24-02-2011


De Franse treinmaatschappij SNCF lanceert nieuwe dienst voor doven



Het platform Voyages-sndf.com heeft een nieuwe dienst voor doven en slechthorenden. De site stelt “Visio T’chat” voor, zo kunnen doven en slechthorenden dialogeren met de reisdienst in gebarentaal via een webcam om speciale info op te zoeken en om een reservering te plaatsen. Van maandag tot zaterdag van 14u tot 19u.



http://www.ladepeche.fr/article/2011/02/24/1021693-La-SNCF-lance-un-nouveau-service-dedie-aux-personnes-sourdes-et-malentendantes.html


Dove studente wint Miss Capital city en mag meedoen voor Miss Louisiana



Na een leven vol uitdagingen, heeft een dove universiteitsstudente de titel van Miss Capital city gewonnen Andrea Sonnier studeert Engels in haar laatste jaar. Ze doet nog maar pas een jaar mee aan missverkiezingen omdat ze dan kansen krijgt om iets terug te doen voor de doven.



http://www.lsureveille.com/entertainment/deaf-student-wins-miss-capital-city-qualifies-for-miss-louisiana-1.2479768

21-02-2011


Een studente dovenstudies publiceert een roman



Leah Bornstein, 20 jaar oud, sprak met het publiek over haar boek ‘Once Upon a Sunshine’ Het vertelt over drie kinderen die op een reis vertrekken en vampieren tegenkomen De auteur verwerkte veel van de echte situaties die ze zelf in haar leven doormaakte in de roman. Ze groeide op als dove en ze voelde dikwijls dat ze niet in contact kon komen met haar familie die allemaal horend zijn. Ze dacht dat ze niet in deze wereld thuis hoorde, daarom creëerde ze haar eigen imaginaire wereld.



http://sundial.csun.edu/2011/02/csun-deaf-studies-student-publishes-a-novel/


Dove vrouw protesteert in parlement in Bangkok



Een protesterende vrouw onderbrak de speech van de eerste minister in Bangkok op maandagmorgen. Toen hij een voordracht gaf over tienerzwangerschappen kwam plots Ketsirin Wuttiwong op het podium met een grote affiche waarop ze vroeg dat de regering haar moest helpen om te betalen voor haar doofheid. Mevrouw Kersirin, 46 jaar oud riep kwaad dat ze al om hulp had gevraagd maar dat ze telkelns werd weggestuurd. De eerste minister dacht eerst dat ze bij de show hoorde tot de politie tussenkwam.



http://www.bangkokpost.com/breakingnews/222737/protester-interrupts-pm-speech

20-02-2011

Politie arresteert Jaromir Ruda



De politie heeft zaterdagavond Jaromir Ruda gearresteerd. De verantwoordelijke voor het mislukken van de Deaflympics, tijdens een controle aan de Hongaarse grens toen hij probeerde te vluchten. De Slovaakse republiek is natuurlijk beschaamd, want het zou een mooie reclame voor de streek zijn geweest.



http://www.sourds.net/2011/02/20/deaflympics-la-police-a-arrete-jaromir-ruda/

19-02-2011


Dove man in twee gesplitst bij vrachtwagenongeval



Een Saoedische dove man werd in twee stukken gesplitst nadat een te snel rijdende vrachtwagen hem aanreed toen hij midden op straat liep. De politie moest de stukken bij elkaar zoeken . De man was een 50-tiger en de enige steun en toeverlaat van zijn vrouw en twee jaar oude dochter.



http://www.emirates247.com/news/region/deaf-mute-split-into-two-in-truck-accident-2011-02-19-1.358075

18-02-2011


Vroedvrouwen leren gebarentaal



Studenten aan De Montfort University in Leicester (GB) leren basisgebarentaal om dove vrouwen beter bij te staan tijdens hun bevalling, zonder een tolk. Men denkt dat het handig zal zijn als er haast bij is en een tolk niet zo vlug te vinden is.



http://uk.news.yahoo.com/21/20110218/thl-midwives-trained-in-sign-language-d831572.html

17-02-2011


Verantwoordelijke verduistert miljoenen van dove atleten (vanaf 2008)



