30-11-2011

Gezondheid bij Dove ASL-gebruikers

Dove ASL gebruikers zijn dikker, er is meer familiaal geweld en een hoger zelfmoordgehalte dan in de algemene bevolking, volgens een onderzoek door het National Center for Deaf Health Research aan de Universiteit van Rochester. De vragen werden gesteld met een video in gebarentaal aan 339 volwassenen. Negen op de tien waren doof voor hun vierde. Gelukkig waren niet alle bevindingen negatief. Doven roken minder.

Doof en de beste turner van Graubünden

Zijn laatste prestatie was de derde plaats in de Zwitserse kampioenschappen. Overweldigd door zijn emoties nam hij afscheid van publiek en sportcarrière. Samuel Wullschleger is technisch tekenaar, heeft een mooie job, een familie en kinderen en heeft als turner aan de toestellen geen tegenstand. De 36-jarige in Chur geboren man heeft maar één handicap. Hij is doof. Hij gebruikt gebarentaal. Hij kan ook liplezen en door jarenlang oefenen kan hij ook spreken.

Doof paar maakt te veel lawaai


 
Mike Dumröse (34) en Natascha Neitzel(25) zijn doof. Ze spreken Duitse gebarentaal. Met horende communiceren ze schriftelijk. Sinds 6 maanden vormen ze een paar. Raar, maar waar, ze houden veel van muziek. Ze gingen samen wonen. Met een matras, een sofa, een tv en een stereo-installatie. Meer niet. Het klinkt als een grap, maar is het niet. Omdat ze niet horen draaien ze de volumeknop van de stereo helemaal naar rechts. Dan beginnen de boxen te dansen, het vibreren voelen ze in hun maag, de muren beginnen te beven. Terwijl zij de muziek voelen, worden de andere huisbewoners gek. Toen de jongelui van het protest hoorden gingen ze in het park in een tent wonen. Daar werden ze door de politie opgepakt en naar een doorgangshuis gebracht. Maar nu keren ze tot het einde van de maand terug naar hun appartement. Daarna verhuizen ze.

Dove baby implantaat wordt aangezet
Commentaar bij de de video, daar doen de wetenschappers het voor. Voor het eerst hoort de baby de stem van zijn moeder. Dit lijkt toch een positieve reactie te zijn.

29-11-2011

Doofheid genezen door gentherapie

Met een beetje pionier geluk zijn een aantal wetenschappers er in geslaagd het gehoor van Guineese biggetjes duidelijk te herstellen door het gebruik van gentherapie. Daardoor koesteren ze hoop om met dezelfde procedure in de toekomst ook menselijk gehoor te herstellen. De therapie bestaat er in om haarcellen in de cochlea opnieuw te doen groeien. “Het is voor het eerst dat iemand op een biologische manier haarcellen bij dieren heeft hersteld,” zegt Yehoash Raphael van de Universiteit van Michigan in Ann Arbor, Michigan, VS, en hoofd van de VS-Japanse groep die de techniek heeft ontwikkeld. Bij kapotte hoorcellen spoten ze een in het labo gemaakt adenovirus in. Dit virus is schadeloos en bevat een gen dat Athoh1 of Math1 heet. Het nestelt zich tussen de cellen in de scala media, de kamer waar de kleine haarcellen liggen. Het gen spoort dan de molecule aan om de ontwikkeling van haarcellen op te nemen.

28-11-2011

Dove voetballer uitgesloten voor protest

Desnica, de Kroatische voetballer die lang bij Dinamo Zagreb speelde in 1984 tegen Real Madrid in de Spaanse hoofdstad. Bij de heenmatch hadden ze met 3-1 gewonnen, met in hun rangen Damir Disnica, een dove linksvoor. Real won thuis met 3-0 in omstandigheden die nog niet duidelijk zijn voor Desnica. 27 jaar verteld hij nog steeds zijn verhaal in gebaren.”Men heeft me van het veld gestuurd zogenaamd voor protest, terwijl ik gewoon niet kan praten. De scheids heeft de club bestolen en hij heeft nooit meer een match geleid.”  Ik geloof dat hij op het einde van zijn carrière nog in België heeft gespeeld, o.a. denk ik bij Cercle Brugge en/of bij K.V.Kortrijk?

