30-04-2010


Dove techniekers bij American Airlines






Deafnation gaat op bezoek bij twee dove medewerkers van de American Airlines onderhoudsploeg in hun werkplaats in Fort Worth, Texas. Robert Bond en Michael Boland, werken daar al 14 jaar. Ze werken dagelijks met enorme vliegtuigen zoals de Boeing 757, 767 en 777. Robert werkt in de werkplaats voor jetmotoren van Rolls Royce, terwijl Michael zich bezighoudt met de rotorbladen. Kijk mee(op de site van deafnation) terwijl we een ronde maken van de hangaar en praten met dove mensen die daar werken. (Jammer, geen ondertitels, maar de ASL kan iedereen wel goed volgen, mt.)



http://deafnation.com/news/aa-deaf-crew


Veertien jaar voor verkrachting dove vrouw






Een man uit Daytona Beach krijgt 14 jaar celstraf voor de verkrachting van een dove vrouw. Hij deed dat in een gestolen auto. De rechter veroordeelde de 19 jaar oude Byron Bernard Powers voor seksueel geweld met een vuurwapen. De politie verklaarde dat Powers de 23-jarige vrouw deed stoppen in juli 2007, trok haar achter een huis en eiste orale sex. Toen de vrouw weigerde richtte hij een revolver op haar hoofd en verkrachtte haar. De vrouw kon uiteindelijk ontsnappen. De politie vond zijn DNA op haar.



http://www.winknews.com/Local-Florida/2010-04-29/Daytona-Beach-man-gets-14-years-for-raping-woman

29-04-2010


Postkaarten van dove schilder






De dove kunstenaar Erwin Spindler (1860-1926) heeft niet alleen maar landschappen geschilderd. In de periode dat hij leefde werd het mode om postkaarten te sturen aan de familie die thuis achtergebleven was. Spindler heeft zijn voordeel gedaan met de trend en maakte honderden postkaarten en liet ze door een uitgeverij in Leipzig uitgeven. De oud-leerkracht plastische opvoeding van de Dovenschool in Leipzig, Joachim Winkler, heeft deze postkaarten verzameld, en heeft er nu 300 verschillende. Ter gelegenheid van de 150ste verjaardag van zijn geboorte wordt een tentoonstelling geörganiseerd van 29 maart tot 30 april in de Dovenschool van Leipzig. Te laat voor ons, maar nu verlengd tot 26 juni.



http://www.taubenschlag.de/

28-04-2010

Marlee Matlin over sociale gerechtigheid




De vertaling in het Nederlands



Wat betekent Sociale Gerechtigheid voor jou?



Voor mij:



Het betekent dat iedere persoon met gelijk welke handicap, er recht op heeft gelijk behandeld te worden. Gelijkberechtiging op politiek vlak, op economisch gebied, op wetenschappelijk gebied of de zelfde promotiekansen heeft op het werk.



Wereldwijd leven er 1 op de 10 mensen met een handicap, dat zijn in het totaal 650 miljoen mensen. Daarvan zijn er drie vierde in de leeftijdsgroep die kan werken.



Welke dingen zijn bijvoorbeeld onrechtvaardig voor mensen met een handicap? Gehandicapten hebben minder kans om uit de armoede op te klimmen. Gehandicapte vrouwen zijn meer door armoede getroffen als gehandicapte mannen en zelfs meer dan niet-gehandicapte vrouwen. In de VS verdienen mensen met een handicap beduidend minder dan de totale groep van etnische minderheden en rassengroepen samen.



Meer dan 90% van de gehandicapte kinderen in ontwikkelingslanden gaan niet naar school.



Sociale gerechtigheid bestaat voor ieder van ons, inclusief de mensen met een handicap. En mensen met een handicap moeten in de maatschappij geïntegreerd worden. Ze moeten op de arbeidsmarkt gelijk behandeld worden en hebben wetten nodig, die aan hun noden voldoen. We weten uit ervaring, dat, als gehandicapten werk vinden, dat bij hun kennis en hun opleiding past, dat ze dan uitstekende werkkrachten zijn en een buitengewone bijdrage aan hun bedrijf geven.



Is Sociale Gerechtigheid voor iedereen mogelijk?



