07-12-2005



De kerstman luister naar de stille wensen van dove kleuters.

Alondra Aguirre Guiterrez is 7 jaar oud. Ze kruipt bij de kerstman op schoot en begint met haar twee vuistjes rondjes te draaien. In Amerikaanse Gebarentaal betekent dat ‘fiets’. Overal betekent dat natuurlijk hetzelfde. Ze wil dus een fiets als kerstcadeau.
Voor vele dove kindjes is het de eerste keer dat ze met de kerstman kunnen communiceren, zegt Barry Howery die de kerstman speelt. De kinderen stralen gewoon omdat ze kunnen kenbaar maken wat ze precies willen.
Vanmorgen waren er 200 dove kinderen in het Cherry Creek shopping center in Denver die bij de kerstman op schoot zaten. Al 13 jaar lang kan dat daar. De directrice Lisa Herzlich vindt dit de mooiste dag van het kerstseizoen.
De kinderen gingen eerst mooi in de rij staan om te wachten om met de kerstman te praten. Ouders en leraars waren ondertussen druk bezig met het nemen van foto’s.
Sommige kinderen maakten het gebaar voor pop, anderen klapten in hun handen(spelletjes). Anderen hadden tekeningen meegebracht om te tonen wat ze onder de kerstboom wilden zien liggen. Kate Hylton, die 4 is, zat te glimlachen in een purperen pluche zeteltje naast de kerstman. Ze wil een alfabetspel.
Als de kerstman aan Abraham Gomez vraagt wat hij wil voor Kerstmis plaatst hij zijn wijsvinger op zijn kin, en dat betekent dat hij er moet over nadenken.
Barry zegt dat het hem veel voldoening geeft om kerstman te spelen. Hij is in feite pastoor en heeft gebarentaal geleerd toen er dove kinderen bij hem naar de kerk kwamen.
Het doet hem ook plezier dat hij de kinderen elk jaar groter ziet worden. Ik verheug mij daarom op de kerstperiode en op het gebruiken van gebarentaal.
Een klein meisje heeft nog één wens voor de kerstman. Ze legt haar hoofd op haar twee handen naast de schouder van de kerstman. Ze wil ook nog een slaapzak.
Sammy Raache is drie, hij gebaart: “I love you’ naar de kerstman en die maakt hetzelfde gebaar naar de kleine Sammy en zijn mama.


Bron: Felix Doligosa Jr., Rocky Mountain News, December 5, 2005

Geen opmerkingen:

Blogarchief