie van de Britse Gebaren Taal over de voorbije duizend jaar.


Heel wat mensen denken dat BSL een nieuwe taal is. In feite reiken de wortels tot 100 jaar in de tijd, misschien wel verder. Er zijn weinig bewijzen van, want gebarentaal heeft geen geshreven vorm. Maar we beginnen onze reis in de 8ste eeuw toen monniken gebaren gebruikten om te communiceren. Van daar maken we een sprong naar de eerste Dove man die zijn gebaren liet optekenen. Zijn verscheiden tekens en gebaren werden gebruikt op zijn trouwfeest in 1576.













Er bestaat degelijk bewijs van vingerspelling uit die tijd, dat was geĆ«volueerd van wijzen met de handen – dat heette dan arthrologie – naar een twee-handen alfabet zoals we het nu kennen.

In 1760 werd de eerste school voor doven opgestart en zeer snel waren er overal in het land instellingen waar gebarentaal werd onderwezen en waar ook de verschillende regionale verschillen die nu nog bestaan, zich ontwikkelden.


Maar dit veranderde allemaal met de conferentie van Milaan in 1880 waar opvoeders van Dove kinderen bijeen waren om te bepalen wat de beste manier was om Dove kinderen te onderrichten. Zij stemden voor het oralisme, en gebarentaal werd in het klaslokaal verboden…










De conferentie van Milaan had een enorme impact op gebarentaal. Dove leerkrachten verloren hun job en generaties van dove kinderen moesten leren oraal te spreken en als gevolg werd de gebarentaal bedreigd in zijn bestaan.


Maar de gebarentaal overleefde gewoon in het duister van de slaapzalen en gangen van de instituten en overgedragen door kinderen die dove ouders hadden. Als gevolg daarvan zijn er heel veel lokale verschillen, en ook verschillen tussen de verschillende generaties doven.










Dovenclubs waren ook zeer belangrijke plaatsen waar gebarentaal levendig werd gehouden en in de jaren 60 werden Dove mensen ook meer en meer politiek bewust.


In 1974 werd voor het eerst gebarentaal wetenschappelijk onderzocht. Het besluit was dat gebarentaal een echte taal was en het klimaat voor het maken van gebaren veranderde.


In de jaren 1990 voerden de Doven campagne om BSL officieel erkend te krijgen en in 2003 accepteerde de regering eindelijk dat het een taal was met eigen rechten.











Gebarentaal is over honderden jaren geƫvolueerd en zelfs door grote tegenstand en enorme veranderingen toch overleefd en gegroeid tot de bloeiende taal die we vandaag zien. Het BSL, het British Sign Language.

Bron: BBC 2

Geen opmerkingen:

Blogarchief