21-11-2010


Eerste Europese gebarentaaluniversiteit in de steigers



In Duitsland leven ongeveer allemaal samen 800000 mensen die doof zijn. Maar slecht 100 van hen studeren ook. Niet alleen Gebarentaal of Gebarentaaltolk maar een gewone studie, en dat is zeker niet eenvoudig voor hen. Ze hebben een tolk nodig om de lessen te volgen en begripsvolle docenten. Om doven en slechthorende studenten grotere gelijke kansen te bieden is men van plan in Bad Kreuznach de eerste Europese Gebarentaaluniversiteit op te richten. Al in 2013zouden er 300 horenden en dove studenten starten, en in de toekomst 2000 studenten. Lessen zouden gegeven worden door docenten die de gebarentaal beheersen zodat de communicatie gewaarborgd is.( Welke gebarentaal er zou gehanteerd worden staat er niet bij. Is dat de Duitse gebarentaal of een andere, als ze een Europese tegenhanger van Gallaudet willen zijn ten minste, mt)



http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6155949,00.html

13-11-2010

De taal van de Liefde






Iedereen die de video bekijkt draagt bij aan de fondsen van The American Society for Deaf Children, gemaakt door het Jubiliee Project. Iedere keer het filmpje bekeken wordt in november komt er geld bij. Makkelijk toch.


Jullie Engels is wel goed, maar mijn interpretatie. “Waar luister je naar?”, “Naar mijn liedje”, op het einde: “Wil je mijn liedje horen?”, Ja, hij hoort alleen geruis. Hij antwoordt: “Je blijft toch mooi”.




http://deafnewstoday.blogspot.com/






11-11-2010


Medische robotten vechten mee in de oorlog tegen doofheid



Zelfdenkende robot microboor helpt mee. De eerste in de wereld, voor het eerst getoond in London op 3 november. De medische robot is met succes getest bij cochleaire implantaatchirurgie. Hij kan het verschil maken tussen verschillende soorten weefsels, het precieze perforatiepunt bepalen en zelfstandig tot op een bepaalde diepte boren, zonder geprogrammeerd te zijn. Het wordt voorgesteld, en is ontwikkeld door professor Peter Brett.



http://www.pandct.com/media/shownews.asp?ID=27012

10-11-2010


dVELO



Deafvelo is gesticht in juli 2005 door een groep dove en horende wielerfanaten in Washington, DC. Hun eerste trip ging van de Torenklok van Gallaudet Universiteit naar Mount Vernon en terug, ongeveer 48 km. Het doel van de club is de fietssport te promoten bij dove en slechthorende mensen. De club bestaat uit fietsers met alle niveaus aan ervaring. Lidmaatschap is open voor iedereen. (Indien er een Vlaamse dovenfietsclub is moeten jullie die mensen eens uitnodigen naar de Ronde van Vlaanderen voor amateurs!)



http://www.dvelo.com/?id=639


Een betere dienstverlening aan de Dovengemeenschap



Er zijn ongeveer 28 miljoen mensen met gehoorverlies in de VS. 1% daarvan is doof. Verschillende achtergrond, verschillende opvoedingsmethodes, opvoeding thuis en blootstelling aan taal resulteren in verschillende communicatiemanieren. Het personeel van het Amerikaanse gerechtsapparaat moet leren dat er verschillende manieren zijn om die mensen te benaderen. ASL is een visuele taal, maar er zijn andere communicatiemanieren. ASL is een officiële taal die gebruik maakt van het hele lichaam, gezichtsuitdrukkingen, gebaren, lichaamstaal en handgebaren. Het volgt de Engelse grammatica niet en er is geen geschreven vorm van ASL. Een andere vorm van benaderen is de totale communicatie, gebarentaal, liplezen, schrijven. En er is ook nog vingerspelling en cued speech. Je kunt niet zomaar zien dat iemand doof of slechthorend is. Kijk naar handgebaren, misschien spreken ze wel maar duiden ze tegelijkertijd aan dat ze niet kunnen horen. Ze gebaren soms dat ze willen iets opschrijven. Kijk naar visuele tekens, een kaart met doof op, een hoorapparaat enz. Weet je het niet, vraag het. Houdt goed oogcontact, kijken naar het zwaaien met de handen, of op de grond stampen. Bij niet verstaan, herhaal de vraag of gebruik een andere woordkeuze. Ten slotte werd ook een kaart met een paar essentiële gebaren gemaakt.