Ja! Als we op iedereen kunnen rekenen. Dat betekent ook op de mensen met een handicap. Als we allemaal samen werken, helpen we het ideaal te bereiken voor honderdduizenden, of zelfs miljoenen mensen over de hele wereld in verscheidene arbeidssituaties.





http://www.comiczeichnerin.de/?p=1217

27-04-2010


Dove man beticht van moord met voorbedachten rade






Earl Handy Jr. stak zijn vrouw van wie hij gescheiden was neer met een mes. Ze stierf. Zijn advocate zegt dat hij niet de bedoeling had haar te doden. De politie arresteerde Earl Handy, 39 jaar, uit Conroe op 16 januari voor het neersteken van Donna Allen Handy, 34 jaar, bij haar thuis. Hij wordt ook beschuldigd van slagen en verwondingen met een dodelijk wapen nadat hij haar vriend, Joseph Taylor, verwondde. Bij zijn arrestatie moest de politie ‘stun guns’, electrische apparaten die schokken toebrengen, gebruiken omdat hij zichzelf begon te steken. Zijn doofheid is het gevolg van hoge koorts toen hij 16 maanden oud was en hij heeft zijn hele leven moeten vechten om zichzelf en zijn familie te onderhouden. Hij gebruikt gebarentaal en kan niet liplezen. De rechter wees hem twee gebarentolken toe.



http://www.hcnonline.com/articles/2010/04/24/conroe_courier/news/indict042610.txt


Uitnodiging van dove pedagoge afgezegd






Het Ministerie van Onderwijs van Singapore trok zijn uitnodiging aan een dove pedagoge weer in voor zijn Lerarenconferentie dit jaar nadat ze ontdekten dat ze doof is. De beslissing zorgde voor groot oproer op het Internet. Bijgevolg veranderden de organisatoren weer van gedacht en nodigden haar opnieuw uit. Susan Elliot was de Leerkracht van het jaar in 2009 in Colorado. Ze heeft een masters van Gallaudet en van de California State University van Northridge. Het ministerie van onderwijs gaf een perscommuniqué uit met de tekst: “ de terugtrekking van de uitnodiging aan Mevr. Susan Elliot was een vergissing van ons, omdat we verkeerd begrepen hadden of er wel tolken nodig waren en ook over haar beroepservaring.”



http://deafnewstoday.blogspot.com/


Gebarentijd






Het leren van gebaren aan baby’ en peuters is ‘in’. Maar voor een goede reden, het helpt hen te communiceren en hun noden kenbaar te maken voor ze kunnen praten. Op vrijdag 30 april is er een concert in Maple Grove (in de VS uiteraard) en daar zal een opvoedkundige show opgevoerd worden waarbij je gebarentaal kan leren door het zingen van liedjes. Gebarentijd is niet alleen ontworpen voor diegenen met gehoorverlies. Het is ook zeer goed om baby’s en peuters te leren communiceren, en ook veel mensen met andere handicaps vinden dat gebarentaal hen enorm helpt.



http://www.startribune.com/blogs/92112594.html

23-04-2010


Het Nederlands van Albert en Paola ontoereikend







De brief met gelukwensen die door het koninklijk paleis gestuurd wordt naar de koppels die hun gouden jubileum vieren, is opgesteld in een voorbijgestreefd Nederlands. Daardoor wordt de brief onbegrijpelijk, wat sommige gemeenteraadsleden van de gemeenten in de buurt van Brussel heeft aangezet om naar het Paleis te schrijven en te vragen de brief aan te passen. De Brusselse schepen Carla Dejonghe van St. Pieters Woluwe, herinnert zich de plotse lachbui bij de groep mensen die de gouden bruiloft van een doof koppel kwam meevieren. De gebarentolk tolkte namelijk dat de koninklijke brief totaal onbegrijpelijk was.



http://www.7sur7.be/7s7/fr/1502/Belgique/article/detail/1093617/2010/04/16/Le-neerlandais-d-Albert-et-Paola-juge-trop-limite.dhtml

22-04-2010

De kunst van het gebaren







M. Meyyappan zijn werk is één van de 10 die subsidie gekregen heeft voor de culturele Olympiade van Unlimited, een Brits programma dat kunst, cultuur en sport van gehandicapten en doven steunt. Ramesh is doof geboren en hij moest een manier vinden om met mensen te communiceren zonder woorden. Hij ontwikkelde een unieke visuele mimestijl. Dat ging zo goed dat hij onlangs ongeveer 70.000 euro kreeg van de Arts Council England om een nieuw werk te creëren voor de Olympische spelen in Londen van 2012.



