31-03-2010


Maaike is doof en meubelmaakster



Maaike Zimmerman, 23, was zo graag vrachtwagenchauffeur geworden. Dat wou ze graag van kleinsaf en nu nog in haar vrije tijd zit ze achter de PC een spel te spelen waarmee ze met de vrachtwagen door Duitsland rijdt. Een echte opleiding voor chauffeur kon ze niet volgen, daarvoor ziet ze te slecht. Nu werkt ze in een stoelenfabriek. En ook dat is speciaal, want Maaike is doofgeboren. Voor doven is het zeer moeilijk om werk te vinden buiten een beschuttende werkplaats. Ze heeft het een tijd moeilijk gehad, zegt haar vader. Ze wou helemaal niet werken. Maar nu fietst ze elke morgen door weer en wind naar haar werk. Ze wil bewijzen dat ze nuttig is en dat ze in haar opleiding als meubelmaakster iets geleerd heeft. Zoals overal staan de mensen er eerst een beetje radeloos bij als ze iets willen zeggen tegen Maaike. Sommige doven kunnen liplezen, maar Maaike niet, daarvoor werkt haar korte geheugen te slecht. Maar ze kan wel spreken, vlot, levendig en goed verstaanbaar – in gebarentaal.



http://www.landes-zeitung.de/portal/lokales/lz-heute_Maike-ist-taubstumm-%26ndash%3B-und-Tischlerin-_arid,227080.html


Horende zangeres ceremoniemeester voor nationaal tv-programma over gebarentaal




Eriko Imai, 26, een zangeres van een meisjesgroep ‘Speed’, was op de persconferentie van de Japanse tv-maatschappij NHK. Ze zal een opvoedkundig programma presenteren getiteld “Gebarentaal voor iedereen”. De reeks begint op 4 april. Ze heeft een dove zoon Raimu van vijf en ze communiceren dagelijks in gebarentaal. Ze keek al naar het programma van als haar zoon geboren is. Ik ben heel blij om met het programma te kunnen meewerken.



http://deafjapan.blogspot.com/





Doof! Je bent niet alleen




De dove gemeenschap van Sequim in de VS groeit. Nadat Diane Dickson en Gerilee Gustavson elke maan een koffietafel organiseerden in oktober 2008 is de groep langzaam gegroeid. Nu komen er gemiddeld 30 personen samen om te converseren, te eten en spelletjes te spelen. Gustavson is een gepensioneerde directrice van de San Jose Staat universiteit in California. Ze onderwees er gebarentaal. Ze denkt dat het programma nog meer mensen moet aantrekken. Volgens de statistieken zijn er veel mensen boven de 65 die slechthorend zijn. Er kwam een vrouw op de vergadering af die doof was en weinig dove vrienden had in de streek, iets wat veel voorkomt met doven die in kleine steden wonen.





http://www.sequimgazette.com/news/article.exm/2010-03-24_deaf_youre_not_alone



Eén van de weinige Franse dove actrices




Monica Companys, dove actrice. Ze is 53, moeder van twee kinderen en biologe van vorming. Lerares Franse gebarentaal en uitgeefster. Enkele jaren geleden ben ik theater beginnen doen. Ik ben doof geboren, maar dat is voor mij nooit een rem geweest. Ik zit vol leven en passies. Ik schrijf ook een boek dat zal heten:”Mijn oma is doof”, voor haar kleindochter. Mijn doofheid zie ik als een handicap zoals andere.





http://www.sourds.net/2010/03/30/comedienne-sourde-qui-a-joue-dans-le-spectacle-%c2%ab-shannon-%c2%bb/#more-32013


Een vosje leert gebaren



Beth Tyler-King is een specialiste in het redden van wilde dieren. Sinds kort heeft ze op de Britse boerenbuiten een baby-vosje gered. Beth heeft zich direct over het diertje ontfermd. Je moet ook nog weten dat Beth doof is. Na een tijdje werd de familie gewaar dat het diertje ook niet hoorde. Ze reageerde op geen enkel geluid. Dat is waarschijnlijk de reden dat ze van haar moeder gescheiden raakte. Dat was natuurlijk voor Beth de kans om te proberen het diertje enkele gebaren te leren. Het vosje kan nu al een paar gebaren herkennen. ‘Zit’ bijvoorbeeld. Tot nu toe komt ze goed overeen met de twee katten van het gezin en kijkt ze graag tv, en eet ze graag cornflakes en geraspte kaas.



http://www.waliboo.com/tag/faune-sauvage/une-renarde-apprend-la-langue-des-signes/38876

29-03-2010



Geen hulp meer voor de dove familie Bracero





Staten Island, New York (VS). Sharon Bracero is doof, net zoals haar echtgenoot en 3 van haar 5 kinderen. Je ziet ze hier bezig met haar 10 jaar oude zoon Jordan. Ze helpt hem bij zijn huiswerk. De Braceros behoren tot de groep van 2300 families die hun huursubsidies verliezen als gevolg van besparingen. Ook in America wordt flink bespaard. Daar bestaat een systeem dat section 8 heet. Mensen huren op de private markt, maar krijgen 30% huursubsidie van de stad. Dat is nu in het grote besparingsplan gesneuveld.





