27-02-2009



“Een horende jongen, zijn dove ouders, en de taal der liefde.”




Boek geschreven door Myron Uhlberg. Uhlberg werd geboren in Brooklyn tijdens de depressie. De zoon van dove ouders. Ze kregen nog een tweede zoon, Irwin, die tijdens zijn hele leven last had van nachtelijke ‘grand mal’ aanvallen. Toen Myron leerde spreken, voelde hij het aan alsof hij niet alleen de tolk maar ook de vertaler en de diplomaat was van alles wat zijn familie te maken had met de horende wereld. De stress van de situatie werd nog verhoogd door het feit dat Brooklyn in die dagen niet echt een bastion was van goede manieren of beschaafd gedrag. Myron groeide op in een sfeer van ongehoorde beledigingen. Veel van wat in het boek staat heeft hij al eerder verwerkt in zijn kinderboeken. Over zijn vader die linotypist was bij de New York Daily News. Waar hij werkte was een oorverdovend lawaai. Zijn doofheid was daar eigenlijk een pluspunt. Onder de zonnige beschrijving van zijn jeugdjaren is het verhaal van zijn ouders onnoemelijk triest. Myron’s moeder die een echte schoonheid was, werd door haar vader in de dovengemeenschap ten huwelijk aangeboden. Toen ze voor het eerst haar echtgenoot zag barstte ze in tranen uit. Beide ouders van Myron waren naar dovenscholen geweest waar ze behandeld werden als achterlijk, primitief. Ze mochten geen gebaren gebruiken en groeiden op in een verschrikkelijke isolatie van hun families. Hun eenzaamheid, zelfs na hun huwelijk, was onmeetbaar. Ze werden gemeden en openlijk bespot, men noemde hen “de doofstomme idioten in appartement 3A”. Myron groeide op in een zee van schaamte. De schrijver eert zijn vader. Hij werkte hard, was toegewijd aan zijn familie en was extreem nieuwsgierig. Hij vroeg zijn zoon om het geluid van de golven te beschrijven, hoe het woord ‘nat’ eigenlijk klinkt, of kleuren geluid hebben, of de hitte luidruchtig is en de koude stil. Maar zijn zoon van 10 jaar oud kon niet en wou niet ingaan op die vragen. Het hielp ook niet dat de gebarentaal niet erkend werd als een echte taal tot de jaren ’60. De grote gebaren en gezichtsuitdrukkingen van ASL droegen alleen bij tot de notie dat de ouders van Uhlberg ‘freaks’ waren. Om met dit alles om te gaan werd Myron de schurk van de buurt, voortdurend in de problemen. Gelukkig kreeg hij een studiebeurs en ontsnapte aan de verstikkende wereld van zijn ouders.

Uitvinder teletekst


Bill Kastner. Misschien zegt de naam u niets, maar je kent wel zijn werk. Hij is de man die het materiaal ontwierp om teletekst op tv mogelijk te maken. Bill behaalde zijn masters diploma als elektriciteitsingenieur en werkte dan voor Texas Instruments. Daar ontwierp hij de originele teletekstdecoder. Hij deed alles alleen behalve de interface voor het tv-toestel. Zijn collega Joe Lynn deed dat. Het was in het midden van de jaren ’70 en de openbare omroep vroeg aan de firma Texas Instruments om een toestel te bedenken dat toeliet aan de dove kijkers om te lezen wat er op tv gezegd werd. In juli 1993 werd door de overheid in de VS beslist dat alle tv’s van 13 inch of groter, verplicht met teletekst moesten uitgerust zijn.

http://deafnewstoday.blogspot.com/
Doven en beroerte


Elke jaar komen er in Duitsland 150.000 mensen bij die een beroerte hebben gehad. Rekent men dat om naar de dovengemeenschap, dan zijn er ongelooflijk, maar waar, 160 doven die een beroerte krijgen. Van de 100.000 personen die het eerste jaar na de beroerte overleven zijn er 64.000 afhankelijk van verpleging en hulp van derden. Bij de hulpmaatregelen zijn er ook therapieën in rehabilitatieoorden. Maar hoe ziet de hulp voor doven eruit? Caroline Richter is student gebarentolk in Zwickau en zoekt voor haar thesis dove mensen die een beroerte gehad hebben. Ze wil de betrokkenen interviewen en te weten komen welke maatregelen er allemaal getroffen werden. Kinesitherapie, spraakrevalidatie, enz.

