23-12-2005



James Stoltz werkte zijn lange bestaan om het leven van doven te verbeteren


De erfenis van James Stoltz zijn een heleboel verwezenlijkingen die doven zoals hemzelf het leven aangenamer en produktiever maakten.
Als voorzitter van een Zelfhulpgroep voor Slechthorenden in Pittsburgh kreeg hij het voor elkaar om teksttelefoons te plaatsen op verscheidene publieke plaatsen in Pennsylvania. James Stoltz, afkomstig uit McCandless overleed woensdag 20 december, 2005 in het Passavant hospitaal van McCandles. Hij was 81.
Zijn weduwe Eleanor, een gepensioneerde lerares, vertelt dat Jim heel goed het nut van cochleaire implants begreep, zeker voor mensen met zware hoorproblemen, sinds hij een keer in een hotel logeerde dat in brand vloog. Iedereen werd geëvacueerd. Maar Jim hoorde het gestommel niet en sliep gewoon door.
Jim werd geboren en groeide op in Edgewood als één van de 4 kinderen van Glenn en Elisabeth Stoltz. In 1942 ging hij in Virginia studeren voor ingenieur. Tijdens zijn studies liet hij zich inlijven bij het leger in 1943. Hij werd naar de Stille Oceaan gestuurd en bleef in het leger tot 1946. Een jaar later trouwde hij. Hij werkte als scheikundig ingenieur bij U.S.Steel en kreeg 4 dochters. Eén van zijn dochters, Patricia Clawson herinnert zich dat haar pa zo actief was dat ze er nooit op letten dat hij doof was. “Hij kocht ons een pony en bouwde een boomhut. We speelden voetbal en tennis. Hij leerde al zijn kleinkinderen tennissen.
Hij wordt vrijdag begraven om 11 uur in de Memorial Park Presbyterian Church. Hij wordt bijgezet in het Allegheny County Memorial Park, McCandless.
We kunnen er niet bij zijn, maar we gedenken hem in onze gebeden.

Bron: Tribune Review, Jerry Vondas, 22 dec 2005-12-23

Geen opmerkingen:

Blogarchief