23-12-2006


Dove tweeling kan van Kerstmis genieten


Zoals alle kinderen zullen Curtis en Reece Flanagan de kerstman niet horen komen op Kerstavond. Maar wat ze wel voor het eerst zullen horen zullen de kreten van verrukking zijn als ze hun pakjes openen op Kerstdag zelf.
Ze zullen het gekraak van de houtblokken in de haard horen en het geluid van hun klasgenootjes die Jingle Bells zingen.
Curtis en Reece zijn een drie jaar oude identieke tweeling die doof geboren is. In augustus kregen ze beiden een implant. Dit betekent dat ze nu voor het eerst kunnen horen. Op die manier kregen ze hun mooiste geschenk ooit.
Voor hun implantaties zaten de jongens gevangen in een wereld die ze niet konden horen – of verstaan. Hun moeder Orla zegt dat als gevolg daarvan hun gedrag dikwijls oncontroleerbaar was. “Om het even wat ze wilden, ze konden het me niet vragen. Het was frustrerend voor hen, en voor mij – het hele huis was een chaos,” herinnert ze zich.
Maar sinds hun operatie is hun gedrag veel beter geworden. En Orla is in de wolken met hun voortuitgang. “Ze kunnen voor het eerst ‘Santa’ zeggen, ze kunnen naar de lichtjes in de kerstboom wijzen en zeggen ‘Christmas tree’ en ‘lights’.
Chirurg Joe Toner is de pionier van cochleaire implants in het Belfast City Hospital. Hij is tevreden over de spraak en taalontwikkeling bij de tweeling. Hij is er van overtuigd dat de operaties hen een uitstekende toekomst bieden. Dit kan hun leven veranderen. Ze kunnen waarschijnlijk naar het gewoon onderwijs en ik hoop dat ze kunnen meedoen met de meeste activiteiten van hun leeftijdsgenoten. Dr. Toner heeft dit jaar 10 implantaties gedaan bij dove kinderen.
Welk geschenk deze kinderen ook krijgen met Kerstmis, het kan niet op tegen het geschenk van een implant.

http://news.bbc.co.uk/1/hi/northern_ireland/6200827.stm

Geen opmerkingen:

Blogarchief