(automatisch vertaald uit het Slowaaks naar het Frans, pas op!) De Slowaakse president Jaroslav zou de voorzitter van het Deaflympicscomité Ruda al 2 weken geleden door de politie hebben laten arresteren voor fraude. Het zou op 1,6 miljoen euro gaan. Op de tv zou gezegd zijn dat de overheidsdienst die zich met georganiseerde fraude bezighoudt, twee personen beschuldigt van een zware misdaad. Het zou gaan om vergoedingen van 48,5 miljoen dollar volgens de woordvoerder van de politie Adrea Polacikova. Nochtans waren er miljoenen van de sponsors. Ik versta dat de voorzitter van het Slowaakse dovencomité drie vierde van het jaar geen huur zou betaald hebben en dat de schuld zou opgelopen zijn tot 33.194 euro. Na verscheidene verwittigingen zou de eigenaar van het gebouw waar de atleten zouden logeren alle sloten vervangen hebben en de lokalen gesloten. Sourds. net heeft dit automatisch laten vertalen van http://aktualne.centrumsk . Gewoon ter informatie.



http://www.sourds.net/2011/02/16/boss-detourne-des-millions-dathletes-sourds-deja-2008/

15-02-2011


Dove winterspelen gaan echter niet door.



Pas vorige vrijdag werd aangekondigd dat de 17de Winter Deaflympics niet konden doorgaan in Slovakije. De organisatoren konden de nodige fondsen niet bij elkaar krijgen. Daar hadden dan meer dan 600 atleten jarenlang voor getraind en gespaard, want de meesten waren al in de buurt om te trainen.



http://www.cbc.ca/sports/olympics/story/2011/02/12/sp-deaflympics.html


17-jarige dove Alexander Müller wint het Duitse juniorenkampioenschap



Als algemene voorbereiding voor de Olympische dovenspelen kan dit wel tellen. De dove jonge man uit het Zwart Woud kwam drie maal aan de start en stond drie maal op het podium Hij won daarmee de reuzenslalom. Er waren zeker 60 deelnemers uit gans Duitsland. Deelnemers moeten minstens een gehoorverlies an 55 Db hebben. Müller is doofgeboren maar draagt een implantaat.



http://www.all-in.de/nachrichten/allgaeu/buchloe/Buchloe-lokales-mueller-muellers-gespuer-schnee-lindenberger-gewinnt-juniorenmeisterschaft-riesenslalom-gehoerlosensport-Lindenberger-gewinnt-deutsche-Junioren-Meisterschaft-im-Riesenslalom;art2774,932507


Doven mogen nu ook autorijden in India

de airbag voor oren!


Een rechter keurde goed dat 50 miljoen dove Indiërs een rijbewijs mogen aanvragen. Ze moeten natuurlijk aan dezelfde criteria als horenden voldoen. Vroeger werden doven als een gevaar op de weg beschouwd. In een begeleidend stukje wordt België genoemd, samen met Australië, Duitsland, Thailand en Maleisië waar een dubbele achteruitkijkspiegel nodig is? En in Maleisië en Sri Lanka moeten dove chauffeurs achteraan op hun auto een sticker hebben waarop staat dat ze doof zijn, zodat achteropkomende chauffeurs de moeite niet moeten doen om te toeteren. Eigenaardig is dat op de site ook airbags voor oren worden aangeboden.



http://www.hindustantimes.com/Hearing-impaired-can-drive-HC/Article1-662464.aspx


Schrijftolk helpt dove student



Sandy Mefford, een schrijftolk werkt bij Students Disability Services, en typt achteraan in het leslokaal van landbouwprofessor Jack Rudolph. Hij geeft Agricultuurmechaniek voor slechthorende student Cortney Scott . Mefford tikt alles in wat de prof zegt en e-mails de notities naar Cortney na de les.



http://www.deafworld.com/

Dove Olympische zwemmer uit Zuid-Afrika


De vroegere Zuid-Afrikaanse Olympische z
wemster en toekomstige prinses van Monaco Charlene Wittstock wordt gefeleciteerd door de vroegere Zuid-Afrikaanse dove Olympische zwemmer Terrence Parking nadat ze de Midmar Mile zwommen voor een goed doel in Pietermaritzburg op 12 februari 2011.

http://news.yahoo.com/nphotos/slideshow/photo//110212/ids_photos_wl/r3652447157.jpg/

14-02-2011

Ook de doven waren present in Caïro.

