31-05-2018

Gebarentolk in China wordt een ster op de sociale media.


Een zoon van dove ouders uit Zuidwest China werd een mediaster nadat hij een video postte op WeChat. De advocaat die gebarentaal kent werd gevraagd om een video te maken om dove Chinezen te waarschuwen voor het piramidespel. Ondanks de uitgebreide toegang tot onderwijs in China worden nog veel dove Chinezen bedrogen door mensen die zo’n geldspel opzetten. Advocaat Tang kende die verhalen van bedrogen dove Chinezen en maakte deze video die van hem een ster maakte.
In China bestaan twee vormen van gebarentaal: Chinese Gebaren Taal die in scholen aangeleerd wordt en gebruikt door tolken en leerkrachten. Maar er is nog een andere versie, de dagdagelijkse versie is een natuurlijk gegroeide gebarentaal en verschilt van streek tot streek.

Deaf prisoners at a courtroom, facing sign language interpreters


Voor Tang advocaat werd werkte hij zes jaar als tolk in gevangenissen. Hij begon rechten te studeren omdat hij zich realiseerde dat weinig doven hun rechten kenden.
Omdat zoveel mensen hem vroegen om hulp omdat er zo weinig advocaten zijn die gebarentaal kennen vroeg hij aan 5 dove rechtnstudenten om hen op te leiden om wettelijke bijstand te leveren aan dove mensen.


Mr Tang and some of his students

Blogarchief