18-01-2011

George T.Dougherty (1860-1938)



“Wie zou honderd jaar geleden gedroomd hebben dat dit ooit zou mogelijk zijn? Vroeger waren de doven ongeschoold en ver van elkaar verspreid, ze kenden elkaar niet; en hun invloed was, natuurlijk, nihil.”



George T. Dougherty, op het Wereldcongres van de doven in 1893 geciteerd uit het boek van H-Kirksen L. Bauman, Open Your Eyes: Deaf Studies Talking (University of Minnesota Press 2008): p. 101.



Geboren op 4 januari 151 jaar geleden in Missouri werd George Dougherty chemicus. Hij bleef doof na een tyfusaanval op zijn tweede. Hij ging naar de Missouri Dovenshool en daarna naar Gallaudet College, waar hij zijn diploma’s behaalde. Zijn specialiteit was industriële chemie. Hij werkte voornamelijk in de staalindustrie in Chicago. Hij ontwikkelde procédés om het nikkel en vanadiumgehalte in staal te bepalen. En het zoutgehalte in petroleum. Hij was één van de stichters van de Nationale Vereniging voor de Doven. Was voorzitter van het Wereldcongres van de doven in 1893, dat samenviel met de Wereldtentoonstelling in Chicago. Hij was een sterke voorstander van staatsonderwijs.



http://disstud.blogspot.com/

Blogarchief