23-12-2010


Dove basketter in Northridge heeft spelgevoel



Michael Lizarraga koos om naar Northridge naar school te gaan omdat daar het Nationaal Centrum voor Doven is gevestigd en er ongeveer 200 dove en slechthorende studenten zijn tussen de 35.000 anderen. Vorige week begon het nieuwe basketseizoen. Het is de traditie om de speler die aan de bal is al te leiden door te roepen “tuna”, een afkorting van het vroegere forty-two. Maar de lange Lizarraga glimlacht alleen maar, want ze verspillen hun adem aan hem, hij hoort hen toch niet. Hij scoorde zelfs 15 punten, de hoogste score in zijn carrière tot nu toe.



http://www.nytimes.com/2010/12/23/sports/ncaabasketball/23northridge.html

22-12-2010


Dove man vastgehouden door politie van Minsk, Wit-Rusland



In de nasleep van de verkiezingen van zondag in Wit-Rusland wordt een dove man vastgehouden door de politie van Minsk, omdat hij zogezegd anti-regeringsslogans zou geroepen hebben tijdens een betoging van de oppositie na de verkiezing op dinsdag 21 december. Tijdens de voorleiding in het gerechtshof kon de genaamde Antonov S. de vragen van de rechter niet beantwoorden, omdat hij doof bleek te zijn. Hij werd terug naar de gevangenis gestuurd.



http://telegraf.by/2010/12/a-deaf-and-dumb-detained-by-minsk-police-for-shouting-anti-government-slogans-media.html

15-12-2010


Astronauten beantwoorden vragen in gebarentaal



Leerlingen van de Texas Dovenschool krijgen hun antwoorden van het ISS in gebarentaal. Astronaut Tracy Caldwell Dyson gebruikte gebarentaal om op hun vragen te antwoorden. De sessie duurde meer dan een uur. Het project was haar eigen idee om doven en slechthorenden te stimuleren om meer over de ruimte te leren. Alles werd gecoördineerd door Dr. David Coco die zelf doof is. Klik door naar de site onderaan en bekijk de ondertitelde video van Nasa.



http://www.kxan.com/dpp/news/education/Astronaut-signs-to-students-from-space

14-12-2010


De FIFA.com zal samenvattingen uitzenden met internationale gebarentaal



Samenvattingen van de 64 matches van de Wereldbeker in Zuid-Afrika in 2010 zullen uitgezonden worden met internationale gebarentaal op FIFA.com. Voor de eerste maal geeft FIFA de kans aan doven en slechthorenden van over de hele wereld om in de beste omstandigheden de 64 matches van de competitie te volgen. ( wel een rijkelijk laat bericht, mt)



http://topsports.biz/football/fifa-com-diffusera-des-comptes-rendus-video-en-langue-des-signes-internationale-2630.html


Meer mensen willen ASL leren in de VS



Een recent artikel in USA Today meldt dat ASL op de vierde plaats staat bij het aanleren van vreemde talen. Inschrijvingen stegen de laatste drie jaar met 16%. Spaans en Frans staan op de eerste en tweede plaats, het Duits staat op de derde plaats met slechts een verschil van 0,3% met ASL. Hoewel doven er misschien op staan om ASL niet als een vreemde taal te beschouwen is het ASL wel een taal op zichzelf. Het is geen vertaling van het Engels . ASL heeft een eigen zinsbouw, met regionale variaties en slang. En zoals andere talen leeft het ASL als taal mee met de tijd, vooral als het gaat om het opnemen van nieuwe gebaren voor nieuwe technologieën.



http://technorati.com/lifestyle/article/study-of-sign-language-on-the/


CI-chirurg krijgt erkenning



Een expert in cochleaire implantatiechirurgie wordt vandaag geëerd. Professor Dr. Bruce Gantz van de universiteit van Iowa krijgt de Distinguished Mentor Award voor zijn uitzonderlijke pedagogische en begeleidende gaven. Gantz is één van de leidende neurotologisten die het Iowa Cochleaire Implantresearchcentrum 15 jaar geleden hebben opgericht. Het wordt beschouwd als een van de belangrijkste centra voor cochleaire implantatie.



http://deafnewstoday.blogspot.com/


De kerstman komt met het Internet



De kerstman heeft geen rendier meer nodig, hij gebruikt ook het Internet om tot bij de kinderen te komen. Tom Shaffer weet nog hoe het was als jonge dove jongen toen hij niet met de Kerstman kon praten. Nu grijpt hij de gelegenheid om zelf kerstman te zijn en ASL te gebruiken om te communiceren met kinderen uit zijn streek over het Internet en zo hun wenslijst door te geven.