http://www.silive.com/northshore/index.ssf/2010/03/city_cuts_killing_dreams.html


Acteur Robert Pattinson is er bezorgd over dat hij doof wordt



Robert Pattinson is bang dat hij gaat doof worden door al dat geschreeuw van zijn vrouwelijke fans. De ster uit de Twilight film zegt dat hij altijd al een beetje doof is geweest en dat het hem ongerust maakt om helemaal doof te worden. Het is ongelooflijk hoe hard tieners kunnen schreeuwen. Hij is ook bang dat hij zijn haar zal verliezen. ( Wie niet? mt)



http://blogs.mirror.co.uk/showbiz-dean-piper/2010/03/robert-pattinson-worried-hes-g.html


Misbruik door priesters of dove zuigelingen


Joey McIntire zanger van 'New Kids on the Block' met zijn
3 maanden oude zoon Rhys.

Moeilijk om te bepalen wat het grootste of belangrijkste nieuwsfeit van de laatste week is. Is het de priester ( Eerwaarde Lawrence Murphy) die 22 jaar lang dove jongens misbruikte? Of is het een verhaal uit People magazine over een zuigeling met zwaar gehoorverlies die toevallig de zoon is van een beroemdheid (Joey McIntyre). Beide verhalen hebben in de dove blogosfeer heel wat discussies losgemaakt.


In het geval van de priester hadden de dove jongens al jaren geprobeerd hun verhaal te vertellen. Niemand wou luisteren. Het had niets te maken met de doven die doof zijn, maar met de weigering van de mensen om de waarheid te erkennen. Murphy ging vrijuit, tot aan zijn dood.


Het verhaal in People magazine maakt heel wat gebabbel los en geargumenteer (meer dan 200 al) over cochleaire implanten, gebarentaal en gesproken communicatie. Daartussen zitten ook meelijwekkende commentaren van mensen die het zo ‘speciaal’ vinden dat een zanger een dove baby heeft. Het enige speciale is dat de vader beroemd is. Ik durf te wedden dat er nog andere beroemdheden zijn die dove kinderen hebben – maar er het zwijgen toe doen.



http://deafness.about.com/b/2010/03/28/abusive-priests-and-deaf-infants.htm

28-03-2010

Straaljagers maken veel mensen doof



Algemene verspreide doofheid is een groot probleem voor de dorpelingen van Santhali in West Bengalen. Iedereen wordt doof, zowel kinderen als ouderen. Vroeger was het een spektakel om de Mig-21 en andere gevechtsvliegtuigen te zien overvliegen. Maar het spektakel heeft hen allen doof gemaakt. Momenteel gaat het over de grens. Meer dan 2 tot 3 duizend mensen zijn doof geworden. Nu lijkt het of het dorp ‘een dorp van doven’ is. Nog een heleboel dorpen in de buurt zijn in gevaar. Allemaal in de buurt van de 16de Wing gevechtsvliegtuigen trainingscentrum van de Indische luchtmacht. Van de 45.000 tot 50.000 mensen die deze dorpen in de buurt bevolken zijn er 50 helemaal doof geworden en minstens 200 zullen binnenkort hun gehoor volledig verliezen als gevolg van het lawaai van de dagelijkse vluchten, dag en nacht en zeer laag. Ze overschrijden daarbij gemakkelijk 400 tot 500 decibel.



http://newsblaze.com/story/20100327123118shan.nb/topstory.html

26-03-2010





Priester beschuldigd van misbruik



Arthur Budzinski, een doof slachtoffer van seksueel misbruik, gebruikt gebarentaal om te communiceren met zijn dochter Gigi Budzinski op een persconferentie met de Survivors Network van die mensen die misbruikt zijn door priesters in het Cousin’s Center in St.Francis, Wisconsin. Budzinski werd seksueel misbruikt door Lawrence Murphy op de St. Johns’s Dovenschool. Het vaticaan strafte Murphy niet, hoewel hij beschuldigd werd meer dan 200 dove jongens te hebben misbruikt in de Verenigde Staten tussen 1950 en 1970.


http://news.yahoo.com/nphotos/slideshow/photo//100325/ids_photos_ts/r3627249554.jpg/

Deze foto uit 1974 toont eerwaarde Lawrence Murphy. Het vaticaan verdedigde zijn beslissing om hem niet weg te sturen en noemen het een campagne om de Paus te beschadigen.



Op deze familiefoto uit 1958 zit Arthur Budzinski op de tweede bank op de St.John’s dovenschool in St. Francis, Wisconsin. De leerlingen dragen koptelefoons om hen te helpen bij het leren van geluiden en om correct te leren spreken.

