01-09-2007


Empowerment

Empowerment en in het Duits ( Ressourceorientierung), terug naar de bron – zijn twee vakbegrippen uit de psychologie.
In het Engelse woord emPOWERment zit het woord power ( = kracht). Empowerment betekent iemand kracht geven, hem moed geven.
Het Franse woord’ ressource’ betekent hulpmiddel. Men bedoelt daarmee de mogelijkheden die de mens in zich heeft, wat hij eigenlijk kan.
Bij doven en slechthorenden ziet men meestal alleen dat wat ze niet kunnen: horen. Veel belangrijker is het te zien wat ze wel kunnen en dat te bevestigen en te versterken. Zichzelf altijd maar als “foute mens” te zien – daar kan je geestelijk ziek van worden en je hele leven verzuren.
Ouders, leraren, raadgevers, psychologen – en iedereen die met mensen met hoorproblemen werken – moeten zich ook inspannen om hen te bemoedigen, hen kracht te geven en hen te tonen wat ze goed kunnen.
Maar is dat in het verleden werkelijk zo gebeurd? Hoe heb je dat zelf als dove beleefd? Welke ervaringen heb jij met empowerment en Ressourceorientering. Dat wil Prof. Hintermair graag weten. Hij schrijft een boek over dit thema en heeft Uw ervaringen nodig.

De brief van Prof. Hintermair kan je op de site van Taubenschlag lezen. Ik vermoed dat ook Vlamingen kunnen antwoorden op zijn oproep. In het Engels misschien, als je kan of gewoon in het Nederlands. Op de univ zal wel iemand zijn die ze in het Duits kan vertalen.

http://www.taubenschlag.de/index.html

Geen opmerkingen:

Blogarchief