http://www.taubenschlag.de/

26-02-2009

Ouders van doven kinderen op straat tegen sluiting doveninstituut


70 personen hebben gedemonstreerd voor de prefectuur van Nantes. Ouders van dove kinderen, ook dove ouders, protesteerden voor de prefectuur van Nantes om het IRIS te steunen. Het instituut onderzoekt de invloed van gebarentaal. Het ligt in Toulouse en het bestaan is bedreigd omwille van te weinig fondsen. De ouders vragen de werking van echte bilinguale klassen in de streek. Dat wil zeggen dat het onderwijs in gebarentaal wordt gegeven.

http://www.sourds.net/2009/02/25/quelle-place-pour-les-sourds-nantes/

24-02-2009

Gustinus Ambrosi (1893-1975),dove beeldhouwer




De Oostenrijkse beeldhouwer Gustinus Ambrosi werd geboren op 24 februari 1893 in Eisenstadt bij Wenen. Hij was een muzikaal wonderkind voor hij hersenvliesontsteking kreeg op zijn 7de. Hij overleefde maar werd volledig doof. Al snel focuste hij zijn artistieke neigingen naar beeldhouwen. Als teenager maakte hij zijn eerste beeld ‘Man met gebroken nek’ en won een prestigieuze prijs. Hij maakte in zijn leven meer dan 3000 werken, waaronder veel bustes van Europese politieke leiders. Het verhaal gaat dat hij mocht verder werken aan een buste van Mussolini tijdens geheime besprekingen omdat hij toch niet kon horen wat er gezegd werd. Tijdens zijn leven had hij studio’s in Wenen, Rome, Parijs, London en Brussel. Voor de 100ste verjaardag van Gallaudet universiteit kreeg Ambrosi de opdracht om een beeld te maken van Edward Miner Gallaudet. Hij schreef en publiceerde ook Duitse gedichtenbundels. Vandaag is er een Ambrosi Museum in Wenen waar zijn werken tentoon gesteld staan. (Ambrosi wordt vermeld in ‘Deaf Persons in the Arts and Sciences’, Bonnie Meath-Lang, uitg. Greenwood Publishing 1995 )

Doven en mensenrechten


Weet u dat er 31 landen zijn waar doven geen rijbewijs krijgen! Dat er slechts 23 landen zijn waar doven bilinguaal onderwijs kunnen krijgen! Dat er in 52 landen geen betrouwbare informatie is voor doven met HIV of Aids! De wereldfederatie van doven (WFD) heeft in samenwerking met de Zweedse dovenvereniging een vrij volledig beeld gepubliceerd over de mensenrechten van doven over de hele wereld. Dit alles in het kader van een plan voor een wereldwijd onderwijs voor dove mensen. Het is ook de neerslag van een tot nu toe grootse wereldwijde enquête over de situatie waarin dove mensen verkeren. U kunt het verslag kosteloos (maar in het Engels) van de website van het WFD downloaden. Het WFD is van plan om de studie te vertalen in internationale gebarentaal online en op dvd.

http://www.taubenschlag.de/
Clint Eastwood praktisch doof


Van Clint Eastwood is geweten dat hij zwaar slechthorend is. Maar hij vertikt het om in het openbaar zijn hoorapparaten te dragen. Dat kon men nogmaals zien bij zijn optreden tijdens de 57ste Berlinale.

http://www.welt.de/vermischtes/article1934034/CLINT_EASTWOOD.html

23-02-2009

Eerste fase project gebarentaal in Mauritius afgewerkt



Het eerste deel van het gebarenwoordenboek van de gebarentaal van Mauritius is gepubliceerd. De gebarentaal wordt nu ook gebruikt in het kleuter en basisonderwijs voor doven. Er werd een gebarentaalversie van het volkslied gemaakt. Leerkrachten, tolken en nieuwslezers kregen een initiatie in gebarentaal. In zijn rapport schrijft Dr Ron Brouillette, de vertegenwoordiger van de internationale dovenfederatie dat hij vindt dat het eiland Mauritius grote inspanningen heeft gedaan op verschillende vlakken. De tweede fase kan niet lang op zich laten wachten. Ze omvat het inventariseren van 2000 belangrijke gebaren, de eliminatie van vreemde gebarentalen en het maken van werkmateriaal zoals dvd’s.

