27-10-2011

Doven en iphone

Pas je trilalarm aan. Met dit tool kan je aan de hand van de trilling een belangrijke correspondent identificeren, je kind, je baas,…als het niet mogelijk is om je scherm te zien. Om deze optie te activeren, ga naar ‘Settings’, dan ‘General’, dan ‘accessibility’. Maak de aangepaste trilfunctie in het ‘Souds’ menu. Onderaan het ‘Sounds’ menu zie je ‘Vibration Patterns’. Hier kan je nieuwe vibratiepatronen maken door het scherm aan te raken. Benoem het en bewaar het. Ga dan naar je contacten, tik ‘Edit’ bij de juiste persoon en kies de ‘Vibratieoptie’.

LED Flash alarm. Deze is goed als je probeert je batterij te sparen, maar is ook zeer handig als je een visuele hint wil voor binnenkomende oproepen. In het ‘Accessibility’ menu kies je de optie om je telefoon naar flash te zetten en dan wordt je gewaarschuwd bij inkomende gesprekken, texts en berichten.

Dove peuter mishandeld

De vader van een drie jaar oud jongetje uit Texas is door de politie beschuldigd van misbruik van het kind. In het voorbije jaar brak hij de arm van zijn zoontje, gooide hem in het tv-scherm, waar het kind dan blauwe plekkken en een blauw oog aan overhield. Nadat het kind een implant gekregen had zegden de dokters aan zijn vader om het kind weg te houden van groot lawaai. In plaats daarvan draaide hij het geluidsvolume van zijn autoradio volle bak en lachte een keer voor hij de radio weer uitzette. Morgen en zijn vrouw kijken tegen meervoudige beschuldigingen aan. (In de VS mag de foto van een beschuldigde al gepubliceerd worden).

26-10-2011

De Fransen ontdekken hun dovengemeenschap

, een Franse vereniging die de doven wil helpen bij het verbreden van hun horizon is één van de finalisten dit jaar voor de ‘Grand Prix de l’Innovation, een prijs gesponsord door de stad Parijs om onderneming schap en vernieuwing te herkennen. Deze vereniging is een van de weinige in Frankrijk die zaken helpt om doven te helpen bij de verkoop en terzelfdertijd de doven te helpen om een grotere variëteit van beroepen te beoefenen. Er zijn meer dan 4 miljoen doven in Frankrijk en er is een wet van 2005 om meer mensen met een handicap in dienst te nemen, maar de bedrijven waren en gewoon niet klaar voor. DEAFI is gestart in 2009 en het is een samenvoeging van het Engelse deaf en het Franse ‘défi’, wat uitdaging betekent.

http://attherimmm.blogspot.com/2011/10/french-discover-their-deaf-community.html
Bril voor doven

Sony komt uit met een nieuwe bril om ondertitels te lezen bij het bekijken van een film. Dat is natuurlijk alleen van nut in landen die films niet ondertitelen, omdat ze in het Engels gesproken zijn of omdat er een andere stem wordt opgeplakt. In beide gevallen zijn doven en slechthorenden daar niets mee. Nu heeft Sony een bril ontwikkeld die draadloos verbonden is met het projectieapparaat en waarmee je ondertitels kan lezen die op de bril tevoorschijn komen. Je zou kunnen kiezen uit 6 talen en de grootte van de letters kan aangepast worden.

25-10-2011

Dove professor

Op het eerste zicht ziet Shanna Kanet er net zo uit als elke andere prof aan de Universiteit van Nevada in Reno, alleen spreekt ze stil en met een licht accent. Haar hele leven vecht ze al tegen haar doofheid, maar nu geeft ze les in ASL op de universiteit. Doof zijn is voor iedereen anders. Zij had het geluk dat haar familie haar gesteund heeft in haar opvoeding. Vanaf haar tweede kreeg ze al logopedie en leerde ASL. Ze kan liplezen en spreekt Engels, maar soms heeft ze wel een gebarentolk nodig in haar klas omdat liplezen moeilijk is en er dikwijls stukken van de conversatie verloren gaan.

Dove fotograaf

Andy Blackburn werkt als stafmedewerker voor de Lancaster New Era Newspaper sinds 2004 in Lascaster, Pennsylvania in de VS.

22-10-2011

Shelley Buckle, dove studente uit Durban is gekroond tot Miss Doof Zuid-Afrika

Het is de bedoeling om met die miss-verkiezingen dove en slechthorende meisjes de kans te geven om de communicatiekloof tussen dove en horende gemeenschappen te verkleinen. En natuurlijk ook om te laten zien dat er bij de dove meisjes ook hele mooie zijn. Shelley wil graag een rolmodel zijn.' Het is één van mijn dromen die waar wordt', zegt ze in Zuidafrikaanse GT. 