http://www.straitstimes.com/BreakingNews/Singapore/Story/STIStory_517358.html


Dove vrouw loopt onder trein in Seveso, Italië







De trein heeft getoeterd, eerst één keer en dan aanhoudend. Uiteindelijk is hij beginnen remmen. De wielen zijn meer dan 100 meter geblokkeerd. Maar het heeft niet geholpen. De vrouw werd door de locomotief opgeschept. Ze was op slag dood. Maria Pia Buttera, 76 jaar oud, weduwe en gepensioneerd. Ze was doof en ze is een beetje onvoorzichtig geweest door over de sporen te willen lopen toen de slagbomen al dicht waren. Een uur ervoor had ze tegen haar zus gezegd dat ze ging wandelen.



http://milano.cronacaqui.it/news-non-sente-il-treno-anziana-sorda--travolta-e-uccisa-a-seveso_35004.html

21-04-2010


Dove kinderen hebben voordeel bij cochleaire implantaties






Dove kinderen die een implantaat kregen voor ze 18 maanden oud waren hadden een merkbare verbetering in hun hoormogelijkheden, hun spraak en hun begrip, vindt een nieuwe studie door onderzoekers van het Johns Hopkins. De studie die vandaag verschijnt in de Journal of the American Medical Association, volgde 188 kinderen in de leeftijd van 6 maanden tot 5 jaar oud drie jaar lang die volledig doof waren. De onderzoekers vonden een verbetering in spraak en taalverstaan bij iedereen, maar die met implantaten jonger dan 18 maanden hadden de grootste vooruitgang. Deze kinderen haalden hun leeftijdsgenoten snel in en haalden doelstellingen, sneller dan die zonder implantaten. In feite is het zo dat elk jaar dat gewacht wordt, de taalachterstand vergroot.



http://weblogs.baltimoresun.com/health/2010/04/deaf_children_and_cochlear_imp.html

20-04-2010


Dove opa wint proces






Een grootvader uit Wigan wiens gehoor beschadigd is door 14 jaar lang met lawaaierige machines gewerkt en kreeg 4.000 Pond schadevergoeding. Zijn advocaat moest er wel detective voor spelen om voor zijn cliënt een schadevergoeding te krijgen als gevolg van industriële doofheid, omdat hij 14 jaar lang zonder bescherming had moeten werken. Albert Shaw werd zijn doofheid maar gewaar toen zijn familieleden hem zeiden dat hij niet zo moest schreeuwen en hij het geluidsvolume van de tv veel te luid zette.



http://www.wigantoday.net/wigannews/Grandad-wins-deaf-claim-award.6239557.jp





Dove jongen vergeten op schoolbus











Las Vegas, VS. Een moeder wil antwoorden nadat men haar 8 jaar oude dove zoon vergat op de bus, en de bus al op de busparkeerplaats stond. “ Hij heeft nu nog altijd schrik om met de bus te rijden. Dit heeft hem veranderd.” Zegt Jessi Hart. Ze vindt dat de chauffeur beter had moeten opletten. Het gebeurde op 7 april en Hunter was achteraan de bus in slaap gevallen. Hij stapte dus niet op de juiste plaats af. De chauffeur bracht de bus naar het depot en ging naar huis. Pas na 15 minuten zag een andere chauffeur Hunter liggen en haalde hem eruit. “De vrouwelijke chauffeur had mijn kind kunnen doden. Ik heb alle recht om te weten wat er gebeurd is, en of ze nog altijd met de bus rijdt,” zegt Hart. Normaal moet een chauffeur zijn bus proper maken. Eerst als ze vertrekken, en een tweede keer als ze terugkeren. De chauffeur had een rode vlag als teken achteraan de bus gezet. Ze maakte dus duidelijk een fout.





http://www.ktnv.com/Global/story.asp?S=12339175


Oliemaatschappij in Libië is van plan 157 doven aan te werven






Tripoli, Libië – De Libische nationale oliemaatschappij heeft aangekondigd dat ze van plan is 157 doven te rekruteren om in de oliesector te werken. De maatschappij kondigde aan dat de mensen een technische en beroepsopleiding kregen en zouden werken voor inlandse en buitenlandse oliemaatschappijen. De Nationale oliemaatschappij richtte zich tot de doveninstituten over het hele land om te toetsen naar de mogelijkheden van hun leerlingen om in de oliesector te werken.



http://www.afriquejet.com/news/africa-news/libya-oil-firm-to-recruit-157-deaf-and-dumb-people-2010041947972.html

19-04-2010


Koppel zweert eeuwige trouw met een geluidloos ‘Ja’.






