17-05-2006


Helga Stevens: “Wij willen volwaardig onderwijs voor doven”.

Op het congres van de European Union of the Deaf in Wenen, waarvan Helga Stevens voorzitter is werd ze geïnterviewd over het thema discriminatie.
Gehandicapte mensen proberen zich in de politiek te integreren, maar de strijd om mee te beslissen is moeizaam.
Des te mooier is dan wat bereikt wordt. Zoals de erkenning van de Vlaamse Gebaren Taal in april 2006. Helga Stevens is de voorzitter van de EUD en volksvertegenwoordiger in het Vlaamse parlement. Ze is niet de eerste volksvertegenwoordiger met een beperking. Er waren al twee andere volksvertegenwoordigers met een handicap. Ze is wel de eerste dove. Dat heeft natuurlijk een hele reeks organisatorische maatregelen gevraagd omdat ze voor haar politieke werk voortdurend een gebarentolk nodig heeft.
Haar persoonlijke doel is om ‘doofheid zichtbaar te maken’. Gebarentaal is belangrijk en nodig. Heel belangrijk is de gelijke kans op onderwijs. Concreet betekent dat er meer tolken komen. De EUD wil dit ‘Als een stem voor de doven in Europa’ massaal steunen.
In het Vlaamse Parlement is ze ook bezig met vragen over onbeperkte toegang op de bussen, gelijke kansen op arbeid en het ‘persoonlijk budget’ voor gehandicapten.

Bron: http://www.bizeps.or.at/news.php?nr=6881

1 opmerking:

isabelle smessaert zei

Helga heeft inderdaad een tolk Vlaamse Gebarentaal. Beide partijen (doof en horend) hebben de tolk VGT nodig.

Blogarchief