25-03-2010


Deborah Nickerson heeft nog plaats in haar hart



Er hingen ballonnen en er was zijn lievelingseten, kipsalade en pretzels. En zelfs de Wii met een breedbeeldtv zullen hem wel over de streep gehaald hebben. De vijftien jaar oude Ronnie voelde zich al snel thuis. Hij lachte beschaamd en knikte. Deborach die de adoptiepapieren tekende en zo van Ronnie haar nieuwe zoon maakte vroeg het aan Ronnie in gebarentaal. Want Ronnie is doof en heeft ook spina bifida, waardoor hij vanaf zijn middel verlamd is. Deborah is 56 en heeft 4 andere kinderen. Een eigen zoon die studeert en 2 geadopteerde kinderen, Ashley, 14, die doof en blind is, en Jessica, 19, die een hersentumor had als kind en die zich nu slecht kan bewegen, en ook nog Corey, 17, die Asperger heeft en die als pleegkind bij haar woont in overeenkomst met zijn grootouders. Deborah wou een grote familie maar haar echtgenoot verliet haar vroeg en ze voelde zich altijd aangetrokken tot medisch kwetsbare kinderen. Als adoptieouder is ze één van de weinige.



http://www2.timesdispatch.com/rtd/news/columnists_news/article/BILL24_20100323-222604/332492/


Miss Doof uit Utah (VS) wil graag tonen dat een handicap geen hinderpaal is



Andrea Vigil heeft zich goed voorbereid. Ze moet namelijk ook een dansje doen op een hiphopnummer, maar ze kan de muziek natuurlijk niet horen. Ze wil wel als rolmodel dienen voor de dove gemeenschap van Utah. Nu maakt ze zich klaar om mee te doen aan Miss Deaf America deze zomer. Ze is 22 en komt uit Taylorsville en ze moest meer dan één hindernis verwerken voor ze kon deelnemen. Ze werd ook te vroeg geboren en woog maar iets meer dan een kilo en ze moest jaren beugels aan armen en benen dragen om vergroeiingen te voorkomen. Door een tumor achter haar linkeroog, toen ze een peuter was, is er de oorzaak van dat ze blind is aan de linkerkant. Maar ze bleef moedig verder werken. Eerst op de dovenschool van Utah en later op de Skyline High School. Nu werkt ze voor Sorenson Communications. Ze leert slechthorenden om videorelais te gebruiken.



http://www.sltrib.com/news/ci_14743392


De Paus en de roofzuchtige priester



Leidende gezagsdragers in de Katholike kerk, waarbij Kardinaal Joseph Ratzinger ( nu Paus Benedictus XVI), deden niets om een priester uit Wisconsin (VS) tegen te houden die honderden dove jongens molesteerde tussen 1950 en 1974. De kerk was wel gewaarschuwd door de Amerikaanse bisschopppen. De New York Times schreef er over, maar priester Lawrence Murphy bleef in de kerk werken. Het nieuws komt weer naar boven omdat de paus nu geconfronteerd wordt met nieuwe beschuldigingen in Duitsland. Murphy stierf in 1998 en werd nooit door de kerk bestraft.



http://www.thedailybeast.com/cheat-sheet/item/the-pope-and-the-predator-priest/despicable/

23-03-2010


Horende hond voor dove vrouw



Emma McAuley is de eerste in de Ierse Republiek die gebruikt maakt van een horende hond voor dove mensen. De hond Chester probeert haar gehoor te vervangen. De hond is twee jaar oud en een kruising tussen een Cocker Spaniel en een Poedel, die door de Hearing Dogs for Deaf People speciaal werkt gekweekt en opgeleid om hem voor te bereiden op een leven als werkende hond. Hij onderging een lang en intensief socialisatieprogramma. Sinds januari 2009 is hij nu bij Emma als constant gezelschap. Hij maakt haar ’s morgens wakker door met zijn poot aan het dekbed te trekken, en hij laat haar weten als haar GSM belt, de deurbel of de timer van de microgolf, of als één van haar collega’s van het werk haar roept. Hij raakt haar aan met zijn poot en brengt haar naar het geluid. Als het een gevaarlijk geluid is, legt hij zich neer op de grond. Chester ruift ook niet. Dat is belangrijk want hij moet samen met Emma werken in een publieke plaats waar er mensen met een hondenallergie kunnen zijn.



