11-03-2007


Gebarentaal altijd bij de hand.


Het eerste gebarentaalwoordenboek altijd beschikbaar op je GSM. Vorige week gelanceerd door de afdeling Centre for Deaf Studies van de universiteit van Bristol.
Mobilesign.org is een video woordenboek met meer dan 5000 Britse gebaren. Het is een mobiel hulpmiddel voor mensen die met doven werken, die dove klanten hebben of gebarentaal willen leren.
Er is ook specifieke hulp voor ouders met gebaren voor kinderen als ‘De Kerstman’,’potje’ en ‘stout’.
De interface is heel eenvoudig en ontworpen voor GSM-displays. Gebruikers tikken het woord in waar ze het gebaar van willen zien of ze kiezen het gebaar uit een alfabetisch lijst. Het gebaar verschijnt pas als de gebruiker vraagt om het te downloaden. De gebaren kunnen herhaald worden zoveel als de gebruiker wil.
De dienst is gratis. Dit is een eerste stap om communicatie van horenden met doven te ondersteunen, overal en om het even wanneer. Uit een studie kwam dit als meest belangrijk naar voor. Direct beschikbaar zijn in winkels en dagelijks leven. De volgende stap is het ontwikkelen van een aantal zinnen en uitspraken om een meer uitgebreide interactie te ondersteunen. Het was nodig om alles simpel te houden en de videobestanden klein genoeg te houden zodat ze goed zouden spelen op het scherm van een GSM en zonder grote kosten te downloaden. Een gebaar downloaden zou minder dan 1 eurocent kosten (in GB).

http://www.exduco.net/news.php?id=1071

Geen opmerkingen:

Blogarchief