07-03-2010


Liplezende gsm oplossing voor luide gesprekken?


za 06/03/2010 - 12:59 Voor pendelaars die na een drukke dag op het werk in de trein een boek willen lezen om de gedachten te verzetten, zijn ze een verschrikking: mensen die net dan de gsm bovenhalen. Want niet iedereen slaagt er daarbij even goed in om het stemgeluid te beheersen. In plaats van gsm-gesprekken te verbieden in bepaalde treinwagons, hebben Duitse wetenschappers misschien wel een veel betere oplossing gevonden.



Het zal voor sommigen als muziek in de oren klinken: Duitse wetenschappers hebben een prototype van een gsm ontwikkeld waarmee mensen stille telefoongesprekken kunnen voeren. Dankzij de technologie zou men woorden niet meer hoorbaar moeten uitspreken, opdat de gesprekspartner aan de andere kant van de lijn ze zou horen.De technologie meet namelijk de piepkleine elektrische signalen die de mondspieren ontwikkelen wanneer iemand praat. Het gsm-toestel vangt die signalen op en zet ze om in spraak in het ontvangende toestel.De ontwikkelaar van de technologie kwam op het idee in, waar kan het ook anders, de trein. "Ik zat in een trein en de persoon naast mij zat voortdurend te bellen", legde Tanja Shultz van het Karlsruhe Instituut voor Technologie aan de BBC uit. "Ik dacht: dit moet ik veranderen." Schultz noemt haar nieuwe technologie "stille communicatie".


Nog niet voor morgen


De technologie werd deze week voorgesteld op de elektronicabeurs Cebit in Hannover, in Duitsland. Helemaal nieuw is die "stille communicatie"-technologie niet. De NASA onderzocht eerder al hoe men met behulp van dezelfde technologie in lawaaierige ruimtes kan communiceren.


Opgeluchte pendelaars zullen toch nog even geduld moeten uitoefenen, want het zal nog wat tijd vergen vooraleer de technologie in een mobiele telefoon kan worden gebruikt. "We weten dat dit op dit moment nog niet voor de massamarkt bedoeld is", geeft Schultz toe.


In een eerste fase zou de technologie vooral gebruikt kunnen worden bij mensen die hun stem verloren door een ziekte of ongeval. Maar niets belet graag lezende pendelaars om nu al te beginnen dromen van een stillere wagon.

Blogarchief