http://www.irishtimes.com/newspaper/health/2010/0323/1224266869865.html


Zwemmen met koptelefoon



Je zult zeker bekijks hebben in het zwembad als je met deze speciale koptelefoon je baantjes trekt. Met net daarvoor is de Audio Bone Aqua net zeer geschikt. Maar hij werkt ook zonder water natuurlijk. Hij gebruikt de beengeleiding en niet het oor. Voor normaalhorenden is er ook een voordeel; het oor blijft vrij. Met deze beengeleiding koptelefoon is men dus niet afgesloten van het normale geluid, terwijl men met beengeleiding naar muziek kan luisteren. Geen gek idee, maar er komt nog wat bij kijken. Het toestel is duur en de klankkwaliteit niet top, en je hebt nog een bijkomende versterker nodig die zelfs groter is dan een mp3 speler. Het voordeel voor doven? Bij velen is beengeleiding veel beter dan luchtgeleiding. Als je denkt je voordeel ermee te doen, moet je hem uitproberen.



http://www.taubenschlag.de/


Spaanse koning Juan Carlos slechthorend



Nadat koning Juan Carlos bij de opening van een nieuwe terminal van de luchthaven van Malaga op een haar na van het podium viel, moesten zijn diensten wel toegeven in een communiqué dat de 72-jarige monarch sinds tien jaar een hoorapparaat draagt. Nog niet lang geleden hadden journalisten hem in een speciaalzaak gezien om zijn gehoor te meten. Zijn gehoorverlies wordt als normaal bestempeld, want 30 tot 35% van de mensen in zijn leeftijdscategorie hebben last van hun gehoor. Een klein apparaat in zijn oor kon tot onlangs zijn evenwichtsproblemen oplossen. Maar de laatste tijd hebben er zich verschillende incidenten voorgedaan dat de vorst bijna van een podium viel.



http://www.comprendes-grancanaria.de/news/newsdetails/datum/2010/03/22/ist-der-spanische-koenig-schwerhoerig/

22-03-2010

Nieuwe dovenschool geopend


Na al het nare nieuws over bezuinigingen in de VS. Over het vele aantal scholen dat moet sluiten op fuseren, nu positief nieuws. In Utah, is een nieuwe school voor doven en blinden geopend. Met het doorsnijden van een enorm rood lint werd deze week officieel de school voor open verklaard. Leerlingen vanaf de kleuterklas tot het middelbaar kunnen naar de Salt Lake City school. Er zijn niet alleen computers, maar ook een bilinguaal, bicultureel mediacentrum. Hier is een video van het plaatselijke tv-station KSTU-TV.




19-03-2010


Gehoor van kinderen met Down zo vroeg mogelijk testen



Neumünster – Veel kinderen met het Down-Syndroom zijn licht tot middelmatig slechthorend. Hun gehoorproblemen worden jammer genoeg slecht voor het eerst ontdekt als ze de schoolleeftijd bereiken. Daarom is het zinvol, om hun gehoor al in de zuigelingleeftijd te testen.


Want slecht gehoor verhindert de spraak- en algemene ontwikkeling van het kind. Dit volgens dokter Ellen Lundershauszen van de Duitse beroepsvereniging van NKO-artsen en dit ter gelegenheid van de WereldDowndag op 21 maart.



http://www.general-anzeiger-bonn.de/index.php?k=ratg&itemid=10274&detailid=714237

18-03-2010


Amerikaanse Food and Drug Administration keurt de versterker voor doven goed.



Een bionische geluidsversterker die kan ingeplant worden om gehoor te herstellen is net goedgekeurd door de FDA. Zonder goedkeuring kan geen enkel geneesmiddel of andere medische apparatuur gebruikt of verkocht worden. Het Esteem systeem kan mensen helpen die aan doofheid lijden door beschadiging van het binnenoor door geluid, ouderdom of virale infecties, of door genetische factoren. Het Esteem systeem plant een versterker in tussen het trommelvlies en het middenoor. Het pikt de trillingen van het trommelvlies op, versterkt ze en geeft ze versterkt door aan het middenoor. Volgens het FDA heeft het toestel geen direct zichtbare externe componenten. Hoe ze het ding dan tussen het trommelvlies en het middenoor krijgen? Onzeker!



http://calorielab.com/labnotes/20100317/esteem-hearing-implant-approved-by-fda/

17-03-2010


Nieuwe studie suggereert dat hoorapparaten Tinnitus afzwakken



Volgens een nieuwe studie door Deafness Research UK, kan tinnitus verminderd of zelf geëlimineerd worden met de hulp van hoorapparaten. In de studie van 1553 tinnitus lijders zegden 22% dat een hoorapparaat hun tinnitus verminderde bij het dragen van één digitaal hoorapparaat en 39% voelde een vermindering van hun tinnitus bij het dragen van 2 digitale hoorapparaten. Onderzoekers vermoeden dat ongeveer 30% van de populatie boven de 55 lijden aan tinnitus. Als onderzoeker weet ik uit ervaring door het aanpassen van honderden apparaten bij mensen met gehoorverlies en tinnitus, dat de tinnitus vermindert als het apparaat correct aangepast is. Hoge frequenties die beschadigd zijn en gestimuleerd worden zorgen ervoor dat de tinnitus veel verminderd wordt of ze maskeren de tinnitus. Mensen met tinnitus hadden al vroeger laten weten dat het geluid van een ventilator hun tinnitus verzachtte. Dan moet een goed aangepast hoorapparaat dat het alledaagse geluid opwekt ook een maskerend effect hebben.



