29-06-2010


Ouder worden van een doof kind vandaag





Bij uitgeverij ‘L’Harmattan’ verscheen op 20 mei in Frankrijk een handboek voor verse ouders met dove kinderen. Als het vroeger al geen pretje was om een doof kind te hebben, dan is het vandaag nog complexer. Want de tijd om beslissingen te nemen wordt korter en korter. Nu moet men beslissen in de drie maanden na het vaststellen van de doofheid. Welke beslissingen moeten genomen worden? Het woord is aan de ouders, de professionelen, geneesheren NKO, audiologen, psychologen. 144 blz. Auteurs: Annette Gorouben, Daniel Abbou, Emmanuelle Bureau, Christiopeh Crouzier.



http://www.sourds.net/2010/06/28/livres-linguistique-devenir-parents-denfants-sourds-aujourdhui/#more-35683

27-06-2010


Dove man gearresteerd omdat hij de politie aanviel op de G-20 helemaal geen betoger





De dove keukenhulp Emomotimi Azorbo kreeg zaterdag zijn vrijheid terug nadat hij zogezegd de Toronto politie had aangevallen op een protest tegen de G20. Maar vrienden van hem zeggen dat hij helemaal niet bij de demonstreerders hoorde. Azorbo, 30 jaar oud sukkelde over een paar fietsen nadat hij in het gedrum van protesteerders en politie was terechtgekomen. Hij werd vastgenomen omdat hij weigerde de bevelen van de politie op te volgen. Nu protesteren dovengroeperingen tegen de politie omdat ze hem niet van een tolk lieten gebruik maken tijdens en na de arrestatie. Hij was gewoon op de verkeerde plaats op het verkeerde tijdstip. Hij stak gewoon de straat over om een fles water te kopen en verstond de politieorders gewoon niet.



http://www.torontosun.com/news/g20/2010/06/26/14528681.html

23-06-2010

Mountain2Mountain, berg naar berg.



Deze organisatie probeert onderwijs te leveren en kansen te creëren voor vrouwen en kinderen in Afghanistan. Ze denken dat investeren in vrouwen en kinderen de meest effectieve manier is om stabiliteit en economische vooruitgang te bereiken. Ze willen onder andere een dovenschool bouwen voor 1000 leerlingen. Het land heeft wel geen formele gebarentaal. De groep uit Denver (VS) werkt aan een versie van een gebarentaal gebaseerd op gesproken Afghaanse talen en internationale gebarentaal..



http://deafnewstoday.blogspot.com/2010/06/afghan-school.html

22-06-2010


Design hoorapparaten om te verbergen dat je doof bent.





De schrik voor sommigen om een hoorapparaat te moeten dragen weerhoudt hen ervan om het te doen. Hoewel de laatste generatie hoorapparaten al piepklein zijn. Een gedeeltelijk dove audiologe ontwierp een vernieuwende collectie accessoires voor hoorapparaten. Kate Cross werkte ervoor samen met een juwelenontwerpster. Ze noemen het de ‘Hearrings’ collectie. Versieringen eigenlijk om het apparaat te verstoppen. Haar eigen ervaring is dat ze het hoorapparaat bekeek als een grote beige banaan. Haar ervaring is ook dat de gemiddelde patiënt van haar 8 jaar wacht om zich een hoorapparaat aan te laten meten.



http://www.metro.co.uk/news/831904-designer-hearing-aids-to-challenge-stigma-of-deafness

21-06-2010


Doof koppel baat verguldatelier uit





Al 15 jaar bestaat het atelier Metze in Blankenrath in de Duitse landsstreek Hunsrück. Dat willen Thea (56) en haar man Manfred Metze (60), beiden doof, natuurlijk vieren. Ze bedekken kaders met bladgoud. Dat doet Manfred al heel lang als werknemer, maar door zijn doofheid durfde hij het niet aan om zelfstandige te worden, tot hij het 15 jaar geleden met de hulp van zijn vrouw en kinderen Natalie en Daniël toch aandurfde.



http://www.taubenschlag.de/

20-06-2010



Arabische Dove week in Syria





Aamal, een ngo die gehandicapten steunt, lanceerde een nieuw programma om doven te helpen. Op 2 mei kondigden ze aan dat ze 25 dove kinderen in plaatselijke scholen gaan plaatsen. Ze werden 2 jaar voorbereid samen met de centrale raad voor gehandicapten in Syria. Tijdens de Arabische week voor de doven die liep van 26 tot 30 april werden verscheidene campagnes gevoerd om mensen bewust te maken over hun dove medemens. Kleuters kregen ook een gratis hoortest en kinderen met een hoorprobleem konden Syrische beroemdheden ontmoeten. Aamal werd in 2002 opgericht door de vrouw van de president Asma al-Assad.