Toen Wilson Mumo en zijn bruid Cecilia Wanjiru ‘Ja, ik wil’ zeiden voor een volle kerk, was er niet veel menselijk geluid te horen. Niet dat ze niet blij waren voor het koppel, maar omdat de aanwezigen, en de bruid en bruidegom allemaal doof waren. Alles verliep in gebarentaal. De vreugde kon men op de gezichten zien. Er kwamen tranen bij te pas toen het koppel knielde voor de eerwaarde Gichinga en hij hen man en vrouw verklaarde. Wilson is een schilder in Nairobi en kuste zijn nieuwe vrouw wat handgeklap als gevolg had. Drie doventolken begeleidden de ceremonie.



http://www.nation.co.ke/News/Couple%20seals%20pledge%20with%20silent%20I%20do%20%20/-/1056/901956/-/item/1/-/jntd76z/-/index.html

17-04-2010


Bandana helpt dove gemeenschap bij ramp






Met de hand gemaakte bandana om doven te helpen bij een ramp. De Sumida vereniging en de gebarentaalgemeenschap in Tokyo bedacht de bandana ingeval van een natuurramp zoals een aardbeving. En in Japan komen er heel veel voor. Een paars met roze bandana, 57 cm in het vierkant wordt in twee gevouwen en om de schouders gehangen. En staan zinnen op zoals: “Ik ben doof” en “Ik ken gebarentaal”, met de illustratie van een oor en een hand zodat doven makkelijk herkend worden.



http://deafjapan.blogspot.com/


Mensenketting in Berlijn






De dovenvereniging van Berlijn roept op tot een grote mensenketting op 5 mei. Aansluitend bij de Europese protestdagen voor gelijke rechten voor mensen met een handicap roepen ze op tot het maken van een mensenketting onder het Motto “Inclusie – er van het begin af bij zijn”. Met lichtjes willen ze symbolisch de Branderburger Poort verbinden met de Bondsdag, het regeringsgebouw, en willen de politici zo de weg naar inclusie tonen.



http://www.taubenschlag.de/


Slechthorende dief veroordeeld





210 inbraken in 31 maanden. Straf: 5 jaar bak voor drieste dief. Ongeveer 1 miljoen bedroeg de buit en 800.000 Zwitserse franken schade. Na het uitzitten van zijn straf moet de Kosovaar-Albanees het Zwitserse grondgebied verlaten. Het ging er wel luid aan toe in de gerechtszaal. De beklaagde is namelijk slechthorend, en hoewel hij vlak voor de neus van de voorzitter van de rechtbank zit, moet die zijn vragen zeer luid stellen en veelvuldig herhalen. De 46-jarige Kole vuurt dan op zijn beurt de antwoorden af als een knetterend machinegeweer. In 1983 was hij uit Kosovo naar Zwitserland gekomen, had gewerkt en in 1993 getrouwd met een Zwitserse. Zes jaar later zijn ze gescheiden. Bijna gelijktijdig verloor hij zijn werk en zijn verblijfsvergunning. Zonder vaste woonplaats bevond hij zich nu afwisselend in Zwitserland en in het buitenland. Al vlug werd hij door vier landgenoten ingehuurd. Kole was meestal de chauffeur van de vluchtwagen. Ze specialiseerden zich in koopcentra, kiosken, stations en tankstations. Bij één van de inbraken in een garage werd hij door een bewakingscamera gefilmd. In totaal stal hij zo’n 75 auto’s.



http://www.a-z.ch/news/vermischtes/210-einbrueche-in-31-monaten-fuenf-jahre-knast-fuer-dreisten-raeuber-7760902

16-04-2010



Echtgenoot sloeg mij de kop in, nu hou ik van deze vrouw



rechts hoe Claudia eruit zag voor haar schedelbreuk








Dove Claudia B. (43) lacht in de camera, omarmd door haar vriendin. Ze toont haar nieuwe geluk. Eva heet ze, ze is 39. We kennen ons sinds 1988 uit de dovenclub. Haar 15-jarige zoon tolkt voor het tijdschrift Bild. We begrepen ons goed in die tijd, meer was er niet. Tot begin 2009. Dan werd de vriendschap, liefde. Dat was enkele weken voor haar man Rolf, Claudia in een coma sloeg.









http://www.bild.de/BILD/regional/koeln/aktuell/2010/04/15/mann-schlug-den-schaedel-ein/jetzt-liebe-ich-diese-frau.html