http://www.transworldnews.com/NewsStory.aspx?id=277324&cat=10


Gebarenreclame levert veel werk op



Gary Jacobson zijn passie is het helpen van dove mensen bij het invullen van hun belastingsbrief. Maar hij geeft geen geld uit aan reclame. Nee, hij zet zijn handeltje een dag lang op in een koffieshop. Op de foto helpt Gary, Renee Thomas en haar echtgenoot Matthew om hun belastingen voor het aanslagjaar 2009 in te vullen. Renee zegt dat ze al 10 jaar van Gary zijn diensten gebruik maakt, sinds ze hem 10 jaar geleden ontdekte. Gary heeft zijn laptop uitgepakt, zijn muis en een draagbare printer en zit aan een tafel aan het raam, achterin de zaak. Hij is doof geboren en leerde als kind liplezen en spreken. Belastingbrieven invullen is voor hem nu een fulltime werk. Gary legt alles uit in gebarentaal, en hij is eerlijk. Renee zegt dat ze heel wat doven kent die bedrogen zijn door mensen die hen zogenaamd gingen helpen. Nu heeft ze zelf een video gemaakt en doorgestuurd naar vrienden en kennissen. Probeer de dove belastingman eens. En ze zeggen dan, wat 35 dollar, ik heb vorig jaar 300 dollar betaald. De positieve reclame levert op. Gary heeft nu al 1.300 klanten en de meesten kunnen zelfs horen.



http://www.scpr.org/news/2010/03/15/deaf-taxman/


eBay overtreedt de Amerikaanse Discriminatiewet



De online verkoopsite eBay wordt beschuldigd van de discriminatiewet te overtreden. Melissa Earll, een dove vrouw uit Missouri spande een proces aan. Ze heeft al heel wat obstakels overwonnen, en nu is het obstakel eBay. Om iets te verkopen moet ze een code krijgen per telefoon. Maar ze kan de telefoon niet gebruiken. eBay vroeg dan of haar ma of pa niet konden opnemen. Maar Melissa is in de 40, en dat vond ze een beetje vernederend, en ze werd er kwaad door. Ze wou een alternatieve manier om haar te registreren, maar eBay werkte niet mee en nu hebben ze een proces aan hun been. Melissa vraagt schadevergoeding.



http://www.wbbm780.com/pages/6588807.php?


Siemens niet opgezet met bod van Cochlear



Het is Cochlear, een maatschappij die bionische hoorapparaten maakt, niet gelukt om Siemens te kopen. Siemens liet de plannen voor verkoop varen nadat het hoogste bod slechts 2 miljard euro bedroeg. Siemens wou meer, maar investeerders waren slechts bereid om tussen 1,5 en 1,6 miljard euro te investeren. Een andere kaper op de kust van Permira. Een analist legt uit dat de voortdurende dalende winst van maatschappijen die hoorapparaten produceren de grootste reden was dat het bod zo laag was. Siemens verkocht voor 550 miljoen euro hoorapparatuur vorig jaar, in 2008 was dat nog 565 miljoen euro. De winst van 30 percent voor belastingen daalde met 5 %. Cochlear verwacht dat zijn jaarwinst met 15% zal verhogen tot 150.1 miljoen dollar omdat de verkoop van de nieuwe generatie implantaten, de Nucleus 5, heel sterk begint te lopen.



http://www.theaustralian.com.au/business/cochlears-bid-falls-on-deaf-ears/story-e6frg8zx-1225841583706

15-03-2010

Kijk wat ik zeg

Dit is een documentaire over dove artiesten die heet ‘See What I’m Saying’. De filmmakers volgen een komiek, een acteur, een drummer en een zangeres gedurende een jaar. De wereldpremière voor Hollywood heeft plaats op 18 maart.

http://deafnewstoday.blogspot.com/




Blueslegende “Deaf Willie” Johnson overleden



Hazlehurst, VS. Willie Johnson, één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Delta Blues is overleden. Als oudste kind van landarbeiders en doof, liet hij zich niet doen door zijn handicap. Hij hield van alle soorten muziek, zelfs als hij het niet kon horen. Hij danste rond en zong. Zijn pa kocht hem een mondharmonica en hij was niet meer te houden. Ringo Starr, één van de Beatles schreef op zijn facebookpagina: “Die vent, als hij speelde, trok zich niets aan van wat de anderen speelden. Hij zal gemist worden.”



http://glossynews.com/entertainment/music/201003080638/blues-legend-deaf-willie-johnson-dies/comment-page-1/


