05-04-2006


Operatie maakt einde aan 41 jaar doof zijn

Susan Matthews is al 13 jaar moeder en nog nooit hoorde ze het belangrijkste woord dat een kind kan zeggen ‘mama’. Susan is volledig doof geboren en ze hoorde nog nooit haar zoon of dochter. Ze heeft ze als babies nooit horen schreien of haar naam horen zeggen. Maar nu is Susan met een implant een horende moeder geworden. Ze hoort nu alledaagse geluiden en ook haar kinderen. “Toen de implant werd aangezet, was één van de geluiden die ze gebruikten om te testen, het geluid van een horende baby. Dat had ik nog nooit tevoren gehoord.” “Het verschil is immens groot, en de dokters zeggen dat mijn gehoor nog zal beteren naar gelang ik meer geluiden leer te interpreteren. Dochter Sofie is 10, ze zegt: “Om de aandacht van mijn moeder te vangen, moesten we op de vloer stampen, of haar aanraken. Nu hoort ze haar naam roepen. Fantastisch.” Zoon Ben, 13, voegt er aan toe: “We zijn opgegroeid met een moeder die ons niet kon horen, dus is het voor ons ook een grote verandering want nu kan mama ons horen ruzie maken. Ze heeft al gezegd dat ze dan liever haar implant uit doet.”
Susan is doof geboren door een zuurstoftekort bij de geboorte. Het restje gehoor dat ze nog had verdween twee jaar geleden door een zware griep.
Haar moeder Pauline en haar kinderen helpen haar de geluiden herkennen en helpen bij de juiste uitspraak van sommige woorden. Ze moet nog veel leren en er moet nog een lange weg afgelegd worden maar ze is vastberaden. Moeder Pauline geeft toe dat ze altijd al gewild heeft dat haar dochter kon horen en de operatie is haar versie van een mirakel. Om de medische staf van de Bradford Royal Infirmary te danken doet ze mee aan de Great Manchester Run op zondag 21 mei om ze te proberen 5000 pond in te zamelen voor The Ear Trust, een hulporganisatie die dove babies, jongeren en volwassenen helpt in Noord-Engeland.

Bron: http://www.leedstoday.net/

Geen opmerkingen:

Blogarchief