Bron: http://www.lexpress.mu/
Dove kinderen in gevaar


Meer dan 150 kinderen van de Savelugu school voor doven hebben af te rekenen met ziektes te wijten aan vervuild water. De kinderen staan constant bloot aan deze ziektes en andere besmettelijke ziekten die het gevolg zijn aan de slechte hygiënische omstandigheden in de school. De school heeft geen drinkbaar water en slechte woonfaciliteiten zowel voor de leerlingen als voor het personeel, ondanks de voortdurende schreeuw om hulp door de schooldirectie voor gouvernementele hulp. De school heeft alleen water voor te koken en te drinken. De leerlingen zijn verplicht om 7 km ver te lopen om zich te wassen in het water van een dam in een naburig dorp. Degenen die zover niet kunnen lopen, worden maar om te paar dagen gewassen. De toestand is nog slechter gedurende het droge seizoen. Het water is ook niet veilig. Het zit er ook vol slangen en andere reptielen die ook ziektes overbrengen op de kinderen. Er zijn ook krokodillen. En de kinderen horen ook geen gevaren als ze langs de kant van de weg moeten lopen. De meeste kinderen hebben huidziektes en zweren. De problemen bestaan al tien jaar en de school is volledig afhankelijk van tankwagens die drinkwater aanvoeren.

http://dailyguideghana.com/newd/index.php?option=com_content&task=view&id=2255&Itemid=245
Israëlische soldaten schieten een dove Palestijnse boer neer.


De vierde al in een maand tijd. Wat was de oorzaak? Was hij een bedreiging? Wat de motivatie ook was, het resultaat is een nieuw slachtoffer van de slechte wil van de Israëlische soldaten. Een Palestijnse boer van 20 jaar oud, Mohammad al-Buraim, die op het land werkt om zijn familie te onderhouden, zal misschien niet meer kunnen stappen. De kogel raakte hem in zijn enkel en ging dwars door zijn voet heen. De eigenaar van het stuk land, Abu Alaa zei dat toen ze het eerste schot hoorden, ze meteen wisten dat het geen waarschuwingsschoten waren. We zetten het dadelijk op een rennen. Ze schoten opnieuw. We waren klaar met het werk en onze vrachtauto wou niet starten, dus begonnen we hem te duwen. Vanuit de grensstreek begonnen de soldaten te schieten. Mohammed werd in het been geraakt. Ik kon hem naar een andere vrachtauto dragen en we reden met hem naar het ziekenhuis in Khan Younis.

http://www.imemc.org/article/58975

21-02-2009

Dove soldaat krijgt geleidehond


Dripping Springs.VS. Sergeant Paul Conner was voor de vierde keer in Irak toen hij zijn gehoor verloor als gevolg van de ontploffing van een bermbom. Vrijdag kreeg Conner de hond Zest. De hond zal hem waarschuwen als de telefoon of de deurbel afgaat, als er brandalarm is of als er iemand achter hem staat. “Ik voel me gezegend, zegt Conner.”Zonder de hond, zou ik zonder gehoor moeten leven.” Het kost 18.000 dollar om een dergelijke hond te trainen. Al de honden werden uit een asiel gered.

http://www.myfoxaustin.com/dpp/news/022009_Deaf_Soldier_Receives_Service_Dog
Een hond is de nieuwe beste vriend van een doof meisje


De dove 7 jaar oude Evie Crook heeft een nieuwe beste vriend – een speciaal getrainde horende hond. Evie is de jongste persoon die een geleidehond krijgt en haar vertrouwen schiet als een raket omhoog. Sinds ze Gem kreeg, slaapt ze in haar eigen bed en praat ze meer. “Ik hou meer van Gem dan 10 miljoen zakjes suiker!” vertelde het meisje aan Sky News. Evie is volledig doof en is één van de 12 kinderen die mee doet in het proefproject. Tot nu kregen alleen doven boven de 18 een horende hond als hulp. Ze is de enige in de familie met hoorproblemen. Ze voelt zich soms geïsoleerd en het leidde tot ernstige gedragsproblemen. Ze leed aan een slaaptrauma en verdween verscheidene keren op publieke plaatsen. Maar haar familie zegt dat sinds Evie aan Gem is gekoppeld, dat al hun levens merkbaar veranderd zijn. Gem is een twee jaar oude Labrador. Hij is getraind om Evie’s aandacht te trekken als één van de familieleden iets wil zeggen, ze draagt boodschappen in haar mond, hij kijkt uit in het verkeer en kan Evie verwittigen als het rookalarm afgaat.

http://news.sky.com/skynews/Home/UK-News/Deaf-Child-Evie-Crook-Is-Youngest-To-Get-A-Get-A-Special-Hearing-Dog/Article/200902315226744?lpos=UK_News_First_Home_Page_Feature_Teaser_Region_0&lid=ARTICLE_15226744_Deaf_Child_Evie_Crook_Is_Youngest_To_Get_A_Get_A_Special_Hearing_Dog