http://www.corrections.com/news/article/25955-better-serving-the-deaf-community

09-11-2010



De familie Beckham leert gebarentaal





Om zich beter verstaanbaar te maken met een dove vriend leert de familie Beckham gebarentaal. De laatste tijd zijn ze een beetje uit het schandaalnieuws verdwenen. Nu komt het kroost meer op de voorgrond. En het laatste nieuws is dat ze alle vijf gebarentaal leren omdat één van hun vrienden doof is. De jongste zoon Cruz, vijf jaar, is vooral in scheldwoorden geïnteresseerd. Hij wil weten bijvoorbeeld wat het gebaar voor shit is. Spijtig genoeg is dat waarschijnlijk het gewone gespreksniveau ten huize Beckham. Maar toch, beter dat dan niets.





http://woodz.schwarzwaelder-bote.de/stars/news/5735-die-beckhams-lernen-die-zeichensprache.html

08-11-2010



Gebarentaal komt in kracht weer




Gebarentaal voor doven en slechthorenden wordt in Frankrijk opnieuw in school gebruikt. Tot tien jaar geleden was het verboden in scholen gebarentaal te gebruiken. Heden ten dage wordt gebarentaal meer en meer gebruikt in de klas om dove en slechthorende leerlingen te begeleiden. Gebarentaal wordt ook als keuzevak aangeboden aan de middelbare schoolleerlingen. Een voorbeeld van een gemengde klas in het college van Rouen. Dove leerlingen van het zesde zitten gemengd met horenden. De klassen worden wel klein gehouden. De doven hebben een hoorapparaat en kunnen liplezen. Maar naast de lerares Frans staat een gebarentolk die de cursus in gebarentaal uitlegt. Het is een meerwaarde om alle nuances van de taal te kunnen vatten. Wat niet begrepen is, wordt opnieuw uitgelegd aan de dove leerlingen door de gebarentolk. Dit wordt door alle leerlingen geapprecieerd.

http://normandie.france3.fr/info/haute-normandie/la-langue-des-signes-revient-en-force-65743599.html

05-11-2010

Jongen verklaart zijn liefde in gebarentaal



Een jongen vertelt aan zijn dove vriend over zijn liefde en lust met deze Youtube video. Ondertussen hebben al meer dan 190.000 menen deze speciale boodschap in gebarentaal aangeklikt. Kijk hoe zenuwachtig hij is, en af en toe kijkt hij naar de persoon naast de camera die hem voordoet wat hij moet gebaren. Je moet wel 18 zijn om te kijken. ( zegt Youtube).



http://www.gayboy.at/news/16764




http://www.gayboy.at/news/16764

Begin van dovencultuur



Het concept van Dovencultuur werd voor het eerst onderkend in 1965 in de Dictionary of American Sign Language door William Stokoe, Carl Croneberg en Dorothy Casterline. Voor die tijd werden doven alleen bekeken door medici en opvoedkundigen als zijnde doof of slechthorend, niet in termen van hun eigen cultuur.



http://deafnewstoday.blogspot.com/

04-11-2010



Stil lijden



Regine Zille is zwaar slechthorend. 30 jaar lang heeft ze geprobeerd haar handicap te verstoppen. Ze leerde liplezen, worstelt zich door haar schoolopleiding, maar voelt zich een buitenstaander. Pas sinds kort kan ze van haar leven genieten. Pas dan, op haar 30ste wordt de diagnose gesteld en krijgt ze een hoorapparaat. Pas dan, vertelt ze, hoort ze het ruisen van de bladeren. En ze was al in verwachting van haar eerste kind. Daarvoor heb ik in een glazen stolp geleefd. Nu is ze 51 en heeft ze een CI en kan ze ten volle van het sociale leven genieten.



http://www.sueddeutsche.de/muenchen/muenchen/vermischtes/einfach-nur-anders-regine-zille-stilles-leiden-1.1018996


Misbruikte Italiaanse doven



Leden van de vereniging die zich de ‘stem van de overlevers’ noemt, een vereniging voor slachtoffers van misbruik door kerkmedewerkers, met links Gianni Bisioli, die een bord om zijn nek draagt, waarop in het Italiaans staat: “In het Provolo Instituut voor Doven in Verona werd ik door 16 priesters, 5 leken, 5 klasgenoten en een bisschop misbruikt. De vrouw in het zwart op de achtergrond is de gebarentolk. Mensen uit een twaalftal landen, die beweren verkracht of misbruikt te zijn door katholieke priesters kwamen in Rome samen voor een kaarsentocht naar het Vaticaan om de overlevenden een hart onder de riem te steken.