27-11-2011

Gebarentolk voor het eerst bij Duitse groenen

De Groenen hielden hun congres in Duitsland, voor het eerst was er een Gebarentolk voorzien, en op het einde, in plaats van te applaudisseren gebaarden Claudia Roth en Cem Ozedemir, de voorzitters van de partij met hun armen in de lucht.
Verwisseld bij de geboorte


In de VS loopt sinds 1 seizoen een nieuw tv-feuilleton. Het heet ‘Switched at birth’. Een paar van de hoofdpersonen zijn doven en worden door doven gespeeld. Onder andere Marlee Matlin speelt de moeder. Zoals de titel het zegt gaat het over twee meisjes die verwisseld zijn bij de geboorte en dus bij een verkeerd gezin wonen. Op 3 januari begint ABC met een nieuw seizoen in de VS. Het programma is heel populair bij doven, maar jammer genoeg nog niet in België te zien. Afwachten.

26-11-2011

Dove bibliothecaresse weggepest na 32 jaar discriminatie

Een dove, gehandicapte bibliothecaresse in Orange County, VS, beweert dat ze verplicht werd ontslag te nemen na 32 jaar discriminatie. Men vraagt zich af wie zo lang kan afzien zonder  er iets proberen aan te doen. Ze mocht nooit mensen aanspreken uit schrik dat ze de mensen zou doen schrikken! Sager (die ook haar eigen blog heeft, Deaf Librarian) zegt nu “Ik mag de mensen niet aanspreken in de bibliotheek omdat mijn bazen denken dat ik de mensen zou afschrikken. Dus ben ik al 32 jaar afgesneden van elk contact met iemand op mijn werk. Zoals je kunt begrijpen is dat zeer moeilijk geweest voor mij. Ze vertelt ook dat ze niet akkoord gaat met het ‘boek gooien incident’. Er komt geen verslag van mijn versie in mijn personeelsfiche, want ik ben niet gehoord. (Ze zou uit frustratie een boek naar haar baas gegooid hebben!). In haar ontslagbrief schrijft ze dat ze hoopt dat haar brief iets teweeg brengt, zodat geen enkele dove werknemer dit nog moet meemaken, een discriminatie die zij zelf 32 jaar moest verdragen.

25-11-2011

Iets luider maat, ik versta u niet


Hoewel de linkse mandril zo luid roept als hij kan, dringt het niet door tot zijn slechthorende vriend. Met zijn hand aan zijn oor probeert hij te verstaan wat zijn luidruchtige vriend hem probeert te zeggen. En het is duidelijk iets dat hem frustreert. Deze foto werd genomen in de Zoo van Jerusalem door Olga Shiropaeva.
Teenager wint prijs van Britse gebarentaal

Een dove teenager uit Peterborough (VK) won de nationale prijs van de Britse Gebaren Taal. Ze is pas 16 jaar oud en toch haalde ze al haar einddiploma. Ze begon haar studies toen ze 13 was en in de korte periode van twee jaar ging ze van niveau 1, naar 2 en 3. Normaal duurt dat drie tot vier jaar. Tara Eve Forkin kreeg een implant toen ze drie was, dus weet ze ongeveer wat geluid is, maar om het diploma te halen moest ze bewijzen dat ze vlot in gebarentaal kan converseren met ander doven.

24-11-2011

Luister naar je hart

Film “Listen to your heart” gemaakt in 2010. Een jonge muzikant leert in New York een rijk meisje kennen dat helaas zijn muziek niet kan horen. Ze wordt verliefd tegen de wil van haar moeder. Ze wordt verscheurd tussen de veilige haven die haar moeder is en het gevecht voor de liefde die haar leven kan veranderen. (Was onlangs op een Nederlandstalige zender te zien.)



Dove man sterft na stroomstoot

Een politieman in North Carolina in de VS gaf een 61-jarige dove man een stroomstoot met zijn ‘stun gun” of ‘taser’ terwijl hij aan het fietsen was. De man stierf later in het ziekenhuis. De man reed maar wat rond met zijn fiets. Iemand moet de politie gebeld hebben. Een jonge politieman stak zijn sirenes aan en riep hem halt toe, maar de dove man hoorde hem natuurlijk niet. Daarop gaf de politieman de dove man een stroomstoot. Niemand ziet er  de noodzaak van in. Het voorval wordt onderzocht. Nog deze week kwam het gebruik van deze alternatieve wapens al in het nieuws. In New York kreeg een 84-jarige vrouw pepperspray in haar gezicht toen ze vreedzaam aan het betogen was.