Het gevecht van een moeder voor haar dove zoon






De kleine Matthieu is doof. Zijn moeder gebruikt een Amerikaanse methode om hem op te voeden, maar ze loopt met haar hoofd tegen de muur bij de artsen. Matthieu is twee jaar en een half. Zijn moeder Caroline vecht voor hem. Het kind heeft implantaten. Om hem te helpen zijn gehoor te recupereren gebruikt ze een manier die in Frankrijk niet erkend is. De chirurg die de implantaten heeft ingeplant heeft praktisch niet naar Matthieu geluisterd. Hij verwijt ons de methode die we gebruiken. Ten slotte zei hij dat hij en zijn ploeg ons niet meer konden opvolgen. Ik ben kwaad. Wat gaat er gebeuren als Matthieu opnieuw moet geöpereerd worden? Wat als de technologie dermate evolueerd dat er krachtiger implantaten kunnen geïnstalleerd worden? Wat gaan we dan doen? We kunnen niet zomaar van gehoorcentrum veranderen. En we kunnen het ons niet veroorloven. De Hoge Raad voor volksgezondheid geeft aan dat de familie vrije keuze heeft over methode en geneeskundig team. En hier wordt onze keuze niet ondersteund. Het is ontoelaatbaar. We begrijpen het niet. Het is alsof ze Matthieu in zijn handicap willen houden. Ik heb niets tegen gebarntaal of liplezen, maar ik wil alles doen om mijn kind normaal te laten horen. Volgend jaar gaat Matthieu naar het eerste studiejaar. Hij hoort ons. Hij spreekt. Onze NKO-arts is verwonderd over zijn vooruitgang. Deze zomer gaan we 6 weken naar de VS. Matthieu zal daar een rehabilitatiprogramma volgen aan de universiteit. Men wil hem daar zelfs opnemen in de kleuterklas. Hier voelen we een grote eenzaamheid. We trekken ons plan, maar dat is ook alles. Matthieu heeft zijn implantaten 18 maanden. We beleven al 18 maanden een nachtmerrie. Ik ben al 18 maanden woedend.



http://www.sourds.net/2010/04/15/le-combat-dune-mere-pour-son-fils-sourd/#more-32672

12-04-2010





Kan je me klaar en duidelijk zien horen?











Door het verhoogde zelfbewustzijn worden prothesen naar een ander niveau getild. Mensen verbergen hun handicap niet meer. Toon wat je hebt, maak geen misbaar over je probleem. Draag je hoorapparaat als een juweel, een stijlvol accessoire. Gedraag je als een individu, be cool. Het hoorapparaat wordt gemaakt voor middelmatig gehoorverlies. Voor zwaarder verlies kan een plug besteld worden met een sterker systeem. Mogelijke producenten: Phonak, Kind, Plantronics, Hansaton, Sennheiser,Siemens, Philips, Koss, AKG, Sony.





http://studioblog.designaffairs.com/?p=220


Werken van dove landschapsschilder tentoongesteld in Fukuoka, Japan






Werken van een dove landschapsschilder worden nu tentoongesteld in een museum in Nogata, op het zuidelijkste eiland van Japan.


Ongeveer 80 werken met ook afbeeldingen van dieren en planten. Eikei Tashiro (1910-1996) verloor zijn gehoor na een koortsaanval toen hij drie was. Hij vertoonde al vroeg zijn talent voor tekenen. Hij bestudeerde ook de Japanse stijl van landschapschilderen in Kyoto. Later creëerde hij zijn eigen stijl.



http://deafjapan.blogspot.com/

11-04-2010


Amerikaanse winkelketen Kohl’s reikt de hand naar dove werknemers





Jamie Berke meldt dat een alert lid van het forum zag dat grootwarenhuisketen Kohl’s ondertitels heeft op zijn video’s waarmee ze nieuw personeel aantrekken. Indrukwekkend. In een tijd waarin het voor doven en slechthorenden heel moeilijk is om werk te vinden is het verfrissend om een maatschappij te vinden die de kans geeft aan doof personeel. Kijk via onderstaande verbinding zelf. Binnenkort misschien gebarentaal in gefilmde personeelsadvertenties?