20-02-2009

Doofblinde vrouw ontsnapt aan ontvoerder en identificeert een verdachte


Tampa,VS. Het windorgel aan de deur van een Mobil Mart klingelt. Een 40 jaar oude vrouw komt binnen, bevend en snakkend naar lucht. Ze probeert te roepen. Wat uit haar keel komt is een zware kreun. ZE neemt een stift en krabbelt haar smeekbede op een notitieboekje dat ze gebruikt om te communiceren. ‘Ik werd bijna ontvoerd’ Toen de winkelbediende het woord ontvoerd las, belde hij onmiddellijk de politie. Dit verklaarde ze aan de politie via een tolk. De vrouw, doof en met een heel zwak zicht, wettelijk is ze blind, zat op de bus te wachten aan de halte van Cypress Straat voor 7u30, op weg naar haar werk. Er kwam een man op haar af en bracht haar naar zijn auto. Ze dacht dat het een mannelijke collega was die haar soms een lift gaf. Toen veranderde het zonlicht en werd haar visie scherper. Het was haar vriend niet. Hij duwde haar in de auto en sloot de deur. In paniek zocht ze naar de deurkruk. De vreemdeling begon haar te bevoelen door haar kleren. Ze probeerde te roepen maar niemand hoorde haar. Eindelijk vond ze de kruk. Ze duwde de deur open en vluchtte, met haar stok en beperkt zicht. Maar ze wist dat de man zwart was en hij had een gestreept hemd aan en zijn auto was wit. Op haar aanwijzingen vond de politie de auto in de buurt geparkeerd. In de auto zat de 50-jarige Luis Mendez met zijn broek open en duidelijk opgewonden. Hij had messen bij en een baseballclub. Het slachtoffer heeft zelfs haar overvaller nog geïdentificeerd. Ze bracht haar aangezicht tot op een paar centimeter van het zijne en voelde met haar handen op zijn geboeide handen. Toen keerde ze zich om en barstte in tranen uit.

http://www.tampabay.com/news/publicsafety/crime/article975767.ece
Fraude gericht op de dovengemeenschap in de VS gestopt


Meer en meer investeringsfraude komt naar boven. De markt valt in elkaar en de Securities and Exchange Commission is nu meer dan ooit op zijn hoede. Vandaag werd een nieuw fraudesysteem blootgelegd. En dit was vooral gericht naar dove investeerders in de VS en Japan. De firma Billion Coupons en zijn CEO Marvin Cooper opereerden vanuit Hawai. Een dergelijk piramidesysteem dat vooral leden van de dove gemeenschap viseert is verwerpelijk, zegt Rosalind Tyson, regionale directeur van het SEC-kantoor in Los Angeles. In september 2007 begon Cooper geld te verzamelen door seminaries te geven in centra van de dovengemeenschap. Hij vertelde dat het geld veilig belegd was op de buitenlandse markt en een opbrengst garandeerde van 25%. Cooper zag in de dovengemeenschap een gemakkelijke prooi en hij maakte misbruik van het vertrouwen dat hij er genoot. Door de geldcrisis kreeg hij onvoldoende contacten binnen om de oude investeerders terug te betalen.

http://abcnews.go.com/Politics/Business/story?id=6913549&page=1
‘Homesigning’ als basis voor Gebarentaal


De dovengemeenschap weet al heel lang dat ‘homesigning’ bestaat. Wat is het? ‘Homesigns’ zijn gebaren die dove kinderen ontwikkelen bij afwezigheid van formeel onderwijs en zonder in contact te komen met een formeel gebarentaalsysteem. Onlangs, bestudeerde een onderzoeker van de universiteit van Chicago de ‘homesigning’ van dove kinderen in Nicaragua die niet naar een dovenschool gingen. Ze kon aantonen dat ‘homesigning’ aan de basis lag van een meer formeel gebarentaalsysteem.
Deze studie bevestigt gewoon iets dat de dovengemeenschap al weet. Ouders die oudere dove kinderen adopteren uit andere landen ontdekken dikwijls dat hun pas geadopteerde kinderen al een paar ‘homesigns’ ontwikkeld hebben. Zonder twijfel zullen de leden van de biculturele gemeenschap deze studie beschouwen als een nieuwe pijl op hun boog.

http://deafness.about.com/b/2009/02/18/homesigning-as-a-basis-for-sign-language.htm