Tussen de duizenden protesterende Egyptenaren op het Hahrirplein in Caïro was ook een groep doven. Kijk goed en je ziet heel goed waarover ze klagen. Geen werk, geen eten, geen huis, vrouw zwanger, … problemen dus.

http://www.vlog-sordi.com/2011/02/anche-i-sordi-egiziani-presenti.html



13-02-2011



Ook katten houden van Apple



Felis, een CODA-kat gebruikt Apple als een kussen.



http://macdeaf.blogspot.com/2011/02/coda-cat-felis-love-cushion-apple_12.html

11-02-2011


Dove man beschuldigd van moord op prostituee



St. Paul, Minnesota, VS. Een dove man is beschuldigd van moord op een prostituee. Hij sloeg haar dood met een basebalknuppel in zijn appartement. Michael Sherman, 53 jaar vertelde in gebarentaal aan de politie “ Ik ben het geweest”. Ik vermoordde de 44-jarige Leila Kim Scott. De politie kwam nadat een buur hen had opgeroepen. De politie vond wat briefjes in het appartement. ‘Laat het geld zien’, ‘Geef het niet in mijn hand, leg het op de tafel’. Met behulp van een tolk werd Sherman ondervraagd. Hij zei dat hij in behandeling was bij een pscycholoog om zijn woede te leren beheersen. Hij zei dat de vrouw door zijn spullen begoen te zoeken, en dat het zijn appartement was. Hij had vroeger al problemen met haar gehad, ze wou altijd geld. Hij had zelfs gevraagd aan de concierge om haar niet meer binnen te laten.



http://www.myfoxtwincities.com/dpp/news/minnesota/deaf-man-prostitute-murder-dale-street-jan-24-2011


Doof meisje tegen alle stereotypes in



In de Verenigde Staten zijn wedstrijden in spellen geweldig populair. Er is onlangs zelfs een film over gemaakt met Richard Gere als de vader van een begaafd meisje dat meedoet aan ‘spelling bees’. Ik dacht ook eerst dat het iets met bijen te maken had, maar dus niet. De dove Tanu Shivaswamy won de spellingswedstrijd op haar school en wil nu meedoen op een hoger niveau. Haar tolk Kim Spiegel vertaalt de letters.



http://www.dallasnews.com/news/community-news/lake-highlands-richardson/headlines/20110124-mute-speller-defies-stereotypes-as-she-tries-for-richardson-title.ece



Een roman in verzen




Ann Clare Lezotte schreef T4: Een roman in verzen. Houghton Harcourt. ISBN 978-0-547-04684-6. Hitler had een speciale plaats voor kinderen met een handicap. Tiergartenstrasse 4, bekend als T4, waar eerst geesteszieken en gehandicapten geeuthanaseerd werden. Het 13 jaar oude dove meisje Paula Becker vertelt haar verhaal van overleven in de eerste persoon in verzen. De auteur is zelf doof geboren, wat de roman nog meer kracht geeft.





http://www.schoollibraryjournal.com/slj/home/888816-312/remarkable_reads_cant_see_cant.html.csp


Vijf stomme smaken



Auteur Antony John schreef ‘Five Flavors of Dumb’. ISBN 978-0-8037-2433-3. Geboren in een familie van doven weet het meisje dat ironisch genoeg Piper (fluitspeler) genoemd is dat het een kwestie van tijd is voor ze zelf doof wordt. In haar laatste jaar van het middelbaar begint ze aan een baan als manager van een muziekgroepje, genoemd ‘Dumb’, stom of sprakeloos, om haar studies te betalen, want haar ouders hebben geld van haar rekening gehaald om de cochleaire implantaten voor haar jongere zus te betalen. Piper is taai, grappig, en veerkrachtig. Haar doofheid wordt niet uitgebuit gewoon om het verhaal op te leuken.



http://www.schoollibraryjournal.com/slj/home/888816-312/remarkable_reads_cant_see_cant.html.csp