http://thetimes-tribune.com/news/who-needs-reindeer-santa-reaches-children-over-the-internet-1.1077008#axzz186VqH9yO

08-12-2010



Doof protest



Dove mensen protesteren met posters tijdens een protestmars tegen de strenge economische regeringsbesparingen in Athene op 3 december. Er waren meer dan 500 gehandicapte mensen aanwezig die protesteerden tegen de strenge maatregels die hen ook niet sparen. Op de plakkaten staat “Griekse Gebarentaal”.



Bron: yahoo

07-12-2010


Goede Samaritaan helpt doven uit brandend huis



Indianapolis.VS. Een familie van vier personen is veilig uit hun brandend huis geraakt nadat een passant hen wakker maakte en naar buiten hielp. De man ging daarna verder zonder dat de familie zijn naam weet. Kathy Dean, haar zoon en twee familieleden sliepen toen ze geklop op de deur hoorde. Ze werd wakker en rook brandlucht. Ze maakte de andere drie wakker. Ze zijn alledrie doof en hoorden het geklop niet. Er is wel een rookmelder, maar toevallig waren de batterijen een paar dagen ervoor leeg. De brandweer had het moeilijk om bluswater te vinden. De dichtsbije brandkraan was bevroren. De oorzaak ligt waarschijnlijk bij de electrische leidingen, want de zekeringen waren al een paar keer uitgevallen.



http://www.wishtv.com/dpp/news/local/marion_county/Good-samaritan-helps-rescue-family-from-house-fire-


Doof meisje blinkt uit als balletdanseres



Indianapolis. VS. Margaret Katter danst sinds haar derde. Ze heeft het altijd graag gedaan, dus hebben we haar aangemoedigd zegt haar vader. Nu is Margaret 16 en studeert aan de Curtain Call Studio. Vier dagen per week oefent ze drie tot vier uur per dag. Niets van dit alles is echter speciaal zei het niet dat Margaret doof geboren is. Ze is een leerlinge in de Indiana School for the Deaf is spreekt vloeiend gebarentaal en Engels. Haar doofheid stond haar nooit in de weg. Soms moet ze de leraar vragen om duidelijk te spreken of moet ze vooraan staan. Het enige verschil is dat ze de muziek niet hoort maar voelt. Als ze muziek stil is, moet ze tellen.



http://flyergroup.com/local/x278364959/Deaf-student-excels-at-dancing

Doof, gehandicapt meisje verkracht en geslagen



Mali. Afrika. Mannen doen tegenwoordig alles om aan hun libido te voldoen. Maar om een gehandicapt, doof meisje te overweldigen, en van haar bloed te beroven, dat is toch onuitgegeven. En toch gebeurde het met Djénébou. Ze is pas 18, kan sinds haar geboorte niet horen en kan niet lopen. Ze woont met haar moeder alleen in een hut omdat ze ’s nachts geluiden zou maken en de buren zagen daarover. Omdat de verkrachting nog niet voldoende was staken de aanvallers een ijzeren baar in haar hoofd om haar bloed op te zuigen. Ze werd ’s morgens dor buren gevonden en gelukkig naar het ziekenhuis gebracht. De bevolking van Bamako is geschokt. De Malinese gehandicaptenvereniging stelt alles in het werk om haar te helpen en de daders te ontmaskeren.

http://www.sourds.net/2010/12/07/handicapee-sourde-et-muette-djenebou-diarra-a-ete-violee-et-agressee-par-des-inconnus-qui-aspiraient-son-sang/

TEDxBrussels 2010-12-07

Gisteren ging in het Bozar de TEDxBrusels door. Briljante geesten krijgen elk 10 minuten om op een plezierige manier de meest moderne ontwikkelingen op allerlei vlakken van wetenschappen, filosofie, geneeskunde, taalontwikkeling enz. aan een enthousiast publiek naar voren te brengen.

Vorige week ging TEDxAmsterdam door. Daar was Bart Koolen te gast. Die gaf een lezing in gebarentaal, waarin hij stelt dat 93% van de communicatie non-verbaal is. Alle lezingen kunnen op de site van TED teruggevonden worden.

http://www.tedxbrussels.eu/2010/programme.html



Blogarchief