21-10-2011

Kunst en Italiaanse gebarentaal

Als je kunst wil begrijpen met Italiaanse Gebarentaal, dan kan dit gebarenboek je helpen. ‘The Dictionary of Contemporary Art in Italian Sign Language’. Uitgegeven door het departement onderwijs van het Rivoli Museum voor moderne kunst in Turijn. Er staan 80 nieuwe gebaren in om doven door de wereld van de moderne kunst te loodsen. Elk gebaar wordt verklaard met een geschreven tekst en een illustratie van een kunstwerk.

http://deafnewstoday.blogspot.com/

20-10-2011

Dove cheerleader


Melissa heeft een gehoorverlies van 85% en draagt een hoorapparaat. Ze kent geen gebaren en kan niet liplezen. Als hun nummer begint moet het meisje naast haar op haar schouder tikken. Ze loopt ook halve marathons en is de eigenares van Media Forest 8, een webdesign bedrijf dat ze samen met haar echtgenoot opstartte in 2005.

19-10-2011

Dove broers sms’en voor 201.000 $.

Een vrouw uit Florida kreeg van T-Mobile een telefoonrekening van 201.000 $. Maar Celina Aarons heeft een rekening thuis, samen met  haar beide dove broers . De twee dove broers waren onlangs twee weken in Canada en waren blijven sms’en naar hun vrienden en hadden zelfs volledige films bekeken op hun telefoon. Gelukkig was T-Mobile bereid om de rekening te verminderen tot 2.500 $.
http://deafnewstoday.blogspot.com/

18-10-2011

Doofheid in een positief licht

Als peuter kreeg Johnny Corcoran hersenvliesontsteking. Hij bleef een maand in het ziekenhuis, overleefde de levensbedreigende ziekte maar was doof geworden. Zijn ouders waren niet gewaarschuwd dus ontdekten ze pas 6 weken later dat hij doof was. Maar Corcoran die nu 35 is liet zich niet doof zijn doofheid tegenhouden. Hij startte een fotografiezaak, en maakte huwelijksfoto’s en portretten. Hij begon ook met een dove fotoclub. Door zijn eigen succes en omwege van zijn inzet voor andere doven kreeg hij gisteren de Hidden Hearing Heroes Workplace Award. Dat is een prijs voor doven en slechthorenden die een buitengewone prestatie hebben geleverd.

17-10-2011

Hands on! Ierse doventv

In Ierland start de Ierse tv al met het 16de seizoen van de reeks uitzendingen die ‘Hands on’ heet, gemaakt speciaal voor doven en slechthorenden. Het wordt uitgezonden op de Ierse tv (kanaal RTE), maar dat kunnen wij in Vlaanderen niet ontvangen. Maar we kunnen wel kijken  omdat Hands on al zijn voorgaande afleveringen op YouTube heeft gepost. Als je zoals ik de Ierse gebarentaal niet gewoon bent, zijn er ook Engelse ondertitels.
er

16-10-2011

Dove clown in het Cirque du Soleil

Het Cirque du Soleil is momenteel in Berlijn met zijn show ‘Alegria’ met de dove Russische clown Maxim Fomitchev (Maximime). Alegria is zeker een ogenschouwspel en de dove clown is een reden te meer om naar het circus te gaan. Maxim ime kan ook op Youtube zien.
http://www.taubenschlag.de/

14-10-2011

Irina, de wereld is van jou als je danst

Voor Irina Soghomonyan, die vanaf haar geboorte doof is, is de dans een overwinning en een uitdaging. Ze danst zelfbewust, licht en beweeglijk. Het geheim van de vloeiende bewegingen ligt in de figuren die ze maakt. Ze telt tot negen en dan weer opnieuw tot negen. Ze danst op gevoel. Ze zegt: “Ik weet dat de mensen naar mij kijken als een dove vrouw, er is iets mis met haar. Als ik dans voel ik me één van hen.” Irina spreekt in gebarentaal en haar ouders zijn ook doof. Ze ging in Yerevan naar school.

                                                                                                 

13-10-2011

Dove vrouw bewaart  Armeense traditie van tapijtweven

In het oude geestelijke centrum van Armenië, Echmiadzin maken vrouwen tapijten met de hand op een eeuwenoude manier overgedragen van moeder op dochter.”Ik weef graag tapijten. Het weefproces neemt me mee naar een andere plaats en ik vergeet alles rondom mij en denk alleen aan mooie dingen”, zegt de dove Narine Badalian in gebarentaal met een tolk erbij. “Je moet je echt concentreren om geen fouten te maken. Zelfs als er maar één knoop fout is, dan klopt de hele tekening niet.” De Armeniërs maken al tapijten van voor onze jaartelling. Ze gebruiken veel kleuren en geometrische tekeningen en gebruiken symbolen waarvan men gelooft dat ze kwade geesten verjagen. De studio waar de tapijten gemaakt worden is een project om verarmde vrouwen en vluchtelingen werk te verschaffen op traditionele manieren en met gereedschappen die milieuvriendelijk zijn.