Dove vrouw gedood



San Bernardino. VS. Een 45 jaar oude vrouw werd gedood door een teenager die met zijn truck haar keuken aan grote snelheid binnen reed. De politie denkt dat Christopher Seruga, 18 jaar oud, van plan was zelfmoord te plegen, want er waren helemaal geen remsporen te zien en getuigen zeggen dat Seruga geen enkele poging deed om te stoppen. Mevrouw Folkens die doodgeboren was, ging net in de keuken om een glas water te halen voor haar moeder toen Seruga met zijn truck het huis binnenreed en haar in de keuken verpletterde tegen het fornuis. Ze stierf in het ziekenhuis. De chauffeur was lichtgekwetst.



http://www.ktla.com/news/landing/ktla-kitchen-truck-death,0,3587555.story

14-03-2010


Eenzijdige doofheid: Nieuwe technologie



Hoorapparaten hebben een lange weg afgelegd van de piepende, schreeuwende toestellen tot moderne apparaten met 21ste eeuwse technologie, of toch tenminste iets dat Q zou kunnen uitgevonden hebben voor James Bond. Sonitus Medical ontwikkelde de Soundbite, een niet chirurgisch en verwijderbaar hoorsysteem dat gesofistikeerde technologie gebruikt om geluid via beengeleiding over te brengen. Het blijkt het eerste hoortoestel te zijn dat geluid overbrengt via de tanden. (Er werd al over bericht, maar nogal smalend vind ik, mt). De Cleveland Clinic zette het revolutionaire hoorsysteem van Sonitus Medical op nummer 1 van hun lijst van medische vernieuwingen voor 2010. Voor mensen die lijden aan eenzijdige doofheid kan de Soundbite de perfecte manier zijn om zonder chirurgische ingreep beter te horen. De Soundbite bestaat uit een oorstuk met een microfoon die het geluid digitaal omzet en met een chip via de tanden de trillingen doorstuurt naar het slakkenhuis. Het systeem zou moeten kunnen omgaan met frequenties van 250 tot 12.000 Hz. Dan is er het mondstuk dat over de achterste boventanden wordt vastgemaakt en makkelijk kan aangebracht en weer verwijderd worden. Het bevat een herlaadbare batterij en zit vast in een soort acryl dat door tandartsen al gebruikt wordt. Tenslotte is er nog een batterijlader met verschillende docks. Momenteel is de SoundBite nog in zijn testfase.


http://www.sonitusmedical.com/product/soundbite-in-detail.cfm


http://www.empowher.com/news/herarticle/2010/03/11/single-sided-deafness-new-technology

11-03-2010


Middenoorontsteking ontregelt de hersenontwikkeling



Cambridge. De reden voor een aanhoudende slechthorendheid na een middenoorontsteking bij kinderen ligt bij een slechte aanpasing van de hersenen. De samenhang werd ontdekt door Amerikaanse onderzoekers op ratten bij wie de hoorcapaciteit kunstmatig opgewekt werd. Kinderen kunnen voor korte tijd hun gehoor verliezen als ze een middenoorontsteking doormaken. Maak ook lang nadat de infectie bedwongen is blijft in sommige gevallen de gehoorscherpte beneden normaal. De ontwikkeling van hoorpatronen in de hersenen van die kinderen is door de ontsteking verstoord geworden. Deze bevindingen van de wetenschapper Daniel Polley van de Vanderbilt University School of Medecine in Nashville staat in het vakblad “Neuron” van 19 februari 2010.



http://www.netdoktor.de/News/Hoerschwaeche-Mittelohrentz-1132448.html

10-03-2010


Fouten bij ondertiteling



De ondertiteling bij YouTube is nog in de bètafase, er wordt nog aan gewerkt. En het is er aan te zien. Twee voorbeelden waar ze echt de mist in gaan. Toen Sandra Bullock haar dank betuigde voor haar oscar, zei ze helemaal niets over Florida, noch over T-shirts, en “Meryl Streep” werd ondertiteld als “who knows” ‘wie zal het weten’. Als je naar de hele video van Sandra Bullock wil kijken op YouTube moet je CC aanklikken. Een ander voorbeeld is de Apple video voor de nieuwe iPad van de maatschappij. “A high-res color display” wordt “a high risk going to split.” In het Nederlands “een scherm met hoge resolutie kleuren” wordt ondertiteld als “ een hoog risico dat uit elkaar valt”.



http://deafnewstoday.blogspot.com/

Technologie geeft goede vooruitzichten voor werk voor doven

De Franse regering ging onlangs akkoord met een plan van 52 miljoen euro om doven en slechthorenden te helpen integreren in de maatschappij. Tadeo, een maatschappij ten zuiden van Parijs, ontwikkelt een nieuw computerprogramma waarvan het hoopt dat het de beroepsmogelijkheden voor doven drastisch zal vergroten.

http://deafnewstoday.blogspot.com/


09-03-2010


Dove vrouwen in Kathmandu



Dover vrouwen stappen mee op in een manifestatie om de 100ste Internationale Vrouwendag te vieren in Kathmandu op 8 maart dit jaar. Op het bord staat:”Gelijke rechten, gelijke kansen, de basis voor ieders ontwikkeling.” De gebaren vertellen:”Wij communiceren in gebarentaal.



