28-04-2010

Marlee Matlin over sociale gerechtigheid




De vertaling in het Nederlands



Wat betekent Sociale Gerechtigheid voor jou?



Voor mij:



Het betekent dat iedere persoon met gelijk welke handicap, er recht op heeft gelijk behandeld te worden. Gelijkberechtiging op politiek vlak, op economisch gebied, op wetenschappelijk gebied of de zelfde promotiekansen heeft op het werk.



Wereldwijd leven er 1 op de 10 mensen met een handicap, dat zijn in het totaal 650 miljoen mensen. Daarvan zijn er drie vierde in de leeftijdsgroep die kan werken.



Welke dingen zijn bijvoorbeeld onrechtvaardig voor mensen met een handicap? Gehandicapten hebben minder kans om uit de armoede op te klimmen. Gehandicapte vrouwen zijn meer door armoede getroffen als gehandicapte mannen en zelfs meer dan niet-gehandicapte vrouwen. In de VS verdienen mensen met een handicap beduidend minder dan de totale groep van etnische minderheden en rassengroepen samen.



Meer dan 90% van de gehandicapte kinderen in ontwikkelingslanden gaan niet naar school.



Sociale gerechtigheid bestaat voor ieder van ons, inclusief de mensen met een handicap. En mensen met een handicap moeten in de maatschappij geïntegreerd worden. Ze moeten op de arbeidsmarkt gelijk behandeld worden en hebben wetten nodig, die aan hun noden voldoen. We weten uit ervaring, dat, als gehandicapten werk vinden, dat bij hun kennis en hun opleiding past, dat ze dan uitstekende werkkrachten zijn en een buitengewone bijdrage aan hun bedrijf geven.



Is Sociale Gerechtigheid voor iedereen mogelijk?



Ja! Als we op iedereen kunnen rekenen. Dat betekent ook op de mensen met een handicap. Als we allemaal samen werken, helpen we het ideaal te bereiken voor honderdduizenden, of zelfs miljoenen mensen over de hele wereld in verscheidene arbeidssituaties.





http://www.comiczeichnerin.de/?p=1217

Blogarchief