06-02-2007


Voorzichtig bij het gebaren maken op reis

Stel je voor dat je gezellig aan een Spaans strand zit te genieten van een uitstekende maaltijd. Met een klein gebaar laat je de kelner weten dat alles volledig in orde is. Groot is je verrassing als de kelner woedend op je toestapt en het nagerecht over je hoofd kiepert.
Andere landen, andere zeden, en dat is ook zo voor gebaren. Er zijn dikwijls problemen in het buitenland omdat mensen met een gebaar iets willen zeggen dat daar helemaal iets anders betekent. In het buitenland moet je de lichaamstaal van de andere cultuur leren door gezichtsuitdrukking, lichaamshouding en gebaren te observeren. Gesproken taal is in veel situaties dan niet zo belangrijk.
In het voorbeeld op de foto. De vingerring. Betekent niet altijd “Alles O.K.”. In Europa en Noord Amerika betekent dit, alles in orde, en ‘ik ben zeer tevreden’. Maar in Zuid Europa kan de getoonde opening een allusie zijn op een andere lichaamsopening, wat tot zware misverstanden kan leiden. En in BelgiĆ«, Frankrijk en TunesiĆ« betekent dit gebaar ook ‘nul’.

http://www2.onreisen.t-online.de/

Geen opmerkingen:

Blogarchief