Doof meisje vermist: beloning 1000 dollar



De ouders van een doof meisje dat verdween loven 1000 dollar uit aan degene die nieuws heeft over haar. De politie zegt dat de 15-jarige Sara Isner waarschijnlijk samen is met de 20-jarige Josh Duff. Ze zijn beiden doof. Er is een arrestatiebevel uitgeschreven voor Duff. Duff stal ook een auto die later werd teruggevonden. Ondertussen zit Duff al in de gevangenis voor het kidnappen van het 15 jaar oude meisje. Hij zal aangeklaagd worden van zodra er een tolk beschikbaar is.



http://deafnewstoday.blogspot.com/


Eerste ASL-roman op DVD



Auteur George Joslin uit Missouri (VS) is waarschijnlijk de eerste die een roman produceerde uitsluitend in ASL. De titel is “A Deaf Man’s Gospel”. Kan niet in druk verkregen worden, alleen op DVD en in ASL. Het is een deel uit de Bijbel waarin Jezus een dove man geneest. Het gaat dus over die dove man: wie was die man, wie bracht hem bij Jezus, hoe was het om in die tijd doof te zijn en wat gebeurde met de man achteraf. De maker is dus doof, de verteller is doof en het vertelt over een dove. Voor hun horende vrienden en familie is er ook een stem bijgevoegd.



http://www.wordandway.org/index.php?option=com_content&task=view&id=1661&Itemid=53


Genenonderzoek om vroegtijdig doofheid te ontdekken



In China worden er elk jaar één miljoen kinderen doof door verkeerd gebruik van antibiotica als; streptomycine, kanmycine en gentamicine. Maar een genendetector die de genen kan identificeren die verband houden met doofheid zou het tij moeten keren. Het Chinese voedselagentschap heeft de detector goedgekeurd voor medisch gebruik. Omdat ze geen geschikt materiaal hebben konden dokters niet vooraf bepalen welke patiënten doof konden worden van de antibiotica die ze voorschrijven. Op deze manier zullen veel tragedies vermeden worden. Het middel ontdekt negen mutaties van vier genen, die verantwoordelijk zijn voor de meeste gevallen van doofheid bij Chinezen. De test duurt 5 uur en kost ongeveer 60 euro. Conventionele methodes zijn veel duurder en kosten ten minste drie dagen om te verwerken. Cheng, de ontwikkelaar, zegt dat er elk jaar 30.000 Chinezen doof geboren worden. De test zou in een vroeg stadium ook kunnen informatie geven of een baby doof zou geboren worden of niet. De test zal zo vlug mogelijk in alle ziekenhuizen in China beschikbaar zijn. En als de vraag stijgt, zal de prijs naar omlaag gaan.



http://news.xinhuanet.com/english2010/health/2011-02/10/c_13725709.htm


Stamceltherapie



Australische geleerden zeggen dat stamcellen uit de neus kunnen helpen bij mensen die gehoorverlies hebben sinds hun kindsheid als gevolg van genetische problemen. Ze onderzoeken of het mogelijk is de beschadigde cellen met deze stamcellen te repareren en de overlevingskansen van de nog aanwezige cellen te verhogen. Muizen met gehoorverlies kregen deze cellen toegediend met positief resultaat. Sharon Oleskevich van The Hearing Research Group aan The University of New South Wales leidt het onderzoek. Details in het tijdschrift Stem Cells.



http://deafnewstoday.blogspot.com/

10-02-2011


Dove hond leert een paar gebaren



Hij kent gebaren voor ‘nee’, ‘zit’, en een paar andere commando’s. Op de foto zie je dove leerlingen van de Missouri School for the Deaf die voor Sparky, de dove hond zorgen. De één jaar oude hond is op de school gekomen na een hulpprogramma waardoor hij getraind werd door gevangenen. Liggen, blijf, stop en pootje kent hij ook al. De leerlingen leren hem nog elke dag bij. Goed nieuws over de hele lijn; gevangenen blij en school blij. Sparky leert de kinderen verantwoordelijkheid en kan kinderen met gedrags- en sociale problemen helpen kalmeren.



http://www.nydailynews.com/lifestyle/pets/2011/02/09/2011-02-09_deaf_dog_learns_sign_language_deaf_daschund_knows_signs_for_no_sit_and_other_com.html