http://deafness.about.com/b/2010/04/11/kohls-reaching-out-to-deaf-employees.htm


Katholieke kerk besloot priester die dove jongens misbruikte niet af te zetten





Een priester die bekende dat ongeoorloofde handelingen verrichtte met dove jongens in een school in Yorkshire, (Engeland) mocht priester blijven. Het schandaal van kindermisbruik in de kerk schuift dus op naar Brittanië. De gepensioneerde Eerwaarde Arthur Roche, de bisschop van Leeds, zond brieven naar het Vaticaan om advies te vragen welke acties hij moest ondernemen tegen Neil Gallanagh, nadat er details van zijn misbruik naar boven kwamen. Maar er werd besloten hem niet uit de kerk te bannen. Gallanagh misbruikte jongens toen hij als kapelaan werkte in de St John’s School for the Deaf in Boston Spa, West Yorkshire, in de jaren ’70. Het misbruik kwam voor het eerst aan het licht in 2002. Hij werkte toen als parochiepriester in Leeds. Tot nu toe zijn katholieke priesters beschuldigd van misbruik in Oostenrijk, Zwitserland, Nederland, de Verenigde Staten, Canada, Brazilië, Mexico, Italië en Duitsland.



http://www.telegraph.co.uk/news/newstopics/religion/7575106/Catholic-Church-decided-not-to-unfrock-priest-who-abused-deaf-boys.html



50 jaar of levenslange gevangenisstraf voor dove man uit California





Een rechter in California gaf een dove man 50 jaar of levenslange gevangenisstraf voor het vermoorden van de ongeboren baby van zijn vriendin. Toen Danny Ray Poplin Jr. Vanessa Robert aanviel met een slagersmes op nieuwjaarsdag 2006 beschuldigde hij haar van overspel met een andere man en zei in gebarentaal “Zijn zaad is in jou”. DNA tests toonden aan dat Poplin zijn eigen kind doodde en er was geen bewijs van ontrouw van haar kant. Een jury veroordeelde hem voor moord met voorbedachten rade op een ongeboren kind, een zeldzaamheid. Hij moet de straf uitzitten nadat hij eerst een gevangenisstraf moet uitzitten van 12 jaar voor het aanvallen van zijn vriendin. Het koppel woonde in Sacramento met een ander kind dat ze samen hadden, en die getuige was van de aanval en zelfs op het proces getuige was. Omdat Poplin al eerder veroordeeld was voor inbraak met geweld werd de straf die normaal 25 jaar is, verdubbeld. Zelfs nadat er met 5 gebarentolken gewerkt werd in de rechtszaal, toch bekloeg de advocaat van Poplin zich erover dat Poplin weinig begreep van wat in de rechtszaal gebeurde en wat er gezegd werd. Hij werd namelijk doof geboren en leerde nooit ASL omdat zijn moeder en hij hun eigen gebaren gebruikten.



http://deafnewstoday.blogspot.com/

09-04-2010


Ook dove jongens in Italië slachtoffer van misbruik.





Drie dove mannen zeggen dat ze geregeld misbruikt werden door priesters toen ze klein waren. Ze willen gerechtigheid. De drie mannen werden voor het eerst geïnterviewd vorig jaar door Associated Press, nu kwamen ze op de RAI om hun verhaal te doen. Ze gingen naar een school in Verona. Ze gingen niet naar de politie omdat de feiten verjaard zijn. De zaken in Italië en Wisconsin lopen vrij gelijk. Het gaat telkens om dove kinderen die extra kwetsbaar zijn, en de verwittiging ‘niet verder vertellen’ is makkelijk af te dwingen gezien hun handicap. Tijdens het interview op tv wou een prelaat de hand schudden van één van de slachtoffers, Dario Laiti, die nu 59 is, maar die wou niet. Hij wil dat degenen die hem misbruikt hebben uit de kerk verbannen worden. Een ander slachtoffer is Gianni Bisoli, 61. Die zegt dat hij anaal werd verkracht en gedwongen werd een dozijn priesters oraal te bevredigen. Het misbruik zou gebeurd zijn tussen de jaren 50 en 80 van vorige eeuw. Veertien van de 67 legden een geschreven verklaring af en lieten video’s maken van hun verhaal. Ze gaven de namen van 24 priesters, broeders en leken. (Volgens het laatste nieuws zou de paus de slachtoffers persoonlijk willen ontmoeten. mt)



http://www.statesman.com/news/nation/church-deaf-students-square-off-on-italian-tv-457198.html