19-02-2009

Nieuwe site voor Franstalige doven


De Franstalige dovenfederatie presenteert zijn nieuwe internetsite. Dat lijkt misschien anekdotisch maar voor de 20.000 doven van de Franse Gemeenschap is het echter een noodzaak. Bijna volledig getolkt in gebarentaal, is het de eerste in zijn genre in Franstalig België. Als men weet dat een groot deel van de doven en slechthorenden niet precies kunnen lezen op het internet, begrijpt men beter het nut van een site waar ze basisinformatie kunnen vinden zoals: hoe hulp inroepen of voor wie moet ik stemmen? De site (http://www.ffsb.be/) stelt zich voor als een “ een plaats waar promotie wordt gevoerd voor de dovencultuur, een fantastisch communicatiemiddel en een werktuig dat voortdurend evolueert”.

http://www.rtbf.be/info/un-nouveau-site-internet-pour-la-federation-francophone-des-sourds-de-belgique-81907
Oogproblemen en gehoorverlies gelinkt


Ongeveer 20 % van de kinderen met neurologisch gehoorverlies hebben ook oogproblemen, toont een nieuwe studie aan. Gehoorverlies als gevolg van schade aan het binnenoor of de zenuwen die het oor met de hersenen verbinden, is de oorzaak van doofheid bij 3 per 1000 kinderen. De helft is het gevolg van genetica, en één gen, GJB2, is de grootste oorzaak van gehoorverlies bij blanken.

http://health.usnews.com/articles/health/healthday/2009/02/17/eye-problems-hearing-loss-may-be-linked.html
Viola Kunkel, een dove designer



Viola Kunkel ontwerpt stoelen. Een heel speciale en buitengewone kunst. Deze maand staat een artikel in het tijdschrift ‘ Laura wohnen kreativ’ over Viola en haar speciale kunstmeubels.

http://www.taubenschlag.de/
Doof-angst op de helling


Iedereen komt obstakels tegen in zijn leven. Maar hoe men omgaat met tegenspoed, toont wat voor een karakter je hebt. De meeste mensen kunnen de ongelooflijke stunts die Jeremy Cline uitvoert op de sneeuwhellingen helemaal niet aan, maar Jeremy zelf kan iets niet wat de doorsnee mens wel kan. Jeremy hoort niet. ‘Ik ben doof, dus zie ik mezelf als een rolmodel En dat is fijn, maar ik zie me niet als een dove.’ Op de leeftijd van 9 maanden verloor Jeremy zijn gehoor. Toen hij 12 was werd hij gepassioneerd van snowboarden en nu is hij één van de besten van het land. Nadat hij zijn handicap overwon, lijken de levensgevaarlijke sprongen niet zo moeilijk.

http://www.necn.com/Boston/Sports/2009/02/18/Deafdefying-moments-on-the/1234982868.html

18-02-2009

Dove kinderen kunnen hun eigen gebarentaal creëren



Dove kinderen kunnen hun eigen gebarentaal ontwikkelen die op dezelfde manier groeien als verbale mogelijkheden in andere kinderen als ze opgroeien. Tot deze bevinding kwamen onderzoekers van de universiteit van Chicago die jarenlang dove kinderen in Nicaragua onderzochten. “Sinds 1996 werk ik met dove adolescenten en volwassenen in Nicaragua die hun eigen gebarentaal hebben uitgevonden. Ze gebruiken die met hun familie, vrienden en buren. Ik heb geleerd dat deze kleine talen veel karakteristieken gemeen hebben met andere talen die over de hele wereld gesproken en gebaard worden,” zegt onderzoekster Marie Coppola. “”Andere studies over deze “huis en tuin” gebaren stopten op het moment dat de kinderen naar school gingen, maar ik kon de kinderen in Nicaragua volgen die zich niet in de buurt van een school met dovenonderwijs bevonden en die bijgevolg verder op een onafhankelijke manier hun eigen taal verder ontwikkelen.” Dit onderzoek is het eerste dat aantoont dat thuisgebaren een basis is voor meer gesofisticeerde en gecompliceerde communicatie. Het viel Coppola op dat Nicaraguanen veel gebaren gebruiken bij het spreken en veel van die gebaren, zoals de gebaren die eten beschrijven, waren steeds hetzelfde. Dove kinderen pikken deze gebaren en hun betekenis op en vinden ook andere gebaren uit, die ze gebruiken om te communiceren. Dit ligt aan de basis van de ontwikkeling van de Nicaraguaanse Gebarentaal, die ontwikkeldis op een dovenschool in de hoofdstad Managua. Toen de school opende in de jaren 70, waren er alleen maar leerkrachten die geen gebarentaal kenden en ze probeerden de leerlingen te doen liplezen en spreken. De leerlingen ontwikkelden hun eigen gebarentaal om met elkaar te kunnen communiceren.