http://news.yahoo.com/nphotos/slideshow/photo/100308/ids_photos_wl/r17491576.jpg/


Als dove zeer gemotiveerd



Wolgang Toff(37) uit Villach (D) heeft als dove zijn proef als Clarkbestuurder met goed gevolg afgelegd en is nu de rechterhand van zijn baas. Hij werd bijgestaan door Karina Dobner als doventolk. Na de proef kreeg hij een geweldig applaus van zijn medestudenten. Het leven van Toff was tot nu toe niet gemakkelijk. Als driejarige werd hij doof en vereenzaamde. Eerst waren er veel problemen in het gezin, maar later heeft zijn moeder gebarentaal geleerd en zich altijd met mij bezig gehouden. Hij ging naar de dovenschool. Later in het beroepsonderwijs stond hij er weer alleen voor. Ik begreep de leerkrachten niet en had geen vrienden. Met moeite kon hij zijn school afmaken. Zijn ontspanning zoekt hij nog altijd in de dovenwereld. Ook met zijn echtgenote Heidi en dochters Natalie en Corina, die ook allemaal doof zijn.



http://www.kleinezeitung.at/kaernten/kaerntnerdestages/2309657/unerhoert-zielstrebig.story


Dove psychologe voor slechthorenden



Sarah Neef kwam al dikwijls in het nieuws. Er werd een documentaire over haar gedraaid en ze trad op in verscheidene talkshows in Duitsland. En ze schreef een boek. Ze verbaasde iedereen als dove danseres en als dove pianiste. Haar middelbaar diploma behaalde ze op een horende school, met grote onderscheiding, en haar psychologiediploma en binnenkort ook haar doctoraatstitel behaalde ze aan een horende universiteit. Ze beheerst verscheidene talen. Nu leert ze de gebarentaal. Ze opende een praktijk voor dove en horende patiënten. Daarbij kan je Sarah ook online bereiken.




www.taubenschlag.de

08-03-2010


Doven en anderen protesteren tegen besparingen



Op de oude marktplaats van Nottingham (GB) werd geprotesteerd door doven en mensen in rolstoelen tegen het besparen op de budgetten voor diensten aan gehandicapten. Het team dat dove mensen helpt zou bijvoorbeeld van 10 personen terugvallen op 1. Ze bezetten even de tramlijnen. De ongeveer 100 protesteerders zijn tegen de besparingen van het stadsbestuur. Het college zegt op zijn beurt dat er geen andere manier is om te besparen. De vakbond zegt dat de besparingen 202 mensen hun job zal kosten.



http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/england/nottinghamshire/8556019.stm

07-03-2010


Liplezende gsm oplossing voor luide gesprekken?


za 06/03/2010 - 12:59 Voor pendelaars die na een drukke dag op het werk in de trein een boek willen lezen om de gedachten te verzetten, zijn ze een verschrikking: mensen die net dan de gsm bovenhalen. Want niet iedereen slaagt er daarbij even goed in om het stemgeluid te beheersen. In plaats van gsm-gesprekken te verbieden in bepaalde treinwagons, hebben Duitse wetenschappers misschien wel een veel betere oplossing gevonden.



Het zal voor sommigen als muziek in de oren klinken: Duitse wetenschappers hebben een prototype van een gsm ontwikkeld waarmee mensen stille telefoongesprekken kunnen voeren. Dankzij de technologie zou men woorden niet meer hoorbaar moeten uitspreken, opdat de gesprekspartner aan de andere kant van de lijn ze zou horen.De technologie meet namelijk de piepkleine elektrische signalen die de mondspieren ontwikkelen wanneer iemand praat. Het gsm-toestel vangt die signalen op en zet ze om in spraak in het ontvangende toestel.De ontwikkelaar van de technologie kwam op het idee in, waar kan het ook anders, de trein. "Ik zat in een trein en de persoon naast mij zat voortdurend te bellen", legde Tanja Shultz van het Karlsruhe Instituut voor Technologie aan de BBC uit. "Ik dacht: dit moet ik veranderen." Schultz noemt haar nieuwe technologie "stille communicatie".


Nog niet voor morgen


De technologie werd deze week voorgesteld op de elektronicabeurs Cebit in Hannover, in Duitsland. Helemaal nieuw is die "stille communicatie"-technologie niet. De NASA onderzocht eerder al hoe men met behulp van dezelfde technologie in lawaaierige ruimtes kan communiceren.


Opgeluchte pendelaars zullen toch nog even geduld moeten uitoefenen, want het zal nog wat tijd vergen vooraleer de technologie in een mobiele telefoon kan worden gebruikt. "We weten dat dit op dit moment nog niet voor de massamarkt bedoeld is", geeft Schultz toe.