http://www.dp-news.com/pages/detail.aspx?l=2&articleId=42541


50-jarige kan voor het eerst horen





Voor het eerst in haar leven kan Silvia Lang haar eigen stem horen. Een hoorprothese maakt dit mogelijk. “Mijn God!” zegt Silvia. Van schrik en emotie houdt ze haar hand voor de mond. Dan zegt ze: “ Ik hoor mezelf voor het eerst spreken!” Stefan Saul lacht, hij heeft het implantaat aangebracht. Het implantaat werd ingeplant in het Algemeen ziekenhuis van Koblenz. Silvia Lang is een voorbeeld voor slechthorende mensen die er niet durven aan beginnen. De kosten voor de operatie, ongeveer 25.000 euro, worden in Duitsland door haar ziekteverzekering betaald.



http://www.newsclick.de/index.jsp/menuid/2046/artid/12381357


Grootste overwinning voor dove Ultimate Fighter





Dove ultimate fighter Matt Hamill vocht eerst tegen troebel zich, een gebroken hand en een stafylokokkeninfectie voor hij de match in Las Vegas tegen Keith Jardine kon winnen. Hij won met een unanieme technische beslissing The Ultimate Fighter 11 Finale vorige avond. Hamill won nu 10 keer, tegen 2 verloren matchen. Het was op het nippertje want Jardine raakte hem op het oog in de tweede ronde. En hij was al gehandicapt door een gebroken linkerhand door een slag op Jardine zijn hoofd. Hamill won nu 4 keer op een rij en kreeg 25.000 dollar.



http://deafnewstoday.blogspot.com/


Steam Packet maatschappij van het Isle of Man moet betalen voor dove kok





Ze werden veroordeeld tot het betalen van 3.180 Pond ter compensatie aan de weduwe van de scheepskok die doof was geworden door overdreven lawaai. Thomas Keef, uit Liverpool spande een proces aan tegen de Isle of Man Steam Company nadat hij 35 jaar op de ferry’s had gewerkt. Hij stierf tijdens het proces, maar zijn weduwe aanhoorde het verdict. De ferry firma moet ook de proceskosten van meer dan 50.000 Pond betalen. Heel wat mensen getuigden tegen de maatschappij. Ze kregen niets om zich te beschermen tegen het lawaai en soms moesten ze gebarentaal gebruiken om zich verstaanbaar te maken. In eerste instantie kreeg de maatschappij gelijk, maar niet in beroep. De maatschappij liet ook na om geluidsniveaus te testen.



http://news.bbc.co.uk/2/hi/world/europe/isle_of_man/10351506.stm

19-06-2010


Doof meisje uit Quinton (GB) haalt de finale van Miss Engeland 2010.






Een dove vrouw uit Birmingham is de eerste in het land die de laatste ronde haalt voor de schoonheidswedstrijd. Eind augustus zal Siobhan Brindley-Lewis, 24 jaar oud, meedoen aan de finale van Miss Engeland. Haar doofheid is het gevolg van hersenvliesontsteking toen ze drie was. Siobhan kan liplezen en gebruikt BSL.



http://www.birminghammail.net/news/birmingham-news/2010/06/19/deaf-quinton-woman-reaches-final-of-miss-england-2010-97319-26684360/

18-06-2010


Vuvuzelas, de Zuid-Afrikaanse trompetten op het Wereldkampioenschap voetbal kunnen doofheid en ziekte veroorzaken.





Het oorverdovende geluid is niet alleen een gesel voor de oren van de voetballiefhebbers over de hele wereld, ze kunnen ook een gezondheidsrisico inhouden. De decibels kunnen stijgen tot 127, luider dan een kettingzaag en de kijkers in het stadion hebben het risico om gehoorverlies te lijden. Maar verrassend, dat is niet het enige gevaar. Ook het verspreide speeksel van duizenden toeschouwers die allemaal op hun vuvuzela blazen kan verkoudheden, mazelen en tuberculose tot zelfs SARS verspreiden. Maar de FIFA wil van geen ban weten. Ze profiteren natuurlijk van de opbrengst van de verkoop. Zelfs Lionel Messi, één van de beste spelers klaagt dat hij niets hoort op het veld.