23-11-2011

Liefde in een andere taal

“Love in Another Language” is de Engelstalige titel van een Turkse film gemaakt door de Turkse regisseur IIksen Basarir, met Mert Firat die Onur speelt en ook echt doof is. Onur die doof geboren is werkt in een bibliotheek. Toen hij 7 was liet zijn vader hem en zijn moeder in de steek. Dat ligt nog altijd op zijn maag. Het daarom dat hij weigert te spreken, hoewel hij het wel kan. Op het verlovingsfeest van een vriend ontmoet hij Zeynep. Maar omdat hij doof is moet Zeynep het huis van haar vader verlaten. Ze gaat in een callcenter werken, waar ze de hele dag met onbekende mensen moet praten. Met Onur communiceert ze zonder te spreken.

http://youtu.be/rdVPyaCnxew

22-11-2011

Doof in Gaza

De doven in Gaza leren om gehoord te wo rden. Ook in Gaza wordt onderwijs als iets vitaal gezien. Onderwijs voor doven is geen uitzondering. Het eerste nieuwe gebouw dat klaar is in de Gazastrook is een school voor doven. Een jaar geleden begonnen en nu nog niet af maar al in gebruik genomen door 150 jonge vrouwen en 50 jongens. De meesten komen uit zeer arme families. Gebrek aan medicatie en die kinderen verliezen hun gehoor als gevolg van slecht verzorgde infecties. Die kinderen zijn in die maatschappij afgeschreven. Er is geen onderwijs, er zijn geen jobs. Maar de nieuwe dovenschool zal nu voor een opleiding zorgen, voor sociaal contact en een uitzicht op een toekomst. De naam van de school is Mustafa Sadik el-Rafi, een bekend Arabisch dichter die op zijn 30-ste doof werd na een koortsaanval. Zijn verhaal heeft duizenden dove mannen en vrouwen geïnspireerd.

21-11-2011

Beledigende gebarentaaI

In de New York Times stond vorige week een artikel  dat schreef over de Oregon Ducks en beledigende gebarentaal.  Het is zo dat fans en spelers hun handen in de lucht houden en een grote O maken, de O van Oregon. In feite, zonder het te weten maken ze luid het teken voor vagina. Sommige mensen nemen daar aanstoot aan.

20-11-2011

Moeder wordt doof bij geboorte

In Utah, in de VS, werd een moeder wakker na de geboorte van haar baby en zag de dokters wel praten, maar niet horen. Ze was plots doof geworden. Ze had al jaren otosclerose, maar die was door de zwangerschap en de geboorte plots veel erger geworden. Hoe weten de dokters nog niet. Als oplossing koos ze voor een operatie waarbij het derde gehoorbeentje vervangen werd door een prothese in titanium. Nu is ze natuurlijk ongelooflijk blij dat ze weer kan horen, beter dan vroeger zelfs, en dat ze haar baby kan horen. Blijkbaar komt deze situatie meer voor dan algemeen aangenomen. (Je kunt een video met Engelse ondertitels zien op de site van het bericht)

http://www.ksl.com/?nid=148&sid=18133873&autostart=y
Dove Matt Hamill geeft cheque aan dovenschool

Tijdens de première van de film ‘The Hammer’, gebaseerd op zijn levensverhaal haalde Matt Hamill geld op voor een dovenschool in Rome, New York. Vorige donderdag gaf hij die aan de directrice van de school. Als de film in Europa niet in de zalen komt, dan vermoed ik wel dat hij op DVD zal uitgegeven worden.

