04-12-2005

Horen met hersenimplantaat
Cochlear schenkt dove studente studiebeurs

MECHELEN - Cochlear is wereldwijd marktleider op gebied van gehoorimplantaten. Vanaf nu willen ze elk jaar de Graeme Clark Cochlear studiebeurs, goed voor 10.000 euro, uitreiken aan een geïmplanteerde student die het goed doet op de universiteit. In 2002 kreeg een Poolse student al eens de beurs, dit jaar was het de beurt van de Belgische Annelies Kusters.
Annelies Kusters, die doof geboren werd, liet vijf jaar geleden een cochleair implantaat plaatsen. Volgens manager van Cochlear BeNeLux, Jan Claessens, is er trouwens echt wel sprake van een dovencultuur.
De nu 22-jarige Annelies Kusters uit Kuringen werd doof geboren. Vijf jaar geleden plaatste professor Dr. Erwin Offeciers van de universitaire dienst neus-keel-oren van het AZ Sint-Augustinus in Wilrijk een cochleair implantaat zodat ze makkelijker zou kunnen communiceren. Ondertussen hoort ze redelijk goed.
,,Al is horen misschien niet helemaal het juiste woord. Toch verloopt het communiceren nu veel vlotter. Ik moet bijvoorbeeld niet meer zo vaak vragen om iets te herhalen", zegt Annelies. Ook spreken verloopt soepel, enkel de levendige handgebaren geven iets weg.
,,We hebben zo'n goede communicatie dat ik me soms afvraag of ze wel doof is", lacht haar professor antropologie Patrick Devlieger. Want Annelies zit ondertussen met succes in haar tweede licentie antropologie aan de KU Leuven. Ze bestudeert er de dovenculturen over de hele wereld.
,,Je kan echt wel van een dovencultuur spreken", zegt ook Jan Claessens, manager van Cochlear BeNeLux. ,,Er is bijvoorbeeld vaak een afkeer van technologische hulpmiddelen, sommige doven willen absoluut geen implantaat. Ze zijn tevreden in hun eigen wereld."
Het implantaat bestaat uit een chip die in het schedeldak geplaatst is en verbonden met de hoorzenuwen. De chip krijgt informatie van een apparaatje achter het oor, dat de geluiden opvangt en filtert en veel weg heeft van een klassiek hoorapparaat, door middel van radiogolven.
Wereldwijd hebben ongeveer 100.000 een implantaat, waarvan 70.000 eentje van Cochlear, in België zijn het er 1.200 waaronder de kinderen van Stijn Coninx.
Onvolledige terugbetaling
Claessens ziet maar een minpunt. ,,Voorlopig is er maar gedeeltelijke terugbetaling voor één kant. Hoewel een implantaat aan beide zijden natuurlijk het beste is. Wij hebben ook twee oren, dat is belangrijk voor de positionering van het geluid. Als je weet dat zo'n operatie 21.000 euro kost besef je wel dat de meeste mensen dat niet kunnen betalen."

Bron: Het Volk 22/11/05

1 opmerking:

Annelies Kusters zei

Zou dit bericht aub uit het archief kunnen worden gehaald? Er staat mis-informatie in en het is al drie jaar geleden, terwijl dit nog altijd bovenaan komt in Google. dank u. Annelies Kusters

Blogarchief