http://health.usnews.com/articles/health/healthday/2009/02/17/deaf-children-can-create-own-sign-language.html
Irakese jongen krijgt implantaat



Cochleair implantaat specialist Dr. Colleen Polite, rechts, reageert op een respons van de jongen als ze het implantaat van Mustafa activeert. Mustafa Ghazwan , 3 jaar oud, uit Baquba, Irak. De operatie gebeurde in de universiteit van California, in het San Francisco Medisch Centrum. Het implantaat werd geactiveerd op 17 februari. Mustafa was 2 jaar oud toen een raket het huis van de buren raakte en hem doof achterliet in juni 2007.

http://news.yahoo.com/nphotos/slideshow/photo/090217/480/d4659c6b98f440ee82b501c4fd770ff5/

17-02-2009

Doof meisje tekent voor Google



De zoekmachine Google lanceerde een tekenwedstrijd “Doodle 4 Google” voor kinderen onder de 13 jaar op het thema “Wat als…?”
Meer dan 16.000 kandidaten namen deel, onder wie een jong doof meisje Molly Kestenbaum uit New-York, in de categorie 7 tot 9 jaar. Zij bleef over bij de 40 finalisten. Ze tekende het logo “Het Google Teken”. En haar uitleg:”Wat als de communicatie even gemakkelijk als het opschrijven van een letter? Hoe kan de wereld van de horenden communiceren? Zouden ze niet beter kunnen communiceren indien ze niet konden horen? Misschien zou de wereld een betere plaats zijn, indien we in stilte zouden communiceren.”

http://www.tendancesourd.com/sourde-google-doodle-2008/#more-719

16-02-2009

Doof team aan de leiding in Amazing Race!


In de VS is een nieuwe reeks van Amazing Race gestart. In Vlaanderen overgenomen onder de naam Peking Expres. Een dove man en zijn moeder staan op de eerste plaats na de eerste aflevering van dit seizoen. Er zijn 11 ploegen, naast Margie en Luke Adams uit Denver, Colorado. Toen ze als eerste aankwamen op het einde van de eerste aflevering zei de presentator Phil Keoghan hen in Amerikaanse gebarentaal “Jullie team staat eerste” Ze wonnen een trip voor twee naar Puerto Vallarta. Luke zei aan het publiek dat hij alleen maar wil tonen tot wat een dove in staat is. Luke is doof sinds zijn tweede en communiceert met gebarentaal. De man van 22 is de eerste dove deelnemer van de CBS-show. Zijn moeder Marge is 51 en werkt als klinisch onderzoeker. Tijdens de 12 afleveringen zal de ploeg meer dan 40.000 mijl afleggen in 22 dagen en in 9 landen, waaronder Zwitserland, India en Rusland. Tijdens de eerste aflevering moesten ze een bunjeesprong uitvoeren. In komende afleveringen moeten ze afrekenen met de koude in Siberië en de hitte van India.

http://deafnewstoday.blospot.com/
Bescherming tegen doofheid in een pil?


Er is misschien een manier om bescherming te bieden aan gehoorverlies door blootstelling aan zware geluiden zoals bij concerten. De maatschappij ‘OtoMedicine’, die werkt met wetenschappers van de universiteit van Michigan en de universiteit van Florida zegt dat een combinatie van antioxidanten blijkbaar de schade beperkt bij proefdieren, als ze de medicatie krijgen voor ze blootgesteld worden aan zware geluiden. Onderzoekers van de Washington universiteit kregen hetzelfde resultaat bij muizen. De soep van voedselsupplementen is een combinatie van bètacaroteen, vitamine C en E samen met magnesium. Het onderzoek werd dit weekend voorgesteld op de midwintersamenkomst van de Vereniging voor Onderzoek in Otolaryngologie.