http://www.politicsdaily.com/2010/06/16/vuvuzelas-can-cause-deafness-and-disease-experts-warn/

07-06-2010

Door mijn doofheid leerde ik schrijven




De taal van de stilte. Ik was wantrouwig, en daarom begon ik kortverhalen te schrijven. Mijn professor vertelde me dat de steen waar je steeds over valt, dat je die het best kent. En taal is de steen waar ik me steeds aan stoot. Mijn moedertaal is gebarentaal en die heeft een verschillende verhouding met de wereld. Het is concreter en beeldend. Sinds de oude Grieken hebben mensen gebarentaal als een minderwaardige taal afgeschreven, ze is niet gesofisticeerd zoals gesproken of geschreven taal. Zelfs sommige dove mensen zijn daarvan overtuigd. Net zoals je met een andere huidkleur het leven anders ervaart, geloven sommigen dat kunnen spreken en horen essentieel is om een compleet mens te zijn.





http://www.timesonline.co.uk/tol/life_and_style/health/article7143665.ece


Stilte voor het schot






Kassel, Duitsland. Hier is iets aan de hand. Normaal is er veel lawaai op een voetbalveld en nu is het stil. De spelers bespreken een spelfase. Hoekschop zegt de scheidsrechter in gebarentaal. Voor de rest is alles normaal. Publiek en een kraam met worst. Maar bijna zonder lawaai. Spelers en toeschouwers gebruiken gebaren. Een paar jongeren beginnen luid te lachen. Waarover gaat het? Wie geen gebaren kent heeft er het raden naar. De slechthorenden die meespelen, moeten hun hoorapparaat afleggen, anders zijn ze bevoordeeld door spelers die de bal vragen. En als een paar verdedigers een aanvaller doorlaten en hij op doel kan schieten horen ze het gebrul van de doelwachter niet, maar ze hebben het wel begrepen.



http://www.hna.de/nachrichten/stadt-kassel/kassel/stille-schuss-793781.html


Dove man neergeschoten in Kentucky, VS.






De politie van de staat Kentucky onderzoekt de moord op een dove man die in zijn huis werd neergeschoten. Het gebeurde in een mobilhome vrijdagnamiddag. Zijn familie zegt dat de 46-jarige Ralph Spencer daar alleen woonde. Hij zou geen vlieg kwaad doen. Het was zijn vriend die met hem samen naar de winkel zou gaan die morgen, die zijn lichaam vond in de woonkamer.



http://www.lex18.com/news/deaf-breathitt-co-man-shot-killed

04-06-2010


Roman beschrijft de culturele kloof tussen doven en horenden






Ann Arbor, Michigan,VS – De nieuwe roman “Four Days in Michigan” van Philip Zazove verhaalt over een jonge dove vrouw die verliefd wordt op een soldaat die met verlof is. Het speelt zich af in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog en het onderzoekt de diepe kloof tussen de Dove cultuur, met een hoofdletter D, en de horende wereld. De auteur weet heel wat over die kloof. Hij was de eerste dove die naar het gewoon onderwijs ging in de buitenwijken van Chicago en hij werd één van de eerste dove dokters van de VS. Hij is nu professor in het departement van de familiale geneeskunde aan de universiteit van Michigan.



http://www.publicbroadcasting.net/michigan/news.newsmain/article/8/0/1658891/Arts..and..Culture/Novel.Explores.the.Cultural.Divide.Between.Deaf.and.Hearing


Wereldbeker voetbal in Zuid Afrika uitgezonden verslagen in gebarentaal






Voor het eerst zal de FIFA verslagen uitzenden van het voetbaltornooi in Internationale Gebarentaal. IS is de taal die gebruikt wordt door de Worldfederation of the Deaf op internationale gebeurtenissen. De internationale dovengemeenschap is tevreden met deze grote stap voorwaarts.



http://www.examiner.com/x-36055-Hartford-Disability-Examiner~y2010m6d3-Soccer-World-Cup-of-South-Africa-to-broadcast-reports-in-sign-language


