18-03-2009

Gebarentaal op Ketnet vanaf 1 april




Vanaf 1 april krijgen Vlaamse kinderen met Ketnet de kans om op een speelse manier de wereld van de Vlaamse gebarentaal te ontdekken. Op de website van Kaatje (het peuter- en kleuterluik van Ketnet) zijn filmpjes en een spelletje geïntegreerd waarin meer dan 170 woorden uit de leefwereld van kinderen getolkt worden in Vlaamse gebarentaal (VGT).
Ketnet reikt daarmee de hand naar dove en slechthorende kinderen, maar ook horende kinderen kunnen de `geheimtaal` leren kennen.
Extra inspanningen voor dove en slechthorende kinderenKetnet is er voor alle kinderen tot 12 jaar. Dat is een heel verscheiden groep, waaronder ook kinderen met specifieke noden. Ketnet levert extra inspanningen om dove en slechthorende kinderen te bereiken. Het ondertitelen van de programma`s is vandaag al een tegemoetkoming. Ongeveer 65% van de Ketnet-programma`s worden via teletekst, of op open net ondertiteld. Ketnet streeft ernaar om dat percentage te verhogen. Een andere extra inspanning deed Ketnet door - voor de tweede keer op rij - de feestelijke intrede van de Sint voor dove en slechthorende kinderen te tolken.
Vlaamse gebarentaal met KaatjeVanaf 1 april gaat Ketnet met een nieuw aanbod voor de allerkleinsten, nog een stapje verder. Kaatje leert kinderen Vlaamse gebarentaal op de website. De doelstelling van Ketnet is tweeledig. Enerzijds is het een aanbod voor dove en slechthorende kinderen. Op de website kunnen kinderen (maar ook ouders, grootouders, leerkrachten) op een leuke manier woorden in gebarentaal aanleren en hun opgedane kennis oefenen in een spelletje.
Anderzijds is het sensibiliserend bedoeld. Horende kinderen leren op een leuke manier dat `horen` niet evident is. Gebarentaal is voor hen een soort geheimtaal en doordat ze nu spelenderwijs zelf gebarentaal kunnen leren, kan dit een brug slaan tussen horende en dove (en slechthorende) kinderen.
`Ik spreek gebarentaal`Het luik over gebarentaal focust op leren en spelen en is volledig geïntegreerd in de website van Kaatje. In Kaatjes wereld staan niet alleen de huizen van Kaatje en Kamiel. Er staat ook een tuinhuisje en daarin is het Vlaamse gebarentaalproject ondergebracht.
De website bevat meer dan 170 gebaren, opgedeeld in thema`s uit de leefwereld van peuters en kleuters. Enkele van deze thema`s zijn: mijn huis, naar bad, naar de dierentuin, mijn kleren, enz.
De kinderen kunnen een thema aanklikken en dan een woord kiezen. De woorden worden eerst in het Nederlands gezegd en dan in Vlaamse gebarentaal, terwijl ook een tekening van het woord in beeld is. Om de kinderen op een speelse manier te stimuleren de woordjes te onthouden, is er een spel ontwikkeld. In het spelletje doet Kaatje een gebaar voor, er verschijnen vier mogelijke antwoorden (prentjes) en de kinderen moeten raden welk woord Kaatje heeft voorgedaan en het juiste antwoord aanklikken.
Ketnet luistertKetnet is voor dit project niet over een nacht ijs gegaan. Het online-aanbod met gebarentaal onder de naam `Something special` van de BBC was een voorbeeld. De inhoud werd in samenwerking met Fevlado (Federatie van Vlaamse DovenOrganisaties) uitgewerkt. Ketnet rekende al eerder op de expertise van deze organisatie voor het tolken van de intrede van de Sint.
Het project werd ook getest door `ervaringsdeskundigen`. Kleuters uit een school met bilinguaal (Nederlands en Vlaamse gebarentaal) onderwijs Sint Agatha Berchem(Kasterlinden) testten het Kaatje-aanbod van Vlaamse gebarentaal uit. Met de feedback uit Kasterlinden werd het gebarentaalaanbod verder verfijnd.
`Karrewiet`-reportage`Karrewiet` trok voor een reportage naar Kasterlinden om er reacties te vragen van de dove en slechthorende kinderen die er school lopen. De leerlingen ijveren al langer voor Vlaamse gebarentaal op Ketnet. Ze hebben de vraag in januari nog op de agenda in het kinderparlement geplaatst. `Karrewiet` was erbij toen het Kaatje Vlaamse gebarentaalproject getest werd. De reacties van de leerlingen waren zeer positief. Ze benadrukken dat ze er niet alleen zelf iets aan hebben, maar dat het ook een leuke tool is voor kinderen die graag willen kunnen communiceren met dove en slechthorende kinderen.
De kijkers van `Karrewiet` kunnen al die reacties in gebarentaal ook begrijpen dankzij een leerkracht die `spreektaal` tolkt in beeld!
ToekomstmuziekKetnet blijft verder werken aan het optimaliseren van zijn aanbod, voor alle doelgroepen. Voor het gebarentaalluik zijn er al concrete plannen. In de loop van dit jaar komt er nog een speciaal gecomponeerd Kaatje-liedje, dat verder bouwt op de woordjes die aangeleerd werden. In een clipje zal Kaatje zingen en dansen, en de woordjes in Vlaamse gebarentaal tolken.
Het luik over gebarentaal kwam tot stand met de steun van Vlaams minister van Cultuur en Jeugd Bert Anciaux.
Meer informatie: http://www.ketnet.be/ via http://www.doof.nl/


P

Geen opmerkingen:

Blogarchief