14-12-2005


Statische elektriciteit van een plastieken schuifaf kan dove kinderen terug in stilte dompelen.


Taylor Zinderski die 6 is schoof van een plastieken glijbaan en gleed in een stilte. Het was oktober, en Taylor die al twee jaar doof is liep naar haar vader. Ze vertelde hem dat haar CI, een elektronisch toestel waar ze mee kan horen, was plots beginnen suizen. Het was uitgevallen door een schok van statische elektriciteit. Chris Zinderski had het toestel niet uitgeschakeld omdat hij niet had gedacht dat statische elektriciteit een probleem kon zijn. “Maar nu heb ik mijn les geleerd”, zei hij.
Door de schok was de implant van Taylor niet kapot, maar ze moesten wel terug naar de audioloog.
Statische elektriciteit is in Amerika zo’n groot probleem voor CI-gebruikers geworden dat Robert Morley, een ingenieur een studiebeurs kreeg om het probleem in kaart te brengen. Kinderen met implantaten zullen moeten kiezen, niet spelen, of hun implant uitzetten.
Robert Morley gebruikt zijn dochters om zijn onderzoek te documenteren. Hij stuurde ze al honderden keren op en af de glijbaan met verschillende soorten kleren.
Je krijgt namelijk statische elektriciteit als een ‘positieve’ stof elektronen afgeeft door tegen een ‘negatieve’ stof te wrijven die de elektronen aantrekt. Combinaties die veel statische elektriciteit leveren zijn wol en PVC-plastiek, haar en rubber, en huid en polyester. Katoen, papier en staal zijn neutraal.
De elektrische lading op de voorwerpen kan langzaam oplossen in vochtige lucht, of kan een schok teweeg brengen als het iets aanraakt dat met de aarde verbonden is, een persoon, een auto. Vochtigheid is belangrijk. In droge winterlucht kregen de dochters van Morley een lading van 10.000 Volt. Maar in de droge lucht van Tucson, Arizona mat een collega van hem 20.000 Volt. Implants zijn bestand tegen ladingen van ongeveer 8.000 Volt, volgens Doug Miller, een ingenieur bij Cochlear Americas, een van de fabrikanten van de toestellen.
Nieuwe regels eisen dat de toestellen tegen 15.000 Volt bestand zijn, en de meeste fabrikanten testen de toestellen tegen nog hogere waarden.
Ondertussen kunnen bezorgde ouders en leerkrachten een spuitbus gebruiken met verdunde wasverzachter om tapijten en kleuters met statische elektriciteit te bespuiten en zo de schok te neutraliseren.

Bron: Eric Hand: Knight rider News Service

Geen opmerkingen:

Blogarchief