Brand in de Indiana School voor de Doven






Schoolvertegenwoordigers zeggen dat het sprinklersysteem meer schade berokkende dan het vuur zelf. Het gebeurde donderdagnamiddag. De brandweer werd opgeroepen naar de 42ste Street gebouw om 3u15. Het vuur bleef beperkt tot de snackbar in het slaapgebouw. Er waren 50 studenten in het gebouw. Ze werden geëvacueerd voor de brandweer er was. Donderdag was net de laatste dag waarop de zesde jaars afstudeerden. Er is een onderzoek gestart naar de oorzaak van het vuur. Er werd niemand gekwetst.



http://www.fox59.com/news/wxin-fire-at-deaf-school-060310,0,3872297.story

03-06-2010


Neramexan: causaal verband met chronische Tinnitus






De werkzame stof Neramexan zou een stap vooruit kunnen zijn voor patiënten met chronische Tinnitus. Bij het voorstellen van zijn studie zegt professor Dr. Manfred Schubert-Zsilavecz die voor Pharmacon werkt, dat het Cyclohexanderivaat toch zou inwerken op Tinnitus. Men gaat er van uit dat bij chronische Tinnitus naast een beschadiging van de cochlea-haarcellen ook een bepaalde overactiviteit is van Acetylcholinreceptoren. De verstoorde neurotransmitters in de hoorbaan zouden duidelijk verhoogd zijn. Hier grijpt dan Neramexan in. Fase 2 van het onderzoek toont dat Neramexan duidelijk beter werkt dan een placebo. Nu begint men met de derde proeffase.



http://www.pharmazeutische-zeitung.de/index.php?id=34040



Film: Biyaheng lupa











Originele titel: Soliloquy ( ik meen dat het betekent ‘alleenspraak’). Gemaakt in 2009 op de Filippijnen. Het is een soort roadmovie met een bus waarop een dove adolescent zit, Micky die op weg is om zijn biologische moeder te bezoeken. Regisseur Armando Lao.





http://www.sourds.net/2010/06/02/film-biyaheng-lupa/#more-27292

02-06-2010

Eerste tekenfilm ooit voor dove kinderen gemaakt in Rusland






De eerste tekenfilm ooit is gemaakt door een NGO in de Russische stad Kazan. De figuren in de tekenfilm – verschillende honden- gebruiken gebarentaal. Het project is uniek, niet alleen voor Rusland, maar voor de rest van de wereld. Het idee groeide uit vroegere initiatieven. Eerst hadden ze een paar geliefde Russische tekenfilms vertaald in gebarentaal zodat dove kinderen ook konden genieten. In de hoek van de film stond dan een gebarentolk die alles vertaalde in gebarentaal.



http://rt.com/Top_News/2010-06-01/first-ever-cartoon-deaf.html

01-06-2010

De politie schopt dove man

Een filmpje op YouTube toont politiemannen van Tampa Bay ( in Florida, VS, in februari) die een dove man die op de grond ligt, schoppen. Drie politiemannen in burger schoppen de 26-jarige Jacob Cowie. Een agent in uniform komt hen nog een beetje helpen. De agenten zeggen dat de actie gerechtvaardigd was omdat Cowie niet deed wat hem gevraagd werd. Maar hij kon hen niet gehoorzamen, zegt zijn advocaat, want hij is doof. De advocaat zegt dat de mannen hem vanachter benaderden en dat hij niet wist dat het agenten waren. De aanklacht van weerspannigheid tegenover de politie werd teruggetrokken. Hij diende zelf een klacht in en er loopt nu een intern onderzoek bij de politie. ( Ik zie wel dat er heel wat mensen staan op te kijken, die niet ingrijpen, en ook dat er toch verschillende doven in gebarentaal tegen elkaar bezig zijn op de achtergrond. mt)

http://deafnewstoday.blogspot.com/




Een nieuwe wereld van geluid gaat open voor meisje uit Missoula






Aan niets kan je zien dat Karlee Trebesch doof geboren werd 11 jaar geleden. Ze luistert naar de conversatie en geeft zelf commentaar. Ze luistert graag naar muziek; Carrie Underwood is momenteel haar favoriete. Ze is een snuggere, oplettende leerling in de Paxson Basisschool. Toen ze 2 dagen oud was werd haar doofheid vastgesteld. Dat is trouwens ook de reden dat ze zo goed kan spreken. In het verleden werden dove kinderen meestal maar gediagnosticeerd als ze 2,5 jaar oud waren, en dat is nu net de periode waarop taal zich het snelst ontwikkelt. Karlee had dus vlug een hoorapparaat en een implant vanaf 2004. Die implant veranderde haar leven drastisch. Een tweede implant zou haar stereo-horen nog veel verbeteren. Haar moeder liet haar zelf beslissen en in januari werd ze geopereerd voor haar tweede implant. Nu hoort ze waar het geluid vandaan komt. In school heeft ze altijd een gebarentolk gehad, maar met haar implantaten let ze nu meer op de leerkracht.