http://deafnewstoday.blogspot.com/

11-02-2009

Dove mama kon het rookalarm niet horen


Een dove moeder’s ergste nachtmerrie werd bijna bewaarheid toen er brand uitbrak in haar woning. Becky Doughty is doof sinds haar geboorte en vroeg zich dikwijls af wat er zou gebeuren indien ze het rookalarm niet zou horen. Gelukkig waren haar partner Eddie Keane en haar 14 maanden oude dochter Leah net weg toen een klein brandje uitbrak zondagnamiddag. Maar toen ze thuiskwamen hoorden zij wel het rookalarm en Becky niet. De brandweer is nu van plan om flits- en trilalarmtoestellen bij hen te installeren en ze dringen aan bij andere doven om hen te contacteren en gebruik te maken van de speciale alarminstallatie die het verschil op leven en dood kunnen uitmaken. Becky Doughty, 23 en haar vriend Keane, 29, waren nog maar net een week in het huis ingetrokken en waren het nu kamer per kamer in orde aan het maken. De oorzaak zou een wierookstokje zijn dat niet volledig gedoofd was. De woonkamer hing al vol rook maar Becky kon het alarm niet horen. Toen de brandweer hoorde dat ze doof was boden ze direct aan om speciale apparatuur te installeren. Ze gaven ook nog ander advies om brand te voorkomen.

http://www.theboltonnews.co.uk/news/4115958.Deaf_mum_from_Halliwell____couldn___t_hear_smoke_alarms___/

10-02-2009

Inclusie – een nieuw doel?


De volgende werkvergadering van het Duitse verbond van ouders van dove kinderen gaat door in Heidelberg, van 21 tot 24 mei 2009. Het thema is: “Inclusie – een nieuw doel?” Natuurlijk niet. Het begrip “integratie” is een beetje uit de mode en daarom wordt nu weer het synoniem “inclusie” gebruikt. Ze betekenen tenslotte hetzelfde, het opnemen van de doven in de horende wereld. En dat doel hebben alle dovenleraars van alle tijden, voor ogen gehad. De vraag is alleen: Hoe? Met oralisme, met gebaren, bilinguaal? Of de dove in de gewone school die onderwijs krijgt met de horenden samen?
“Ik wil de doofstommeninstituten die zeer nuttig zijn niet principieel bestrijden, en laat ze voor ‘individuele of private gevallen’ bestaan. Het Doofstommenonderwijs moet gemeengoed worden, het moet in de lagere school onderricht worden, en elke doofstomme moet in zijn dorp en in de familiekring zijn opvoeding krijgen…”
Raad eens wie dat geschreven heeft? Johann Baptist Graser in het jaar 1805! (Duits pedagoog). Een revolutionair nieuw idee, deze inclusie.

http://www.taubenschlag.de/
Gorilla’s apen elkaar niet na, maar kennen gebarentaal.


Gorilla’s worden geboren met een internationale gebarentaalkennis die ze gebruiken om te communiceren. De grootste wetenschappelijke studie ontdekte dat ze een repertorium van 102 verscheidene gebaren kennen – meer dan om het even welk zoogdier. Vele van die gebaren waren dezelfde om het even van welk continent ze afkomstig waren. De onderzoekers van St.Andrews Universiteit ontdekten ook dat elk gebaar uitgevoerd werd met grote aandacht voor hun publiek: stille gebaren werden alleen gemaakt als andere apen het konden zien. Toen er meer apen aan het onderzoek werden toegevoegd, zag men dat gebaren die eerst individueel leken toch opdoken in andere groepen.

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-1139644/Gorillas-dont-ape--know-sign-language-birth-say-experts.html
Labrador ‘Cinders’ kreeg titel Horende hond van de maand



Een labrador die gered werd uit een hondenasiel werd Signaalhond van de maand. De hond is twee en een half jaar oud en is de constante gezel van Ian Finney sinds eind 2007. Door een zware oorinfectie werd Finney ( nu 41), doof, toen hij drie was. Jarenlang vertrouwde hij op zijn hoorapparaten, maar had slaapproblemen omdat hij het vervelend vond om zijn vertrouwen te leggen bij de verschillende wekapparaten. Zijn vrees werd bevestigd toen hij in een hotel logeerde. “Ik had tegen de receptionist gezegd dat ik doof was, en die nacht ging hun brandalarm af, ten onrechte, maar ik werd door één van de stafleden gewekt in mijn kamer.” “Stel je voor dat ik geschokt was, door wakker te worden met iemand die je niet kent over je gebogen, en de gène die je voelt omdat je niet voor jezelf kan zorgen.” In 2005 vroeg hij een signaalhond aan en twee jaar later kreeg hij Cinders. Mijnheer Finney, die telefooningenieur is, zegt dat zijn levenskwaliteit terstond te hoogte in ging.