Gen dat doofheid bij kinderen veroorzaakt ontdekt





Een gen dat er de oorzaak van is dat kinderen doof geboren worden is door wetenschappers ontdekt. Ze zeggen dat het kan helpen bij de ontwikkeling van geneesmiddelen om in de toekomst doofheid te behandelen. Het onderzoek werd in Nederland gevoerd. Ze vonden het gen genaamd PTPRQ, dat een rol schijnt te spelen bij de ontwikkeling van het binnenoor, meerbepaald van de haarcellen, voor de geboorte. Een genetische fout betekent hier dat deze haarcellen niet volledig zullen ontwikkelen of in onvoldoend aantal, wat leidt tot zware doofheid. Dr. Hannie Kremer, die het onderzoek leidde, zegt:” Het is onze aanpak om nog meer genen te identificeren die tot erfelijke doofheid leiden. Deze kennis zal ons helpen bij de behandeling van patiënten.” Eén kind per 750 wordt doof geboren en deze studie betekent dat ouders met erfelijke doofheid met meer zekerheid zullen weten, of voorspellen wat de kansen zijn dat ze hun doofheid doorgeven aan hun kinderen. Dr.Sohaila Rastan, van het Koninklijk Nationaal instituut voor Doven in Engeland, die het onderzoek betaalde, zegt:” Kennis over genen die doofheid veroorzaken vertelt ons hoe het gehoor werkt. Dit onderzoek zal helpen bij het ontwikkelen van medicijnen die meer dan nodig zijn om doofheid te voorkomen en te verhelpen.”



http://beta.thehindu.com/sci-tech/article392888.ece


Dovendrama: mijn echtgenoot sloeg mij de schedel in



Meer dan 30 schroeven heeft ze in een doekje gewikkeld. Met die schroeven hebben artsen haar aangezicht weer aan elkaar gevezen. Haar man had het stuk geslagen. Mijn hoofd was voor 50% kapot, zegt Claudia B., 43 jaar in het gerechtshof. Wegens poging tot doodslag zit haar man Rolf, 48, op de beklaagdenbank. Het is geen gewoon proces, niet alleen wegens zijn brutaliteit, maar omdat dader en slachtoffer doof zijn. Een gebarentolk moet elk woord vertalen. Rolf sloeg het hoofd van zijn vrouw op de grond en schopte haar met zijn schoenen met ijzeren tippen. Zijn echtgenote haar leven hing aan een zijden draadje. Daarna ging hij was en liet haar in een plas bloed liggen. Claudia had een schedelbreuk, breuken in het aangezicht, haar kaak was gebroken. Tanden waren uitgeslagen. Twee weken lag ze in een coma. Nu nog draagt ze de gevolgen van de aanval: één oog traant, geen smaak meer, en evenwichtsstoornissen. Hoe het tot zo’n daad kwam weten ze niet goed meer, ze waren dronken. Maar Claudia zegt dat ze zich een hond aan de leiband voelde. Haar man was ziekelijk jaloers. Hij heeft me in alles gecontroleerd en al vanaf ons huwelijk geslagen. Ik ben getrouwd uit schrik.



http://www.bild.de/BILD/regional/koeln/aktuell/2010/04/09/gehoerlosen-drama/mein-ehemann-zertruemmerte-mir-den-schaedel.html

08-04-2010

Youtube ondertiteling werkt niet op iPad

Een Amerikaanse dove vrouw, Amy Cohen, ontdekte tot haar verbazing dat de ondertiteling van alle youtube-filmpjes die met veel bombarie werd aangekondigd en waar ze inderdaad flink mee scoren voor de doven. Wel dat werkt niet op iPad. Ze was bij de eersten om een iPad te kopen en vergelijkt op de video een youtubefilmpje op haar PC en daarna hetzelfde op haar iPad, en inderdaad de ondertitels staan er niet. Een vergetelheid van Apple, een schoonheidsfout of bewust?

http://www.youtube.com/watch?v=Omnxv8MuSrE

Hallo ? Ik kocht net en iPad. Het is werkelijk fantastisch. Ik probeerde mijn iPad en ontdekte dat er iets ontbrak. Je moet weten dat ik zelf de ondertiteling op dit filmpje zette. Toen ik dat gedaan had probeerde ik Youtube, en jongens, ik was verbaasd en sprakeloos. Ik denk dat het tijd is voor ons om Apple en YouTube/Google te informeren om hun software compatibel te maken. Dat is heel belangrijk. Kijk ’s naar deze video. Heb je dat gezien? Ondertitels staan er niet. Het is de hoogste tijd om een nieuwe wet te promoten, zodat iPad en alle nieuwe toestellen die in de toekomst gelanceerd worden een gestandaardiseerde format hebben die ondertiteling mogelijk maakt. Het is van cruciaal belang. Nu voel ik me teleurgesteld en toch ben ik optimistisch dat als we allemaal Apple verwittigen om hun software en applicaties te verbeteren, dat het dan een groot verschil zal uitmaken.