In een eerste fase zou de technologie vooral gebruikt kunnen worden bij mensen die hun stem verloren door een ziekte of ongeval. Maar niets belet graag lezende pendelaars om nu al te beginnen dromen van een stillere wagon.


Geen ASL op de Oscaruitreikingen vandaag



Er zal niet getolkt worden bij de Oscaruitreikingen. Hoewel vroeger Marlee Matlin wel de Oscar gewonnen heeft voor beste actrice en ze haar denkrede in gebarentaal deed. Ook in 1978 zong Debbie Boone het Oscargenomineerde liedje ‘You Light up my Life’. Ze deed dat samen met een groep schoolkinderen die de tekst in gebaren brachten. Maar de kijkers waren verward en klaagden over het feit dat ze de gebaren helemaal niet begrepen. Achteraf gaf de Academy toe dat de kinderen niet doof waren en niet vloeiend in gebarentaal. Er was wel nog een ander gebarenevenement toen Jane Fonda haar oscar voor beste actrice in ontvangst nam, een hele tijd geleden al, maar als horende ondersteunde ze toch een deel van haar dankspeech met gebarentaal.



http://deafnewstoday.blogspot.com/


Dove vrouw springt door raam brandend appartement



El Paso,VS: De brand ontstond in de keuken van één van de appartementen. Eén van de bewoners, Cindy Chavirra was nog binnen toen het begon te branden. Hoewel ze doof is, realiseerde ze zich vlug wat er aan de hand was. Ze zag het brandalarm flikkeren, opende de deur en zag de vlammen, zegt Jasmin Chavirra, haar zus, die tolkte. Uit schrik sprong ze uit het raam. Er zijn geen doden. Cindy is heel dankbaar dat de beheerder van het gebouw een brandalarm met licht geïnstalleerd heeft, want anders zou ze niets gehoord hebben. De brandweer zegt dat die echt wel werken en hun werk doen.



http://www.ktsm.com/news/fire-rips-through-east-el-paso-apartment-complex


Geschiedenis van het dovenonderwijs in Europa



Henk Betten, een dove Nederlander, heeft zich de moeite getroost om feiten over de geschiedenis van het dovenonderwijs uit alle Europese landen te verzamelen. Eigenlijk een volledig boek van 114 pagina’s. Henk stelt het kosteloos ter beschikking. Je kunt het downloaden als je wil. Henk heeft zijn werk wel in het Engels gemaakt. Maar wie gebeten is van de geschiedenismicrobe kan niet stoppen met lezen. Dit in het teken van het Jubileum van 250 jaar dovenonderwijs dit jaar. (Zoek op


http://www.taubenschlag.de/cms_pics/THE%20EARLIEST%20HISTORY%20OF%20DEAF%20EDUCATION%20IN%20EUROPE,%20article.pdf


Als dove mensen telefoneren



In Zwitserland bestaat al 20 jaar een telefooncentrale als tussenpersoon, waarmee horende en dove mensen met elkaar kunnen telefoneren. Sinds kort is deze dienst ook voor iPhone beschikbaar. Op de foto een voorbeeld van een gesprek per iPhone. Je bent de dienst op: (in het grijs) Hier is de telefoonbemiddeling voor doven, hoe kunnen we helpen? Mevrouw Meier (in het groen). Ik heb de aankondiging in het station over het veranderen van spoor niet gehoord en heb mijn trein gemist. Bel a.u.b. de praktijk van Dr. Huber op, dat ik 30 minuten later zal zijn, en of dat nog past of we een nieuwe afspraak moeten maken. Het nummer is… Bedankt (dat heeft de dove vrouw dus ingetikt). Nu in het grijs; de dienst belt en spreekt af en geeft het antwoord van de dokter door in SMS. ‘Ja, in orde. Je kunt nog komen. Tot later en bedankt voor de informatie.’ In de VS bestaat dit aanbod nu ook. Kleinere landen zullen alweer moeten wachten.



http://www.bizeps.or.at/news.php?nr=11106



Gebarentaal is onze moedertaal





Een tolk vertaalt in de klas de uitleg van de wiskundeleraar. De dove leerlinge zit met haar drie dove collega’s op de eerste rij. Het is alsof er voortdurend ondertitels meelopen met wat de leraar zegt. Foto is genomen in de Aargausche school voor Volwassenenonderwijs. Als de leraar een grapje vertelt om de droge wiskundeleerstof een beetje te verbreken, dan tolkt de gebarentolk “De klas lacht”. Tot nu moesten doven in een gewone klas zonder tolk hun middelbaar diploma halen. Ze moesten alle leerstof van de lippen aflezen. Maar gebarentaal is onze moedertaal zeggen de dove studenten. Alles gaat nu veel sneller





http://www.a-z.ch/news/vermischtes/unsere-muttersprache-ist-die-gebaerdensprache-6867515

Blogarchief