http://news.yahoo.com/nphotos/slideshow/photo/101031/481/urn_publicid_ap_org3a2b2fb27b0a49a38439f7feb1753bc3/



Lerares Robyn Gates



Deze foto toont lerares Robyn Gates op 8 oktober 2010 en peuter Haley Smith, 20 maanden oud terwijl ze gebarentaal aan het oefenen zijn op de kleuterschool in Pensacola, Florida. Gebarentaal is al lang een techniek die door psychologen gebruikt wordt met zeer jonge kinderen, maar ouders hebben de manier van werken de laatste 10 jaar algemeen aanvaard om met hun peuters beter te communiceren.



http://news.yahoo.com/nphotos/slideshow/photo/101015/480/urn_publicid_ap_org_a8f32c94acdf459992bb9b3c34eff0ea/


Zahra Clare Baker



Deze ongedateerde foto werd ter beschikking gesteld door de FBI en toont Zahra Clare Baker, een 10 jaar oud doof meisje uit Noord Carolina die slechts één been heeft, het andere is een prothese en die reeds 3 weken vermist is. De politie onderzoekt het tijdsgebruik van de stiefmoeder. De verdwijning werd eerst afgedaan als een ontvoering, maar de politie twijfelt daaraan.



http://news.yahoo.com/nphotos/slideshow/photo/101012/480/urn_publicid_ap_org_ef5ff4e685fc43fc81705370087408cc/


Gebarentaaltolk gebaart.



Een ASL-tolk, rechts van president Barack Obama spreeks in de East Room van het Witte Hus in Washington op vrijdag 8 oktober 2010, net voor het ondertekenen van de 21-ste eeuwse Communications en Video Accessibility wet.



http://news.yahoo.com/nphotos/slideshow/photo//101008/480/urn_publicid_ap_org_b9d6afc8495e445c81074245d56b90d4/

03-11-2010

Binnenkort kunnen doven naar de radio luisteren


De universiteit van Towson helpt miljoenen om hun leven te veranderen. Hoewel Amanda Comninos doof is, luistert ze naar de radio. De universiteit van Towson en NPR werken samen om de eerste radio voor doven en slechthorenden te maken. In de auto ziet de chauffeur het GPS scherm, maar de passagier ziet de radiotekst van wat uitgezonden wordt. Het is ook mogelijk om speciale omroepen te horen (zien), nieuws over catastrofen, gesloten scholen, en alarmoproepen allerhande. De technologie zou toegankelijk moeten zijn in 2012. Het is een multi-platforme technologie zo dat doven ook een miniradio in hun iPad of iPhone kun aansluiten en zo de radiotekst lezen. Prof. Sheffield won de Daily Record prijs voor vernieuwer van het jaar voor de teletekstradio. Prijs te beginnen bij 80 euro.

http://wjz.com/local/towson.university.deaf.2.1990918.html


Een reis in de tijd of een dove vrouw met een hoorapparaat?








Al een week lang speculeren internetgebruikers of een vrouw in een filmpje van 1928 nu een GSM gebruikt of niet. LiveScience kwam met het antwoord en maakte de wilde verhalen kapot. Waarschijnlijk was de vrouw uit het filmpje van Charlie Chaplin doof of slechthorend en gebruikte ze een zogenoemde oortrompet. Kijk op de foto.









http://www.opposingviews.com/i/time-traveler-on-cell-phone-probably-just-a-deaf-woman



02-11-2010


Dove Engelse diplomate die het Ministerie van buitenlandse zaken een proces voor discriminatie aandeed, verloor.



Jane Cordell, die haar eigen dienst een proces voor discriminatie aandeed, verloor haar zaak. Jane is 44 en ging in dienst van buitenlandse zaken in 2001. Begin dit jaar kreeg ze een post aangeboden in Astana, de hoofdstad van Kazakstan. Niet lang daarna werd het aanbod ingetrokken omdat het teveel zou kosten om haar te voorzien van gespecialiseerde tolken. Dat werd berekend op een half miljoen Pond voor twee jaar. Jane Cordell maakte een proces aanhangig bij de arbeidsrechtbank, ze werd gesteund door de Gelijkheidscommissie, maar verloor deze week haar zaak. De rechtbank oordeelde dat de kosten voor tolken het vijfdubbele bedroegen van haar eigen salaris. Dat er dus in feite 5 mensen moesten betaald worden voor het werk van één.



http://www.telegraph.co.uk/expat/expatnews/8102630/Deaf-diplomat-who-sued-FCO-for-discrimation-loses-fight.html

Blogarchief