Kinderen uit Norfolk (UK) zingen en gebaren in een poging het wereldrecord te breken



Honderden kinderen heel over Norfolk oefenden hun gebarenkennis in een poging om te zingen en te gebaren om in het Guinness Book of Records te komen. Men denkt dat meer dan 70.000 kinderen over het hele land het lied van de New Seekers uit 1970 ‘I’d Like to Teach the World to Sing’ aan het kelen waren terwijl ze ook de tekst in gebaren omzetten.



http://www.edp24.co.uk/home/video_norfolk_children_sign_and_sing_their_way_into_the_record_books_1_798110

09-02-2011


Hoe videoboodschappen ons dagelijks leven veranderen



Danny Canal, een student scheepsbouwkunde in Hamburg, Duitsland, is doof, maar de iPhone 4 van Apple heeft communicatie mogelijk gemaakt voor hem. Doven konden vroeger al via Skype met elkaar en de familie communiceren, maar het bleef toch een beetje technisch. Als Danny Canal nu zijn iPhone gebruikt, dan vallen de gesprekken aan de andere tafels in het café stil. Want wat hij doet ziet er magisch uit, hij praat met de telefoon zonder zijn mond open te doen. Hij lacht naar de telefoon in zijn linker hand, terwijl hij met zijn rechterhand gebaren en tekens in de lucht maakt, een ballet van handgebaren. Zijn gesprekspartner aan de andere kant van de lijn doet hetzelfde. Gebarentaal is zijn moedertaal en trouwens gaat het twee keer zo vlug als gesproken taal.



http://www.spiegel.de/international/zeitgeist/0,1518,743150,00.html


Moeder vermoordt haar eigen bekende dove zoon



De politie denkt dat de moeder haar zoon neerschoot en dan het huis in brand stak voor ze zelfmoord pleegde. De inspecteurs proberen te achterhalen wat de motieven van de moeder kunnen geweest zijn om haar eigen kind te doden in hun huis in Achworth, Georgia. Shawn was 42 en was net weer bij zijn moeder komen wonen. Hij was handig met computers en zijn hobby’s waren fotografie en webdesign. Zijn specialiteiten waren huwelijken, verlovingsfeesten, portretten en landschappen.



http://fookembug.wordpress.com/


Beroemde doven: Ottavio Assarotti



Geboren 25 oktober 1753 tot 24 januari 1829 in Italië. Assarotti was geestelijke en theoloog, en stichter van van dovenscholen in Italië en van het handalfabet. Studeert rechten. Nadat hij in heel wat scholen les heeft gegeven keert hij terug naar Genua waar hij een passie ontwikkelt van de zaak van de doven en sticht in Genua in 1811 het nationale instituut voor de doven. Nu de pater Assarotti stichting. Hij maakte een handalfabet, dat nog door enkele doven gebruikt wordt om te communiceren. Deze taal noemde men de ‘Assarotti methode’ en was de basis voor het oprichten van talrijke andere onderwijsinstellingen voor doven over heel Italië. Hij overleed in Genua op 76-jarige leeftijd. Er werd een straat naar hem genoemd in Genua.



http://www.sourds.net/2011/02/08/les-grands-sourds-ottavio-assarotti/

07-02-2011


Freak City



Jeugdauteur Kathrin Schrocke schreef een roman over een doof meisje Lea en haar vriend Mika die voor haar gebarentaal leert. Kathrin Schrocke studeert germanistiek en psychologie. Ze schreef al theaterstukken, kinder- en jeugdromans. Ze woont in Augsburg.



http://www.hna.de/nachrichten/kreis-kassel/baunatal/lesung-mika-nach-freak-city-1112317.html


Gebaren luider dan woorden



Hoe een gebarentolk gebruiken op tv. Dove kijkers zijn er niet mee gediend te zien dat het water nog een halve meter gaat stijgen. Op 12 januari toen Brisbane in Australië onder water liep werd de eerste minister Anna Bligh tijdens haar tv-boodschappen vergezeld van een Australische gebarentaaltolk. Ze zei erbij dat ze er zeker wou van zijn dat iedereen de beste informatie zou krijgen en zo snel mogelijk. En wat gebeurde er dan? Ofwel werden tijdens haar toespraak nog eens de beelden van de overstromingen getoond, zonder dat de tolk in beeld was uiteraard, of er werd zodanig ingezoomd op de premier dat de tolk uit beeld verdween. Australische doven protesteerden massaal op hun facebookpagina’s.