07-04-2010

Doof geboren meisje blijkt een babbelkous na implant






Een meisje dat doof geboren werd en nu goed kan spreken voor haar leeftijd na een operatie die haar leven veranderde. Ava Pearson was negen maanden oud toen ze cochleaire implantaten kreeg. Nu is ze drie en heeft dezelfde taalontwikkeling als de andere kinderen in haar kleuterklas.Haar moeder, Lauren, 31, zei: “Het was verbazend om haar te zien reageren op geluid. Ik was heel opgewonden en voelde me opgelucht. Haar gehoor is elke dag beter geworden en nu is ze een babbelkous.





http://www.thisislondon.co.uk/standard/article-23822030-girl-born-deaf-is-a-chatterbox-after-successful-ear-implant-operation.do

Marlee Matlin vertelt over de nieuwe Reality show op Youtube en over ondertitels

Marlee Matlin, winnares van een filmoscar, auteru en nationale vertegenwoordiger van de Nationale Dovenvereniging in de VS, bracht een bezoek aan Google om er te spreken hoe belangrijk ondertiteling wel is, en om het te hebben over haar nieuwe reality show op Youtube, genaamd ‘My Deaf Family’.

Marlee zei dat ze koos om haar show op Youtube te tonen omdat ze er dan zelf kon over beslissen, en dat ze zeker zou zijn dat het zou worden uitgezonden met ondertiteling. De eerste episode had al 72.000 kijkers en je kan My Deaf Family bekijken via Youtube Blog.

http://www.typeboard.com/2010/04/marlee-matlin-talks-about-new-reality-show-on-youtube-and-online-captioning/


Dove vrouwelijke vrachtwagenchauffeur



Verena Künne is de enige dove, die met een 40-tonner rijdt. Dit bericht werd de wereld ingestuurd door Judith Göller. Nu is een ploeg van de tv-zender N24 in Speyer en die hebben Verena gefilmd.De reportage wordt uitgezonden in de reeks “N24 Transportwelt”, spijtig genoeg zonder ondertitels. In Vlaanderen kunnen we volgens mij die zender niet ontvangen, tenzij met satelliet. Als je wil kan je de uitzenddata vinden op http://www.gehoerlosblog.de/ .



http://www.taubenschlag.de/

06-04-2010

Liefde tijdens de Deaflympics

Een betoverende speelfilm met uitstekende acteurs, en je kunt hem gratis bekijken op YouTube. Het is haar droom om een medaille te winnen op de Deaflympics. Zijn droom is het om als kok vooruit te komen in de wereld. Kunnen beiden hun droom werkelijkheid maken? Hoe zal het verhaal zich ontwikkelen als de horende Tian Kuo en de dove Yang Yang samen blijven? Een onderhoudend verhaal van “Hear Me” in het teken van de Deaflympics. Wie Engels verstaat of Chinesche gebarentaal mag zich de film niet laten ontgaan. De film staat in delen op YouTube.

http://www.gebaerdenwelt.at/artikel/kultur/unterhaltung/2010/04/02/20100402326053013.html

05-04-2010

iDeafNews geeft gas



Jamie Berke van Deafness Blog laat weten dat ze opgetogen is over de recente stit iDeafnews.com. Het geeft goede samenvattingen van heel wat nieuwsfeiten van de belangrijkste doof-gerelateerde gebeurtenissen. En het is zeer professioneel. Tenslotte is het toegangkelijk voor iedereen. Gerlis gebaart, en er zijn onder ( of boventitels). Zo kan iedereen iDeafNews volgen. Het is op YouTube sinds 5 januari, 2010. Hier een interview van Larry King met 2 dove oud-leerlingen die het misbruik gemeld hebben.


01-04-2010


Oren als richtingaanwijzers



Is het je ook al gebeurd dat je naar links of rechts loopt en de mensen tegen je aanlopen? Je hebt niet gehoord dat ze achter je liepen. Nu hebben medewerkers van het ministerie van gadgets de ‘Indicatorear’ laten ontwikkelen. De oorrichtingaanwijzers. Zoals bij de auto kan je links of rechts je richting aanwijzen. En het mooiste is dat het oor mee oplicht. Zo hebben de dove oren toch nog hun nut.



http://www.taubenschlag.de/

Blogarchief