19-03-2007


Documentaire geeft inzicht in kultuur van de doven.

Larry Hott focust in zijn documentaire op een wereld zonder geluid maar met een unieke kultuur. Maar Hott gebruikt niet graag het woord doofheid omdat hij vindt dat het de omschrijving is van een ziektebeeld. De film handelt niet over een medische conditie maar over een gecompliceerd en belangrijk deel van de Amerikaanse geschiedenis.
‘Through Deaf Eyes’ (Gezien door dove ogen) bevat 200 jaar dove kultuur en opvoeding en brengt persoonlijke verhalen die soms emotioneel en soms grappig zijn. Met archieffoto’s en filmpjes. De film behandelt ook de remedies tegen doofheid, zelfs religieuze genezingswijzen en behandeling door een snelle duikvlucht van een vliegtuig, of het gebruik van technologie die de doven heeft geholpen. Er wordt aandacht besteed aan de ideeën van Alexander Graham Bell die in het begin van de jaren 1900 argumenteerde tegen het gebruik van gebarentaal. Er zijn interviews met Marlee Matlin en Bernard Bragg, samen met zes korte films die door dove filmmakers geproduceerd zijn. De twee uur durende documentaire schetst ook de opkomst van de Gallaudet Universiteit in Washington. De eerste universiteit voor doven met gebarentaal als belangrijkste communicatiemiddel. Ook I.King Jordan, de eerste dove voorzitter van Gallaudet, die nu met pensioen is, wordt ook geinterviewd.
De filmmakers willen de kijkers een beginnend inzicht geven in de unieke leefwereld van dove mensen. Ze hopen dat dove mensen nog meer zullen leren over hun eigen gemeenschap en over de verschillende manieren waarop je doof kan zijn in de wereld.

http://www.kansascity.com/mld/kansascity/living/16911866.htm

Geen opmerkingen:

Blogarchief