18-11-2011

Eerste dovencafé in Parijs

De Franse socialistische presidentskandidaat voor het presidentschap in 2012, Francois Hollande praat met een vrouw in het Cafee Signes, de eerste Franse bistro waar doven en horenden met elkaar kunnen omgaan op gelijke basis. Donderdag 17 november 2011, als onderdeel van zijn campagne voor jobs en handicap.

http://news.yahoo.com/photos/french-socialist-partys-candidate-2012-presidential-election-francois-photo-123158049.html

17-11-2011

Dove waterskiester

Als teenager bracht Karen Putz iedere vrije minuut op het water door. Ze was één van de beste in het blootvoets waterskiën. Op een zonnige dag viel ze en toen ze terug boven kwam kon ze allen maar de lippen van haar vrienden zien bewegen. Ze was plots doof geworden. Ze was 19. In het middelbaar wou ze geen gebarentaal leren. Ze modderde maar wat aan in de klas. Iedere nacht lag ik te wenen. Toch studeerde ze af als bemiddelaar. Ze trouwde met een medestudent en kreeg twee zonen en een dochter. In de jaren die volgden. In de jaren die volgde at ze letterlijk haar verdriet op tot ze meer dan 100 kilo woog voor 1,60 m. de zomer van 2009 vroeg haar zoon om hem te leren waterskiën, maar het ging niet meer. Van haar echtgenoot kreeg ze een video om te vermageren. Ze deed het en nu is ze 45 en weer helemaal in conditie. Na deze aanpassing in haar leven begon ze te tweeten over haar ervaringen en de krant de Chicago Tribune vroeg haar als columniste. Ze begon halftime te werken en werd voor de rest vroegbegeleidster voor families met dove baby’s.



15-11-2011

Doof meisje van 12 bevalt 7 maanden  na verkrachting

Doven blijven kwetsbaar. In India heeft de politie drie leden van een speciale eenheid gearresteerd nadat ze beschuldigd zijn van het verkrachten van een mentaal achterlijk, doof meisje in een home voor dove kinderen. Ze werd zwanger. Het meisje is een wees en bracht een doodgeboren baby ter wereld op 12 november. De zwangerschap werd niet opgemerkt.

http://www.indianexpress.com/news/12yrold-delivers-baby-crpf-men-detained/875958/
Dove acteurs in 'Mixed Blood Theater'.


Ze spelen in het Margins Festival, drie stukken over hoe we omgaan met handicaps. Om de drempel zo laag mogelijk te houden halen ze fysiek gehandicapten zelfs op met een taxi en op 22 november spelen ze 'On the spectrum' dat je gratis online kan bekijken. Boven het toneel kan je 'boventitels' lezen, speciaal nu voor het horend publiek.

http://www.minnpost.com/brittrobson/2011/11/11/33074/world_of_disabilities_explored_in_trio_of_plays_at_mixed_blood

14-11-2011

Aanleren gebarentaal redt dove familie

Indianapolis, VS. Een middelbare scholiere gebruikte de gebaren die ze in de klas  geleerd had om een dove familie te helpen ontsnappen uit een brand.  De brandweer zegt dat Sarah Blackwell aan het eten was toen ze rook zag komen uit het huis naast het restaurant waar ze zat. Het koppel dat in het huis woont, Mark en Karen Alberti en hun 12 jaar oude dochter konden ontzet worden. De familie is doof en Sarah die ASL geleerd heeft als keuzevak op haar school kon als tolk werken tussen de familie en de brandweerlui.

13-11-2011

Dove hond Patch adopteren?


Patch zit in een asiel ( in Engeland wel) en hij is doof. In het asiel hebben ze hem wat gebaren geleerd, dus de nieuwe eigenaar moet bereid zijn om ook gebaren te leren. Patch was een heel normale pup, maar bij het opgroeien ontdekten de eigenaars dat hij niet goed was voor de jacht. Hij werd door een andere familie geadopteerd, maar liep altijd weg en vond nooit zijn weg terug naar huis. In het asiel werd hij een beetje verwaarloosd, tot de veearts ontdekte dat Patch gewoon doof was. Toen heeft Alex Jones op de foto zich met Patch bezig gehouden en nu is hij klaar voor adoptie.