http://www.abc.net.au/mediawatch/transcripts/s3132386.htm


Een kleine jongen luistert toe



Toen Stefanie König voor het eerst hoorde dat haar zoontje doof is, was het een zware schok voor haar. Ik heb toen al snel gebarentaal geleerd. Ik heb nooit gedacht dat Lasse normaal zou kunnen spreken. Daarom is het nu verbazend dat de kleine man van 2,5 jaar oud nu al regelmatig “mama” kraait en op muziek rond de kamer danst. Toen hij 14 maanden oud was hebben artsen in Hannover hem twee implantaten ingeplant. Hij wordt opgevolgd door Kerstin Uhlenbusch, een logopediste die hem wekelijks bezoekt en spelenderwijs leert praten.



http://www.kreiszeitung.de/nachrichten/landkreis-diepholz/weyhe/kleiner-junge-horcht-1110437.html

Onderzoek bekijkt hoe dove kinderen hun gesproken taal kunnen ontwikkelen


Het onderzoek dat in verschillende scholen loopt omvat 50 schoolprogramma’s in drie landen en onderzoekt opvoedkundige, spraak en taalontwikkeling. Tamala Bradham , assistent professor hoor- en spraakontwikkeling leidt het onderzoek. Het is mogelijk gemaakt door de Vanderbilt technologie die het mogelijk maakt om grootschalige onderzoeken te doen. Tot nu waren het groepen van 10 tot 30 kinderen die onderzocht werden. Toch is gehoorverlies één van de meest voorkomende geboortedefecten in Amerika met 3 per 1.000 baby’s die geboren worden met blijvend gehoorverlies. Er werd berekend dat de publieke kost voor de economie oploopt tot 400.000 dollar per kind met gehoorverlies, vooral door de kost van het speciaal onderwijs. Als ze niet vroegtijdig opgespoord worden lopen de kosten zelfs op tot 1 miljoen dollar per individu. Ongeacht de keuze van communicatie hebben de ouders informatie nodig over geletterdheid, taal, spraakverstaan en hoortechnologie.

http://news.vanderbilt.edu/2011/02/study-tracks-how-deaf-children-can-develop-spoken-language/

Video met Helen Keller

Een stuk uit het nieuws van 1928 met Helen Keller en Anne Sullivan opgenomen met ondertiteling. Een enig document en merkwaardig om zien.

http://deafnewstoday.blogspot.com/



Eerste CODA wordt goeverneur van South Dakota!



South Dakota heeft een nieuwe goevernier die Amerikaanse Gebarentaal kent en die goed bekend is en bevriend met de Dovengemeenschap. Hij is het eerste kind van een dove volwassene die als goeverneur beëdigd is op 8 januari. Zijn naam is Dennis Daugaard. Hij is een republikein. Daarvoor zat hij in de senaat van South Dakota. Hij groeide op op de boerderij van zijn dove ouders. Zijn eerste taal is het ASL. Hij was tolk, buschauffeur, klerk bij een advokaat en veiligheidsagent terwijl hij voor advokaat studeerde. Hij werd adkvokaat en werkte een drietal jaar in Chicago. Hij is altijd een verdediger geweest van de doven en hun belangen. Op volgende link kan je hem zien in een video waarin hij het heeft over zijn achtergrond. Je ziet ook zijn ouders. Zet de ondertitels aan:


http://www.youtube.com/watch?v=h78lAI2Msfk



http://fookembug.wordpress.com/


Bekende dove Amerikaanse fotograaf en moeder dood in huis



Shawn Hutcheson was professioneel fotograaf. Hij was de eigenaar van twee websites DeafSeek en DeafMeek. Shawn en zijn moeder werden gedood door revolverschoten in hun huis in Acworth, Georgia, VS. Toen de politie arriveerde na een 911-oproep stond het huis in lichterlaaie. De politie denkt dat het gaat om een moordzelfmoord.



http://fookembug.wordpress.com/

Blogarchief