http://www.pressandjournal.co.uk/Article.aspx/1066122?UserKey=

09-02-2009

Hoge werkloosheid onder Amerikaanse doven


Dove mama heeft een dove echtgenoot en drie dove kinderen

Elke dag vallen er (in de VS) duizenden ontslagen. In december verloor mijn buurman zijn baan als electricien. De week ervoor hadden we nog samen staan praten en hij vertelde dat hij dacht dat zijn baan vrij zeker was en dat hij niet ongerust was. Een week later mocht hij ander werk gaan zoeken. Het verhaal is hetzelfde bij mijn dove vrienden. De meeste die nog werken zijn bang omdat ze niet weten of de hakbijl ook hen zal treffen. Mijn echtgenoot die ook doof is ging door een paar bange weken als er bij hem ontslagen vielen. Het zijn moeilijke tijden, vooral voor mijn dove en slechthorende vrienden, omdat sommige onder hen te laag tewerkgesteld zijn. Bijna 90% van de doven en slechthorenden die werken in de VS, werken onder het niveau van hun diploma. In sommige gevallen bij de sollicitatie van doven en slechthorenden komt het neer op de houding van degene die personeel in dienst neemt als van degene die werk zoekt. De werkgever moet eerder de mogelijkheden zien dan de handicap bij de sollicitant. En tot nu toe zijn er dat onvoldoende. In Illinois toen Pat Quin gouverneur werd, zei hij “Als je niets mankeert, en je ademt, dan willen we dat je werkt.” Oei! Ik hoop dat dit een ondoordacht snel antwoord was in een debat en dat de gouverneur andere manieren zal vinden om personen met een handicap in zijn tewerkstellingsplan op te nemen.

http://www.disaboom.com/Blogs/deafmom/archive/2009/02/09/the-high-unemployment-rate.aspx

05-02-2009

Dovenschool gaat dicht


In de VS gaat in de stad Scranton de Scranton School for the Deaf dicht op 1 juli. Het bericht komt van de leden van de bestuursraad. Er is geen geld meer voorzien voor de school in het budget van de staat voor 2009-10. Gouverneur Ed Rendell bespaart 29 miljoen dollar en de school is er medeslachtoffer van. Er zijn 91 leerlingen op de school. Het is de enige staatsschool in de VS. De beslissing wordt aangevochten. De school is belangrijk voor de kinderen uit de staat. Ze komen uit 53 verschillende schooldistricten en is belangrijk voor het Noordoosten van Pennsylvania. Iedereen begrijpt dat er moet bespaard worden, maar het heeft geen zin om een school te sluiten. De gouverneur vindt dat het niet de taak is van de staat om onderwijs te verstrekken. De jaarlijkse kost per student is 80.000 dollar. De school heeft een jaarlijks budget van 8 miljoen dollar en stelt 77 voltijdse personeelsleden te werk.

http://www.timesleader.com/news/School_for_Deaf_closing_02-05-2009.html
17-jarige dove jongen onder trein in VS


Volgens de politie van Bainbridge werd de 17-jarige Montravious Jones woensdagnamiddag aangereden door een goederentrein nadat hij was overgestoken net voor een andere aankomende trein. Montravious was doof en zich niet bewust van de aankomende trein. De treinbestuurder toeterde toen hij de jongen zag maar de jongen hoorde het niet. Montravious had pijn en werd met een helikopter naar een Tallahassee hospitaal gevlogen, waar hij aan zijn verwondingen overleed.

http://www.wctv.tv/home/headlines/39133917.html
Antibiotica oorzaak van doofheid


Eén kind per week wordt doof door antibiotica en vele andere zullen schade oplopen aan hun gehoor rapporteren dokters. Het is een ernstige bijwerking bij kinderen met een aanleg tot gevoeligheid voor sterke antibiotica die veel gebruikt worden bij de behandeling van vroeggeboren baby’s om infecties te behandelen. De ontdekking door onderzoekers van het Instituut voor Kindergezondheid in Londen deden de roep ontstaan om zwangere vrouwen over het hele land te testen om baby’s die gevaar lopen te ontdekken. Geschat wordt dat 20.000 vroeggeboren baby’s elk jaar met het krachtige antibioticum aminoglycosides behandeld worden. Het geneesmiddel wordt ook gebruikt om infecties bij kinderen met kanker te bestrijden en bij de behandeling van cystic fibrose en bij volwassenen. Genetici van het instituut die 9000 bloedstalen van kinderen onderzochten ontdekten dat 500 van hen een genetische mutatie hadden die hen kwetsbaar maakt voor aminoglycosides.

http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-wellbeing/health-news/antibiotics-blamed-for-child-deafness-1546400.html

Blogarchief