12-11-2011

Advies voor dove fietsers


Anni Leigh uit Australië werd bijna drie keer omvergereden toen ze vorig jaar het gehoor in haar rechteroor verloor. Ze durfde bijna niet meer fietsen. Maar nadat ze een hersentumor had overleefd wou ze zich hier ook niet bij neerleggen. Ze nam een geel vestje en schreef met grote letters DEAF op haar rug. Ze verbaasd van het verschil. Auto’s begonnen trager te rijden en namen een wijdere bocht rond haar. Ze behandelden me met respect. Ik weet dat doven dit niet graag doen, of zelfs niet graag lezen, maar ik heb het altijd een goed idee gevonden.

11-11-2011

Een standaard gebarentaal voor dove Chinezen


China is begonnen met het gelijk maken van de Chinese doventaal en van Braille voor de blinden. Die zal in de toekomst gebruikt worden door 30 miljoen doven en blinden. Er wordt samengewerkt door de talencommissie van de staat en de Chinese federatie voor gehandicapten. Taalexperten gaan de gebaren bekijken die niet aangepast zijn aan het Chinees en zal de ander gebaren standaardiseren en ook de grammatica van de gebarentaal.

10-11-2011

Japanse gebarentaal

Honda herwerkte zijn op een mens lijkende robot “Asimo” zodat hij Japanse gebarentaal kan gebruiken tijdens een persconferentie in Wako, het onderzoekscentrum van de autofabriek in de buurt van Tokyo

09-11-2011

Doof koeriersbedrijf, fascinerend

In Mumbai, India heeft een Indiër, afgestudeerd in Oxford een koeriersbedrijf opgericht waar alleen doven werken. Toen Dhruv Lakra als 20-jarige terug naar huis kwam zat hij op de bus naast een jongen die doof bleek te zijn. Ze communiceerden met pen en papier. De jongen had geen werk. Toen hij later een pakje aangereikt kreeg van een koerier zonder een woord met hem te wisselen kreeg hij het idee dat koerierswerk ook door doven kon gedaan worden. Er werken nu ongeveer 50 mensen bij de firma. De firma heet niet zonder reden ‘Mirakle Couriers’.

08-11-2011

Dove sportclub één van de grootste

In de sportwereld van de doven behoort de dovensportclub van Nürnberg tot één van de succesrijkste. Ze bestaat dit jaar 100 jaar. De voetballers van de club zijn eigenlijk het FC Bayern in hun liga. Al 8 maal behaalden ze de titel van Duits Kampioen. Eén van de hoogtepunten van de vereniging die in 1911 ontstaan is, was de organisatie van de Doofstommen-wereldspelen in 1931. Vandaag zijn dat de Deaflympics. Toen werden de Duitsers Wereldkampioen voetbal, met 6 spelers uit Nürnberg. En de Nürnberger Willi Seitz won drie gouden medailles bij het zwemmen, en Margarete Lobinger sprintte naar goud in de 4 x 100 meter bij de dames.

07-11-2011

Dove Karin Keuter lacht

Als Karin lacht dan doet ze ons denken aan Claudia Schiffer. Ze is even blond als het topmodel en heeft ook blauwe ogen en is Miss Duitsland. Het grootste verschil tussen beide vrouwen is dat Karin doof is en ook daarom de titel van Miss Doof Duitsland 2011 draagt. Van haar doofheid of eigenlijk zwaar slechthorendheid merk je bij een eerste ontmoeting niets. Ze begroet ons met een vriendelijk ‘Hallo’. Gebarentaal gebruikt ze niet. De slechthorendheid heeft ze van haar mama geërfd.

06-11-2011

Ik kijk, dus ik kan horen

De schrijfster van deze blog kreeg in Engeland de erkenning om tot de top 100 van beste blogs te behoren. Haar laatste bericht gaat over het altijd maar kleiner worden van de cochleaire implants. Op de foto’s zie je haar eerste implant (de blauwe) naast haar laatste nieuwe magneet (paars). De magneet is kleiner en maar half zo dik. Aan de binnenkant van de magneet is ook een verschil. De magneet komt een klein beetje naar buiten en de ring is zachter gemaakt, wat zeer comfortabel is.

05-11-2011

Dove worstelaar

In Tokyo bestaan er professionele worsteltornooien. Hier vecht de dove worstelaar “Hinomichi” tegen de “Blinde Reus”.
Dove voorouders?