http://missoulian.com/news/local/article_59c68da0-6d36-11df-8961-001cc4c03286.html


Clint Eastwood 80 en bijna doof






Clint Eastwood werd op 30 mei 80 jaar. Als acteur zegt hij nooit veel. Maar hij is dan ook bijna doof. Hij werd geboren in San Francisco.



http://www.viply.de/?p=37602

Geen geld meer voor briljante dove studente



  • dinsdag 01 juni 2010

De Haan: Paul Demeyer



DE HAAN - De dove Lore Ameloot (18) uit De Haan is met glans geslaagd in haar studies psychologie aan de dovenuniversiteit in Amerika. Toch moet het meisje haar opleiding stopzetten. Het spaargeld van haar ouders is op en de Vlaamse onderwijsminister kan geen subsidies geven.


Lore is de dochter van dove ouders. Ook haar broer Mick is doof. 'We wisten niet dat we dove kinderen zouden krijgen', zegt vader Vincent, 'maar ze hebben ons hun doofheid nooit verweten.' Als dove studente behaalde Lore in het regulier onderwijs haar diploma Kantoor. Al tijdens haar secundair onderwijs maakte ze plannen voor hogere studies psychologie. 'In de dovengemeenschap is er grote nood aan professionals die kunnen werken in de Vlaamse gebarentaal', zegt Lore. 'Veel doven en slechthorenden hebben problemen die gelinkt zijn aan hun handicap. Wanneer ze uiteindelijk de stap zetten naar de hulpverlening, wordt die drempel verhoogd doordat altijd gewerkt moet worden met een tolk. Hoe professioneel die ook is, sommige doven hebben er geen vertrouwen in. Ook hulpverleners weten niet altijd hoe ze met een tolk moeten omgaan.'

Taalbarrières

'Daarom ging ik in 2008 psychologie studeren aan het KATHO in Kortrijk. Maar daar werd ik geconfronteerd met barrières in het Vlaamse onderwijs. Het aantal tolkuren voor dove studenten is erg beperkt en in Vlaanderen zijn tolken nog niet opgeleid voor opdrachten op het niveau van het hoger onderwijs. Daarnaast is Nederlands voor mij een tweede taal. Hoewel ik de leerstof onder de knie had, kon ik het niet altijd goed verwoorden op de schriftelijke examens. Daardoor haalde ik een slechter resultaat dan verwacht.'

'Dus besloot ik een andere weg in te slaan. Ik droom er al enkele jaren van om te studeren aan Gallaudet University in Washington DC, de enige dovenuniversiteit ter wereld. De infrastructuur is volledig aangepast aan dove studenten, de lessen worden gegeven in Amerikaanse gebarentaal. Ik had al contact met Vlaamse dove mensen die er studeerden.'

Spaarboekje leeg

'In mei 2009 ben ik naar de Gallaudet University gegaan en ik slaagde er voor het ingangsexamen. Ik kon mijn opleiding starten in augustus 2009. De enige drempel was de prijs: studeren aan Gallaudet kost bijna 20.000 euro per jaar en een studie duurt drie tot vier jaar.'

Vader Vincent Ameloot vertelt: 'Die studies zijn inderdaad zeer duur maar wij hebben al ons spaarcentjes samengeschraapt om Lore toch die kans te kunnen geven. Intussen heeft ze daar haar eerste voorbereidende jaar achter de rug en is ze met glans geslaagd. Maar nu zijn onze financiële middelen op en daarom vragen we subsidies bij het ministerie van Onderwijs.'

Vorige week kwam het slechte nieuws: Onderwijs kan niet helpen. 'We zijn zwaar ontgoocheld. We snappen het niet goed. Onlangs stond in de krant dat de overheid wel 250.000 euro over heeft om jongerengroepen naar een muziekfestival in Hongarije te sturen. Maar een briljante studente helpen, daarvoor is dan blijkbaar geen geld', zegt vader Vincent.

'Het gevolg is dat Lore moet terugkeren naar België. Haar grootste droom kan niet in vervulling gaan. En de investering van onze spaarcenten heeft nergens toe geleid.'

Overgenomen uit Het Nieuwsblad


Blogarchief