12-10-2011

Helen Keller
 
Het verhaal van Helen Keller is niet nieuw, maar het is volgens mij wel origineel verteld door deze Marokkaanse jonge dove man. Heel expressief, goed gedaan.

11-10-2011

Problemen met ondertiteling bij BBC

‘Action on hearing’ wil dat de BBC minder slordig is bij het ondertitelen. Hun spraakherkennings software maakt beledigende en onnozele fouten. Bijvoorbeeld. ‘Ireland’ wordt getiteld als ‘island’. De ‘archbishop’ wordt geschreven als ‘archbitch’, de grootste teef, dus. En er werd gevraagd naar een ogenblik ‘violence’, geweld dus, terwijl het moest zijn ‘silence’. En in het filmpje vertelt de boer dat de varkens overal aan knabbelen, ook aan zijn ‘willies’, dat moest zijn ‘wellies’, dat zijn rubberen laarzen. Een ‘willie’ is een spotwoord voor penis.

10-10-2011

Rijbewijs voor doven in Japan

In Japan moeten dove chauffeurs een sticker met een vlinder op hun auto kleven om aan te tonen dat ze doof zijn. In Japan kan je pas sinds 2008 een rijbewijs krijgen als dove persoon. Maar tot nu toe zijn er slechts 409 doven die een rijbewijs hebben. Er zijn wel nog meer dan 5500 kandidaten in heel Japan. Met een hoorapparaat is de sticker niet nodig.

08-10-2011

Doven bouwen aangepast huis

Bijna honderd kleine raampjes telt het huis verspreid over de muren, het plafond en het dak van een huis in Tokyo om de bewoners, een doof koppelen hun kinderen toe te laten door de muren heen naar elkaar te gebaren, zelfs als de kinderen buiten spelen.

07-10-2011

Als je één van 6,5 miljoen mensen bent die de video over Sarah Chruman heeft gezien die met haar cochleair implant zichzelf voor het eerst hoort , wil misschien wel haar optreden zien in de show van Ellen De Generis.

06-10-2011

Dove leraar geeft inspiratie aan anderen


Colorado. Kyle viola studeerde af aan de Palmer High School. Nu gaat hij naar de universiteit van Noord Colorado, en is een leraar in opleiding aan de basisschool van Stratton. En hij is volledig doof. Hij werd doof op zijn tweede. Kate Foote is zijn mentor. Ze zegt dat het ongelooflijk is wat Kyle allemaal kan. De kinderen zijn zeer ontvankelijk voor zijn manier van lesgeven en hij is hun rolmodel. Ze helpt hem alleen maar als het over uitspraak gaat. Viola kent de moeilijkheden van een dove leraar. Hij weet dat hij zichzelf dikwijls zal moeten herhalen om zich duidelijk te maken, maar hij is blij om bij te leren en zijn doel om leraar te worden, te bereiken.

Take Shelter, film met dove actrice

Nieuwe film van Jeff Nichols met Michael Shannon, Jessica Chastain en Katy Mixon, een 6-jarig doof meisjes. Ze woont met haar ouders in Ohio. Haar vader krijgt angstdromen en bouwt een stormbunker. Zijn onverklaarbaar gedrag zorgt voor problemen met zijn familie.




Doven op zoek naar vrijheid

Hector en Amalia Figueroa en hun kinderen Karina, 11, David,6,Jonathan,13,Mary,4,en Brandon 12. Zij en 60 anderen vragen asiel aan in de Verenigde Staten met als reden dat ze in hun eigen land vervolgd en gediscrimineerd worden omdat ze doof zijn. Indien hun aanvraag aanvaard wordt dan is het de eerste keer in de Verenigde Staten dat iemand asiel krijgt op basis van doofheid.

Yann-Alrick: Doof en zot van dansen

In ‘La Meilleure Danse’, een energiek en poëtisch programma, schittert Yann-Alrick als dove kandidaat. Hij is doof geboren. Hij danst sinds hij 6 jaar oud is. Mijn moeder toonde mij een clip van Michael Jakson en ik was verkocht. Hij schreef zich in bij een dansschool. Met Fore, zijn partner van 23 dansen ze nu acrobatische rock, waarin nog plaats is voor een beetje humor en creativiteit.

Matt Hamill heeft een ongelooflijk leven tot nu toe. De film ‘The Hammer’ is op zijn leven gebaseerd. Hij is de deerste dove worstelaar die een Nationaal Amerikaans kampioenschap won. De film wordt in de VS gelanceerd op 27 oktober.
Miss Deaf America verhoogt nog eens de aandacht voor een handicap.

Rachel Mazique, Miss Deaf America en ambassadrice voor de Nationale Dovenvereniging, discussieert over de moeilijkheden als enige dove lerares en afgestudeerde in Engelse literatuur aan de universiteit van Texas. Mazique liet haar licht schijnen over de geschiedenis van de communicatie en de communicatiebarrières die er momenteel aan de universiteit bestaan.

Blogarchief