Waarschijnlijk stamt iedereen af van dove voorouders. Dat is het gevolg van een Deense studie van de longvis. Dat is een vis die het dichtst verwant is aan de viervoeters, die in verband gebracht worden met het aan land komen van levende wezens. Het blijkt dat ze niet gevoelig zijn aan geluidsdruk, maar gevoelig aan trillingen. Wetenschappers beweren dat het oor met trommelvlies zich pas ontwikkeld heeft meer dan 100 miljoen jaar nadat de viervoeters zijn ontstaan.

04-11-2011


iPhone flitst bij binnenkomende SMS







Bij iPhone bestaat nu ook de mogelijkheid om bij een binnenkomende SMS de flits te laten afgaan. We hebben het geprobeerd en het werkt. Het toestel moet dan wel op zijn rug liggen. En het is ook maar een éénmalige flits. Of dit wel zo nuttig is? Maar wel het proberen waard. Er is ook een aanpassing voor hoorapparaten. “Verbetert onder sommige omstandigheden de compabiliteit met hoorapparaten…” Nog iets om te proberen.


Dove scheidsrechter


Zelfs het luidste spel is voor Gerald Holzer zoals een stomme film. Hij is in Duitsland de eerste dove scheidsrechter. Toen de 23-jarige kok in september de scheidsrechterscursus begon te volgen was de eerste gedachte van de lesgevers: “Dat wordt moeilijk”. Nu zijn ze blij dat ze hem hebben. Zijn vader is ook scheidsrechter geweest, maar toch is zijn moeder zijn grote voorbeeld want zij heeft hem leren spreken. Hij studeert nu wiskunde. Hij moet net als andere scheidsrechters beslissingen nemen in een fractie  een seconde. Dialogeren met de spelers is moeilijker. Hij kan wel liplezen en ook de lichaamsexpressie van de spelers kan hij lezen. Maar alles wat buiten zijn bereik gezegd wordt hoort hij niet. Protesteren helpt bij hem dus niet. Wat hij wel moet doen is bij elke stilstaande fase naar de trainersbank kijken om te zien wat ze willen, wisselen of niet. Maar tot nu toe krijgt hij alleen maar lof.

03-11-2011

Nieuwe tril-armband en volginstrument

Vanaf zondag te koop, een armband die je zachtjes wakker maakt met een trilling. Uitgedacht door Bluetooth hoofdtelefoonfabrikant Jawbone. De band is plooibaar, watervast en wordt gesynchroniseerd met een iPhone applicatie die ‘Up’ heet. (er is er ook één in de maak voor Android). De armband volgt je slaap en je beweging op. Het voelt de kleinste beweging en kan zo noteren wanneer je in slaap gevallen bent en weet of je in een diepe slaap bent of in een lichte slaapfase. Op die manier kan de trilband je wakker maken als je in een lichte slaapfase bent. ‘Up’ volgt ook al je bewegingen en lichaamsoefening op, van echte inspanningen tot kleine bewegingen. Je kan ook je eetgewoontes opvolgen. Het zal in de VS 99$ kosten. Het wordt verkocht door Best Buy, Apple, en AT&T. (de laatste is een Amerikaanse telefoonmaatschappij, dus niet in EU)

02-11-2011

Dove acrobaat

Andrew Parry oefende vier jaar om zijn nummer uit te voeren. Andrew is al 45 en zegt dat de show eigenlijk een proef is omdat hij volgende maand wil meedoen aan de tv show Australië heeft talent. De show was indrukwekkend, te meer omdat Andrew doof is. Vroeger deed hij nog aan kunstschaatsen. Als dove kan Andrew heel goed woordeloos communiceren met het publiek. In het dagelijkse leven gebruikt hij ook veel mime. Als dove kon hij geen werk vinden, hij wil het dus als circusartiest proberen.

01-11-2011

Dovencultuur, de oorsprong

Het concept Dovencultuur werd voor het eerst gebruikt in 1965 in het boek ‘Dictionary of American Sign Language’, samengesteld door William Stokoe, Carl Croneberg, en Dorothy Casterline. Voor die tijd werden dove mensen door dokters en opvoeders alleen maar bekeken in termen van doofheid en gehoorverlies, niet in termen van een eigen cultuur.

Blogarchief